Hlavní obsah

Skelleftea - Sparta 1:3Paráda! Sparta vyhrála úvodní osmifinále Ligy mistrů

Aktualizováno

Hokejisté Sparty vyhráli v úterý večer úvodní osmifinále Ligy mistrů na ledě švédské Skelleftey 3:1 a vytvořili si tak výtečnou pozici pro odvetu, kterou budou hrát Pražané za týden doma. Na úvodní trefu Chlapíka ještě Seveřané dokázali odpovědět, v závěru druhé třetiny ale poslal znovu český tým do vedení Pavelka a vítězství pečetil ve třetí části hry Thorell.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Hokejisté Sparty se radují z gólu - archivní foto.

Článek

V extralize se Pražanům se před reprezentační pauzou nevedlo. Sérii osmi proher utnuli až vítězstvím v Brně, ale do úterního duelu šli v roli favorita hokejisté švédského celku. Nic na tom nezměnil ani fakt, že Sparta postoupila do play off z prvního místa skupiny A, švédský šampion z let 1978, 2013 a 2014 skončil v základní skupině druhý.

Sparta se na severu Evropy představila bez kapitána Řepíka, první starty v jejich dresu si naopak připsali útočník Strnad a obránce Pogorišnij. Úvod duelu zvládla skvěle. Vedení se ujala hned na začátku druhé minuty pohotovou dorážkou Chlapíka.

Skelleftea vyrovnala v prostřední části, kdy Salák kapituloval při přesilové hře Seveřanů, ale ještě před druhou přestávkou už bylo Pražanům opět veseleji. Skóre v jejich prospěch naklonil Pavelka, definitivně pak výhru podtrhl třetím zásahem bombarďák Thorell.

"Byl to těžký zápas, protože byly pasáže, kdy nás Skelleftea přehrávala, ale Saša (Salák) zachytal skvěle a podržel nás," uvedl útočník Vladimír Sobotka na klubovém webu. "Já jsem čekal, že to skončí 1:0 nebo 1:1. Skelleftea má výborný tým. Až na druhou třetinu jsme ale předvedli dobrý výkon. Měli spoustu šancí, čehož se musíme vyvarovat, protože to mohlo být 4:1 a zápas mohl být úplně jiný," dodal útočník, který se asistencemi podílel na dvou gólech Sparty.

Odvety osmifinále Ligy mistrů jsou na programu za týden - 23. a 24. listopadu. Vítěz soutěže bude znám 1. března a obdrží prémii 495 tisíc eur (téměř 12,6 milionu korun).

Osmifinále hokejové Ligy mistrů, 1. zápas:
Skelleftea - Sparta 1:3 (0:1, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 25. Möller (Nilsson, Lindström) - 2. Chlapík (R. Jeřábek, Moravčík), 40. T. Pavelka (E. Thorell, Sobotka), 51. E. Thorell (Sobotka, D. Kaše). Rozhodčí: Zrnič (Slovin.), Piragič (Chorv.) - Yletyinen, Nordlander (oba Švéd.). Vyloučení: 0:3. Využití: 1:0. Diváci: 2433.
Skelleftea: Mann - Pudas, Roos, Nilsson, Wilsby, Granberg, Kapla, Forsfjäll - Loibl, M. Karlsson, Lindström - Hugg, Jonsson, L. Karlsson - Möller, Lindström, Kühnhackl - Robertsson, Stenman, Säll - Sundin. Trenér: Ohlsson.
Sparta: Salák - Pogorišnij, Matuškin, Moravčík, R. Jeřábek, Polášek, Tomov, Mikliš, T. Pavelka - D. Kaše, Horák, E. Thorell - Chlapík, Sobotka, Prymula - Konečný, Vitouch, Strnad - Doležal, Hašek, T. Jandus. Trenéři: Hořava a Jandač.
Osmifinále play off hokejové Ligy mistrů - úvodní utkání:
Växjö Lakers - Tappara Tampere 2:2
KAC Klagenfurt - Leksand IF 4:0
Adler Mannheim - Frölunda HC 1:10 (za hosty Špaček 0+1)
HC Bolzano - Lukko Rauma 1:3 (za hosty Slováček 0+1)
20:05 Fribourg-Gottéron - EHC Red Bull Mnichov
Lions Curych - Rögle BK

Reklama

Související témata: