Hlavní obsah

Nenecháme se vydírat! reaguje IIHF na tlaky o přeložení příštího MS

Nenecháme se vydírat! Takový vzkaz vyslala Mezinárodní hokejová federace IIHF prostřednictvím svého generálního tajemníka Horsta Lichtnera všem těm, kteří na ni tlačí, aby Bělorusku odebrala spolupořadatelství mistrovství světa v příštím roce kvůli politické situaci v zemi. Šampionát v roce 2021 má hostit Minsk s lotyšskou Rigou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté české reprezentace (zleva) Milan Gulaš, Martin Zaťovič a Jakub Jeřábek během utkání s Finy v Plzni.

Článek

Bělorusko po srpnových prezidentských volbách a znovuzvolení Alexandra Lukašenka ovládly nepokoje a protesty, které přerostly v násilí. Už v srpnu lotyšský premiér Krišjánis Kariňš prohlásil, že si za současné politické situace v Bělorusku nedokáže představit konání společného mistrovství světa. A vyzval IIHF, aby hledala jiná řešení.

„Žádat od nás, abychom nyní z politických důvodů odložili mistrovství světa? Když sami politici nemůžou najít řešení (situace v Bělorusku)? To není legitimní. Nenecháme se takto vydírat," prohlásil nyní generální tajemník IIHF Horst Lichtner pro server sport.de.

„Nikdo po nás nemůže požadovat ukončení dohody uzavřené s Běloruskem. Nemůžeme porušit smlouvu. Nemůžeme nyní přijít a jen tak říct: Promiňte, mýlili jsme se, nyní přesuneme mistrovství světa na jiné místo," doplnil jednašedesátiletý Němec.

Foto: Profimedia.cz

Generální tajemník IIHF Horst Lichtner.

I nadále ale Lichtner věří, že do květnového startu MS se situace v Bělorusku uklidní. „Samozřejmě nepůjdeme do země, kde vládne chaos a revoluce. Ale jsem přesvědčen, že pokud se země vrátí k normálnímu životnímu stylu, bude to fantastický světový šampionát," dodal.

V Minsku, který hostil světový šampionát už v roce 2014, má hrát své zápasy základní skupiny A i česká reprezentace. Jejími soupeři jsou Švédsko, Rusko, Švýcarsko, Slovensko, Bělorusko, Dánsko a Velká Británie.

Reklama

Související témata: