Hlavní obsah

Liberec byl všude o krok dřív, uznal Gulaš. Ale můžeme to ještě otočit, varuje před odvetou

Liberec

Déle než měsíc jen trénoval, není tedy divu, že byl na soutěžní zápas už pořádně natěšený. Útočník Färjestadu Milan Gulaš se mohl konečně připojit k týmu, v němž byl loni nejproduktivnějším hokejistou. Ještě před odletem do Švédska stihl za celek z Karlstadu odehrát na české půdě duel Ligy mistrů proti domácímu Liberci. Radostí po něm ale neoplýval, Bílí Tygři totiž vyhráli v úterním úvodním střetnutí 1. kola play off 4:1 a k postupu do osmifinále soutěže mají blíž.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Branko Radivojevič (vpravo) z Liberce a Anton Grundel z Färjestadu.

Článek

Gulaš se chystá na svou čtvrtou sezónu v dresu Färjestadu, na první zápas v novém ročníku Elitserien si ale musí ještě pár hodin počkat. S generálním manažerem Hakanem Loobem se kvůli daňovým zákonům v severské zemi domluvil v létě pouze na půlročním kontraktu. Klub tím ušetří vysoké daňové poplatky a lukrativnější je tato smlouva i pro českého útočníka. Ostatně podobně postupovali v minulosti třeba útočníci Jan Hlaváč a Jaroslav Hlinka. Oba hájili barvy Linköpingu, nicméně sezónu odstartovali v české extralize a do Švédska odcestovali až v říjnu.

"Hledali jsme různé varianty, dlouho jsme to řešili a nakonec vznikl tenhle kontrakt. Jsem rád, že jsme našli cestu, protože jsem chtěl ve Färjestadu zůstat. Mám to tam strašně rád," přiznal Gulaš, jenž toužil do října vypomáhat mateřským Budějovicím. Jenže ke spolupráci nakonec nedošlo.

"Chtěl jsem být doma, chtěl jsem pomoct klukům v první lize, ale byly tam nějaký překážky. Ať už Plzeň, která si řekla o určité odstupné, a pak pojistka. Dohromady se to sečetlo a pro Motor to byla hrozná částka. Pro takovej tým z první ligy je to nereálný," vysvětlil třicetiletý forvard.

Za Färjestad až doposud nesměl nastupovat jak k utkáním v tamní Elitserien, tak k domácím duelům v Lize mistrů. Mužstvu pomohl alespoň ve dvou venkovních střetnutích na Spartě a v Krakově. Nastoupit mohl i v úterní úvodní bitvě prvního kola play off Champions League v Liberci, kde se objevil v elitní formaci s Asplundem a Aslundem. Do statistik se ale v Home Credit Areně nezapsal.

Českého mistra nepodcenili

"Pro mě to byl těžký zápas. Měsíc jsem jen trénoval a snažil se na to připravit co nejlíp. Ale zápas je zápas, herní situace se v tréninku nacvičit nedají. Bylo to dlouhé čekání, na druhou stranu dravé nabuzení na zápas mám zase větší než normálně. Jsem rád, že jsem před ligou ještě odehrál utkání v Lize mistrů," těšilo Gulaše, jemuž ovšem konečný výsledek po šedesáti minutách hry náladu trochu pokazil.

Devítinásobný švédský mistr bude nucen v domácí odvetě, která je na programu příští týden v úterý, dohánět manko 1:4. "Liberec hrál výborně. Věděli jsme, že taky není v herní pohodě, ale dneska se na ten zápas připravil líp než my. Byl všude o krok dřív. Je to první zápas ze dvou, my se budeme snažit to doma taky urvat. Uvidíme, bude to těžký. Já však věřím, že když budeme hrát podle našeho plánu, tak to můžeme ještě otočit," neskládá zbraně Gulaš.

Tým z Karlstadu, jenž v základní skupině O Ligy mistrů obsadil první příčku před Spartou, na severu Čech tvrdě narazil. Českého šampióna přitom švédský celek podle Gulaše nepodcenil. "Mají kvalitní mančaft, s kvalitním trenérem, který o hokeji ví opravdu hodně. Věděli jsme, že Liberec bude silnej. Je to ponaučení pro příští zápas," poznamenal Gulaš.

Ten spolu s týmem odcestoval do Švédska, kde ho již ve čtvrtek čeká ligový duel s HV 71.

Postoupí do osmifinále hokejové Ligy mistrů Liberec, nebo Färjestad?
Liberec
92,3 %
Färjestad
7,7 %
Celkem hlasovalo 690 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  Slovensko - Česko dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko