Hlavní obsah

Proti NHL stojí vojenský zákon. Hokejku může kluk vyměnit za samopal

Sen, proti kterému stojí zákon. Hokejista David Levin touží hrát nejslavnější hokejovou ligu světa. Bojuje o NHL, je mu šestnáct let. Problém je, že pochází z Izraele, takže je před ním tříletá základní vojenská povinnost. Pokud nenastoupí a zůstane v zámoří, kde nyní žije, nesmí se až do svých 45 let ukázat v rodné zemi, jinak by měl trable se zákonem. Co bude, jak se rozhodne?

Foto: Twitter: David Levin

Hokejista David Levin touží hrát nejslavnější hokejovou ligu světa NHL, ale narodil se v Izraeli, nastoupí vojenskou službu a bude muset přerušit kariéru?

Článek

„Je to pro mě těžké rozhodnutí. Pokud nepůjdu do armády a zůstanu tady, nemůžu zpět do Izraele, dokud mi nebude pětačtyřicet let. To by bylo pro mě velmi obtížné, protože tam žije moje rodina a rodiče," řekl Levin před rokem pro server therecord.com, když mu bylo patnáct.

Šestnáctiletý Levin vyrostl v Izraeli, hrál hokej na kolečkových bruslích, už v osmi letech s otcem snili o Kanadě a slavné NHL, lední hokej ale nehrál. Ve dvanácti letech se přestěhoval do Ontaria. Přišel do jiného světa, neuměl jazyk, ale chtěl, toužil. Musel si zvykat na zimu, která je proti jeho rodné zemi o mnoho chladnější. Tady začal s hokejem, bruslením.

Věří v NHL

Po čase se připojil k týmu Don Mills Flyers, to byla sezóna 2014/2015, v 55 zápasech si připsal 80 bodů. Po těchto výkonech si ho všimli v OHL, konkrétně Sudbury Wolves. To byl jeho první odrazový můstek k NHL. „Bylo to úžasné."

Ve své premiérové sezóně za Vlky v 47 zápasech vstřelil 9 gólů a na 21 jich přihrál. „Doufám, že mi s tím (vojnou) OHL pomůže," věří hokejista, který může být prvním hráčem NHL, který přišel z Izraele.

„Hokej mám hodně v hlavě, myslím na něj každý den. Moje rodina a přátelé by měli radost, pokud bych uspěl. Snažím se tvrdě pracovat každý den a dělat to nejlepší. Uvidíme, co se stane," řekl před pár týdny pro nhl.com.

Talent, o kterém se ví

Otec chtěl, aby opustil Izrael a šel za svým snem, matka ne. Rozkol, rozlišný pohled, který přinesl i dusno v rodině. „Hokej je můj život, každé ráno se probouzím, pak jdu na stadión a jsem šťastný, každý den chci hrát," neskrývá Levin své nadšení.

„Můžete hráče naučit spoustu věci, ale nemůžete jim vštípit hokejové myšlení, ten kluk myslí na jiné úrovni," je nadšený trenér David Matsos. „Má výborný cit pro hru. Je schopen vytvářet prostor pro spoluhráče, výborně čte hru, a to při velké rychlosti," všiml si skaut NHL Matt Ryan.

Za pár dní bude mít Levin sedmnáct let. V červenci dostal vojenský odklad, to znamená, že se zatím může věnovat hokeji, milovanému sportu. Kam dojde jeho příběh? Vymění hokejku za samopal?

Reklama

Související témata:
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice