Hlavní obsah

Slovenskem hýbe válka hokejových legend. Golonka žene Štastného k soudu

Bratislava
Aktualizováno

Slovenská hokejová legenda Jozef Golonka žádá omluvu od bývalého hokejisty Petra Šťastného. Ten v jednom televizním pořadu naznačil, že Golonka byl komunista a estébák. Golonka už sepsal s právníky trestní oznámení a podal ho u soudu.

Foto: Neopublic Porter Novelli

Hokejová legenda Jozef Golonka. (zcela vzadu)

Článek

Jenže Šťastnému se oznámení nepodařilo doručit, protože se na adrese svého trvalého bydliště nezdržuje.

Šťastný totiž zastupuje Slovensko v Evropském parlamentu. „Tak ať ho najdou v Bruselu. Toto způsobuje průtahy. Jsem z toho frustrovaný. Je mi 76 let a nechci, abych se soudního přelíčení dočkal až někde na hřbitově," řekl Golonka serveru čas.sk.

Žaloba se týká morální i ekonomické újmy. „Je to pro mě urážka. Někteří lidé se mnou přestali komunikovat, některé moje obchodní aktivity musely jít bokem," argumentuje hokejová legenda.

Golonka a Šťastný se letos potkali při natáčení televizního pořadu přímo na bratislavském zimním stadiónu Ondreje Nepely. Golonka stál na střídačce, když Šťastný jeho směrem opáčil: „Ať žijí komunisté a estébáci." Golonka se okamžitě ohradil. „Tak to si hodně mimo chlapče. Estébáci byli jiní," reagoval. „Všichni víme své," odpověděl Šťastný.

Golonka nyní žene Štastného k soudu. Vztahy dvou hokejových legend jsou na bodě mrazu.

Na stránce Ústavu paměti národa (ÚPN) je Golonka evidovaný jako osoba prověřovaná. V praxi to znamená, že ve skutečnosti byl právě on sledovaný komunistickou Státní bezpečností (StB). „Tato osoba byla nepřátelskou osobou vůči režimu a byla proti Státní bezpečnosti," vysvětluje ředitel ÚPN Ondrej Krajňák.

Ředitel potvrdil, že StB často sledovala sportovce. Příkladem je i případ hokejisty Gusty Bubníka. „Bylo proti němu vznesené obvinění ze špionáže, že chce uprchnout za hranice a zůstat na Západě. Odseděl si pět let," dodal Krajňák.

Reklama

Související témata: