Hlavní obsah

Ombudsmanku znepokojila výše odstupného za přestupy dětí. Hokejový svaz se brání

Praha

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová se ve vydané tiskové zprávě pozastavila nad tabulkovým odstupným při přestupech dětských hráčů od deseti let věku v českém hokeji. Podle ombudsmanky částky stanovené v přestupním řádu, jež se pohybují v řádu desetitisíců korun, nakonec většinou zaplatí rodiče formou daru či sponzoringu novému klubu, který za tyto peníze vykoupí malého hokejistu z jeho mateřského klubu. Vedení Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) ale upozorňuje, že podmínkou přestupu není ve všech případech platba odstupného.

Foto: Petr Horník, Právo

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová.

Článek

Veřejný ochránce práv sice nemá ve své pravomoci zasahovat do stanovení pravidel pro registraci a přestupy hokejistů, Šabatová však odstupné v oblasti dětského sportu, který by podle ní měl být široce dostupný, považuje za „problematické".

Její zástupce už se proto obrátil na Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT), které je gestorem sportu a přispívá na pokrytí nákladů na přípravu mladých hokejistů, aby se v rámci možností pokusilo situaci dětí řešit. Byť Šabatová ví, že ani MŠMT nemůže ČSLH autoritativně nařídit, jak by měla přestupová pravidla vypadat. Názor MŠMT je pro hokejový svaz pouze doporučující.

MŠMT přislíbilo, že se pokusí s ČSLH ale i celým sportovním prostředím vyvolat diskuzi. Ve zpracované koncepci podpory sportu chce snižovat spoluúčast rodičů na sportování dětí a posilovat dotace do sportu tak, aby byla dostupnost nejen hokeje, ale sportu vůbec, co nejširší. Šabatová tento záměr kvituje.

Odstupné je až poslední možnost, brání se ČSLH

„Vítáme, že se paní ombudsmanka zasazuje o to, aby se zvýšily státní dotace do sportu, je to jediná cesta ke snížení finanční spoluúčasti rodičů," řekl pro Sport.cz tiskový mluvčí ČSLH Zdeněk Zikmund, jenž však zároveň poukazuje na některé nepřesnosti v prohlášení Šabatové.

„Je nesmysl, že podmínkou přestupu je vždy platba odstupného. To je naopak až tou poslední možností. Téměř všechny přestupy, zejména v mládežnických kategoriích, probíhají po dohodě klubů buď zcela zdarma, nebo se kluby vyrovnají mezi sebou bez účasti rodičů. Náš přestupní řád rodiče k ničemu nezavazuje," tvrdí Zikmund.

Odstupné stanovil ČSLH pro žákovskou ligu ve výši:
5. třída (ročník narození 2007)20 000 Kč
6. třída (ročník narození 2006)35 000 Kč
7. třída (ročník narození 2005)50 000 Kč
8. třída (ročník narození 2004)70 000 Kč

„Přestupní řád dává klubům a hráčům naprostou volnost. Buď se kluby dohodnou na přestupu hráče zadarmo či za určitou částku, nebo třeba za deset párů bruslí. Teprve pokud k dohodě nedojde, přichází na řadu odstupné. To je ale opravdu až krajní cesta. Ročně registrujeme asi pět tisíc posunů; ať už přestupů, hostování nebo střídavých startů; a odstupné bylo uhrazeno jen v šesti případech," předkládá Zikmund fakta.

Odstupné fungovalo v tuzemském hokeji už za minulého režimu. Za stejných podmínek tak vyrůstala celá zlatá generace. „Základní příčinou odstupného je právě to, aby byly kluby k výchově mládeže motivovány a nemusely přenášet náklady na rodiče. To by pak vedlo právě k tomu, čeho se paní ombudsmanka obává. Tedy, že by se hokej stal sportem pouze pro bohaté," soudí Zikmund.

„Pochopitelně je ale možné, že můžou nastat případy, v nichž se po dohodě klubů podílejí na finanční úhradě i rodiče. To se ale hokejový svaz nedozví, k nám dorazí jen přestupní lístek podepsaný oběma kluby," přiznává Zikmund, podle něhož je ale podobných případů minimum.

Stěhování třeba kvůli škole? I na to ČSLH pamatuje

Šabatová ve své zprávě uvádí, že rodiče kvůli odstupnému musí zvažovat, zda jejich dítě vůbec bude moci pokračovat v ledním hokeji např. v situaci, kdy se rodina přestěhuje do jiného města a dítě proto musí hokejový klub změnit.

Podobné teorie ale Zikmund vyvrací. „Když třeba v dorosteneckých nebo juniorských kategoriích přechází hráč na jinou školu a doloží nám to, nejde o přestup. Bez odstupného dostane tzv. „hostování bez souhlasu mateřského klubu". Bez souhlasu svého mateřského klubu tak může nastupovat ve městě, do kterého třeba přešel studovat," řekl Zikmund, který reaguje i na větu ombudsmanky, že v USA, Kanadě, Finsku nebo Švédsku, kde je hokej rovněž populární, se přestupné u dětí nevyžaduje.

„V těchto zemích ale téměř všechny náklady spojené s výchovou mladých hokejistů nesou jejich rodiče. Což u nás neplatí," uzavírá mluvčí ČSLH.

Reklama

Související témata:
Anna Šabatová