Hlavní obsah

Netahejte do toho nás, je to Růžičkova osobní věc, brání se Slavia a diví se Královi

Praha

Už jednou zahájila důraznou slovní obranu a dnes po tiskové konferenci prezidenta domácího svazu Tomáše Krále s ní hokejová Slavia přišla znovu. S kauzou Růžička-Palaščák nemáme nic společného, stojí si za svým vedení červenobílých. To vydalo na klubovém webu prohlášení. Zjevně se jim nelíbí Královo čerstvé vyjádření, že "k situaci došlo v jednom konkrétním klubu (zjevně míněno ve Slavii) a týká se jednoho zcela konkrétního trenéra (Růžičky)".

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vladimír Růžička na archivním snímku ještě jako trenér Slavie.

Článek

Král tato slova použil, když odmítal, že by praktiky uvedené v pořadu Radiožurnálu v souvislosti s nyní již bývalým reprezentačním trenérem, byly běžné plošně v celém hokeji. Slávisté, u nichž Růžička působil jako kouč a manažer, se jimi cítí dotčeni.

„Je to soukromá záležitost původně mezi ním (Vladimírem Růžičkou) a panem (Miroslavem) Palaščákem a podle informací zveřejněných na Radiožurnálu i řadou dalších lidí, od kterých sám či zprostředkovaně požadoval peníze (za to, že jejich děti budou dál hrát hokej)," píše vedení Slavie, která již před MS, kdy byla kauza rozpoutána, tvrdila, že finanční příspěvek Růžičkovi ve výši 500 000 korun od podnikatele Palaščáka neskončil jako sponzorský dar v hospodaření klubu.

„Představenstvo HC Slavia (jehož byl Vladimír Růžička členem) nikdy o ničem takovém nejednalo, ani nemá v zápisech, že by k něčemu takovému došlo. Z toho jasně plyne, že jde o soukromou záležitost Vladimíra Růžičky," připomíná se v prohlášení.

„Peníze přijaté od pana Palaščáka nikdy nebyly vedeny v účetnictví společnosti HC Slavia," upozorňuje klub a připomíná, že příslušná částka nakonec odešla Palaščákovi zpět z účtu Růžičkovy manželky.

Proč už neplatí presumpce neviny, diví se klub

V prohlášení je zdůrazněno, že Slavia není strůjcem kauzy. „Navíc Vladimír Růžička, jak jsme se dozvěděli z Radiožurnálu, nabízel za peníze možnost působení hráčů v Brně, Mostě či Šumperku. Jsou snad tyto kluby v kauze rovněž „namočeny?" uvádí se dále na stránkách Slavie.

Její vedení, v němž jsou Vladimír Pitter a Richard Benýšek, se zároveň pozastavuje nad postojem Krále a celého vedení domácího hokeje.

„Prezident Král se za něj (Růžičku) před šampionátem - nedlouho po propuknutí kauzy - postavil, mj. s odůvodněním, že platí presumpce neviny. Stejná presumpce neviny by měla platit i dnes, kdy se sice přidalo k panu Palaščákovi několik lidí, ale bez předložení jakýchkoliv důkazů," stojí dál v prohlášení Slavie.

Pozastavuje se ovšem nad tím, že svaz s koučem na MS čtvrtého týmu prodlužoval smlouvu. „Růžička sám po šampionátu v Minsku 2014 prohlásil, že odstoupí z funkce reprezentačního trenéra, pokud v Praze 2015 nezíská medaili. Odstupovat však nemusel, protože ještě před MS s ním svaz prodloužil smlouvu, a to dokonce za podmínky, že může trénovat zároveň i klub. Ještě nedávno svaz Růžičku chránil, po šampionátu, při kterém nasbíral plusové body, vinu za selhání svého zaměstnance svaluje na HC Slavia."

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Rakousko - Česko zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Rakousko vs. Česko
Rakousko vs. Česko
Rakousko
Česko