Hlavní obsah

Rána pro hokejový svaz: Městský soud v Praze nařídil odložit start nejvyšší soutěže juniorů

škv, likSport.cz

Za žádnou cenu se nechtěly smířit s rozhodnutím výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje (ČSLH), který v březnu zúžil nejvyšší juniorskou hokejovou soutěž a kluby bez statusu hokejové akademie z ní vyřadil. Havířov, Vsetín a Přerov byly vyškrtnuti, přestože si sportovní cestou účast zajistily. Všechny tři kluby se společně obrátily na civilní soudy a ty jim daly zapravdu. Městský soud v Praze nařídil předběžné opatření, v němž hokejovému svazu uložil povinnost odložit termín prvního kola a všech následujících kol všech částí juniorské ligy akademií, která je pro sezonu 2019/20 nejvyšší juniorskou soutěží.

Foto: www.hc-vsetin.cz

Junioři Vsetína nyní musí přemýšlet nad svojí budoucností.

Článek
Fotogalerie

Pro hokejový svaz je to velká rána, vždyť nový ročník nejvyšší soutěže juniorů měl začít už ve čtvrtek předehrávkou 2. kola mezi Plzní a Českými Budějovicemi.

„V tuhle chvíli nevím, jestli jsme rozhodnutí Městského soudu v Praze obdrželi. Vyjádříme se k němu ve čtvrtek, až se s rozhodnutím seznámíme," řekl Sport.cz ve čtvrtek večer tiskový mluvčí hokejového svazu Zdeněk Zikmund. Svaz se může proti rozhodnutí odvolat.

Je to šílenost. Rozhodnutí hokejového svazu je nebezpečné, zní ze Vsetína, Havířova a PřerovaVideo: Sport.cz

Hokejový svaz letos na jaře ustanovil tzv. Juniorskou ligu akademií, která bude tou nejvyšší. Počet účastníků se měl snížit z 24 na 19, startovat v ní mělo všech sedmnáct týmů s akademiemi a dále Olomouc a rakouský Salcburk. Extraliga juniorů, do této sezony nejvyšší soutěž, si svůj název ponechá. De facto se ale stane až druhou nejvyšší ligou. Účastnit se jí mělo čtrnáct týmů včetně právě Vsetína, Havířova a Přerova.

Ti však s rozhodnutím svazu nesouhlasily. Vcelku logicky, když si sportovními výkony v minulém ročníku zajistily účast v nejvyšší soutěži. Proto se obrátily na arbitráž hokejového svazu s návrhem, kterým chtěli dosáhnout změny nařízení. Jenže neúspěšně. Pracovní senát Arbitrážní komise ČSLH v závěrečném rozhodčím nálezu návrh zamítl. Úspěch nepřinesla ani stížnost k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže

Postižené kluby se však nehodlaly smířit, obrátily se na civilní soudy a Městský soud v Praze jim nyní vyhověl.

„Od začátku jsme nežádali nic jiného než spravedlivý přístup a stejná pravidla pro všechny. Jsem rád, že soud to na rozdíl od vedení hokejového svazu chápe a dal nám za pravdu," uvedl Daniel Tobola, jednatel Vsetína.

Jak měly vypadat juniorské soutěže v příští sezoně
Juniorská liga akademií:
Třinec, Sparta Praha, Plzeň, Chomutov, Liberec, Vítkovice, Slavia Praha, Pardubice, Litvínov, Kometa Brno, Karlovy Vary, Zlín, České Budějovice, Mountfield Hradec Králové, Mladá Boleslav, Kladno, Olomouc, Jihlava, Salcburk
Extraliga juniorů:
Vsetín, Havířov, Přerov, Havlíčkův Brod, Žďár nad Sázavou, Ústí nad Labem, Písek, Warriors Brno, Litomyšl, Pardubice B, Šumperk, Kralupy nad Vltavou, Poruba, Kobra Praha

„Nelze postupovat svévolně, nedodržovat vlastní pravidla a z pozice síly poškozovat konkurenční kluby. Tímto jednáním svaz ohrozil nejen nás, ale regulérnost celé soutěže a nyní na to doplácí," přidává se jednatel přerovských Zubrů Tomáš Pluháček.

„Jde o rozhodnutí, které může zastavit chaos v juniorském hokeji, který Výkonný výbor ČSLH svým nekoncepčním jednáním vyvolal," dodává za Havířov jeho prezident Jaroslav Mrowiec.

„Nabízeli jsme při jednání Arbitrážní komise smírné řešení, ale bohužel jsme nebyli vyslyšeni," shodují se zástupci všech tří klubů s tím, že je zároveň mrzí, že situace musela dojít až tak daleko, tedy k předběžnému opatření soudu.

Reklama

Související témata: