Hlavní obsah

Rusové pojedou na SP bez Kovalčuka, berou čtyři hráče z KHL

Aktualizováno

Do výběru hokejistů Ruska pro Světový pohár v Torontu přibyli obránci Alexej Jemelin z Montrealu, Alexej Marčenko z Detroitu a také Nikita Zajcev z CSKA Moskva, jenž se nedávno upsal Torontu. Do výběru se dostali i hráči z Kontinentální ligy - útočníci Jevgenij Dadonov, Vadim Šipačov, Ivan Tělegin a bek Vjačeslav Vojnov. V týmu není hvězdný útočník Ilja Kovalčuk.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Hokejisté Ruska získali na domácím MS bronzové medaile.

Článek

Rusové tak po původní šestnáctičlenné nominaci, kterou tvořili výhradně hráči působících v zámoří, dali prostor i zástupcům domácí soutěže. Kompletní dodatečně nominovaná sedmička byla na soupisce sborné rovněž na světovém šampionátu v Moskvě, který pro Rusy skončil ziskem bronzu.

Zveřejněné nominace na Světový pohár v hokeji
Česko
Finsko
Rusko

Nedostalo se nakonec na Kovalčuka, jenž nosí kapitánské céčko v Petrohradu a patřil k tradičním lídrům Ruska na velkých mezinárodních akcích, kde býval kapitánem či asistentem. Třiatřicetiletý dvojnásobný mistr světa a bývalý hráč Atlanty a New Jersey měl ale koncem sezóny problémy s formou a v úvodu play off KHL byl dokonce vyřazen ze sestavy Petrohradu.

Z hráčů nominovaných ve druhé vlně má nejvíce zkušeností třicetiletý Jemelin, který má za sebou už pátou sezónu v Montrealu po boku českého útočníka Tomáše Plekance. V posledním ročníku si připsal v 72 utkáních 12 asistencí. Ještě jako hráč Kazaně vyhrál Jemelin dvakrát KHL (2009 a 2010), je mistrem světa z roku 2012 a ve sbírce z MS má kromě letošního bronzu ještě stříbro a další bronz.

Nechybí ani Šipačov s Dadonovem

Čtyřiadvacetiletý Marčenko odehrál za Red Wings první kompletní sezónu. Před jejím startem měl na kontě za dva ročníky včetně play off jen 17 startů. Tuto bilanci rozšířil o 66 utkání základní části, v nichž dal dva góly a na devět jich přihrál. Třikrát se objevil i v play off. Společně se Zajcevem byli s 12 kladnými body nejlepšími hráči celého MS v hodnocení účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech.

Šipačov ovládl kanadské bodování turnaje s 18 body (6+12) z deseti utkání, Dadonov byl s 13 body třetí. Právě držitel kompletní sbírky medailí z MS Dadonov i ofenzivně laděný bek Vojnov mají z minulosti rovněž zkušenosti s NHL. Dadonov oblékl v 55 utkáních dres Floridy, Vojnov pomohl Los Angeles v letech 2012 a 2014 k zisku Stanleyova poháru. Za Kings odehrál v dlouhodobé části 190 zápasů s bilancí 81 bodů (18+63), za 64 bitev v play off přidal 25 bodů (9+16).

Rusko se v základní skupině B utká se Švédskem, Výběrem Severní Ameriky a Finskem. V přípravě se sborná střetne dvakrát s Českem - ve čtvrtek 8. září v Moskvě a o dva dny později v Praze. Ve čtvrtek 15. září v generálce v Pittsburghu změří síly s Kanadou.

Konečná nominace hokejistů Ruska na Světový pohár v Torontu (17. září - 1. října):
Brankáři:
Sergej Bobrovskij (Columbus/NHL)
Semjon Varlamov (Colorado/NHL)
Andrej Vasilevskij (Tampa Bay/NHL)
Obránci:
Alexej Jemelin (Montreal/NHL)
Andrej Markov (Montreal/NHL)
Vjačeslav Vojnov (Petrohrad/KHL)
Dmitrij Orlov (Washington/NHL)
Dmitrij Kulikov (Florida/NHL)
Alexej Marčenko (Detroit/NHL)
Nikita Zajcev (Toronto/NHL)
Útočníci:
Jevgenij Dadonov (Petrohrad/KHL)
Vadim Šipačov (Petrohrad/KHL)
Arťom Anisimov (Chicago/NHL)
Artěmij Panarin (Chicago/NHL)
Nikita Kučerov (Tampa Bay/NHL)
Vladislav Namestnikov (Tampa Bay/NHL)
Jevgenij Kuzněcov (Washington/NHL)
Alexandr Ovečkin (Washington/NHL)
Ivan Tělegin (CSKA Moskva/KHL)
Vladimir Tarasenko (St. Louis/NHL)
Nikolaj Kuljomin (New Jersey/NHL)
Pavel Dacjuk (Detroit/NHL)
Jevgenij Malkin (Pittsburgh/NHL)

Reklama

Související témata: