Hlavní obsah

Sparta jde na svého loňského kata. Koho přihrál los Ligy mistrů dalším českým klubům?

Helsinky/Praha

Nemají na ně dobré vzpomínky, vždyť s finským Kärpätem Oulu v osmifinále loňského ročníku hokejové Ligy mistrů vypadli. Nyní však mají hokejisté pražské Sparty příležitost k odplatě, neboť los ve finských Helsinkách jim právě Oulu určil jako soupeře v prvním kole vyřazovací části soutěže. Liberec čeká švédský Färjestad, Vítkovice o postup do osmifinále zabojují s úřadujícím slovenským mistrem Nitrou a Plzeň se švýcarským Luganem.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Lukáš Cingel ze Sparty se raduje z gólu - ilustrační foto.

Článek

Všechny čtyři české kluby se při losování v Helsinkách nacházely mezi nenasazenými, jelikož ze základních skupin postoupily z druhého místa. Dopředu tak věděly, že v prvním kole play off narazí na vítěze některé ze šestnácti základních skupin a že 4. října začnou doma a o týden později sehrají odvetu na ledě soupeře.

Liberec může o svém soupeři čerpat informace od Sparty, neboť Pražané se právě s Färjestadem utkali v základní skupině. Doma prohráli 1:2, v Karlstadu dokázali zvítězit 3:2 po prodloužení. Za švédský celek nastupuje i český reprezentační útočník Milan Gulaš. Pikantní bude utkání pro zadáka Severočechů Martina Ševce. Ten totiž za Färjestad čtyři sezóny hrál a získal s ním tři mistrovské tituly.

I Sparta má soupeře, se kterým má z letošní Ligy mistrů zkušenosti český tým. S Oulu, na jehož soupisce figuruje i teprve osmnáctiletý český útočník Radek Koblížek, však Ostravané prohráli 2:4 a 0:1. Kärpät po loňském vyřazení Sparty v osmifinále následně došel až do finále Ligy mistrů, kde nestačil na Frölundu.

„Kärpät je jedním z nejsilnějších soupeřů, které jsme mohli hned v prvním kole dostat. Ale ono si těžko vyberete, jakýkoliv švédský, finský nebo švýcarský tým je zárukou velké kvality," uvedl pro oficiální stránky Sparty její útočník Lukáš Pech, který loňský dvojzápas s Oulu zažil.

Dojde v osmifinále na českou bitvu?

Sondovat informace od Plzeňských můžou Vítkovice, které čeká Nitra. Soupeř určitě hratelný, jenže slovenský šampión obral Indiány v základní skupině o všech šest bodů. Západočeši ale i přesto do vyřazovací části postoupili a nyní se můžou těšit na Lugano.

„Opět jsme dostali atraktivního soupeře a zase půjde o československé. Připomene to federální časy," říká ředitel Nitry Miroslav Kováčik. „V každém případě je to pro nás i z fanouškovského hlediska výborný soupeř. Šance vidím padesát na padesát," dodal Kováčik.

Pakliže Liberec s Vítkovicemi z prvního kola postoupí, o čtvrtfinále si zahrají spolu.

Los 1. kola play off hokejové Ligy mistrů - hrací dny 4. a 11. října:
Bílí Tygři Liberec - Färjestad BK
EHC Wolfsburg Grizzlys - Curych Lions
IFK Helsinky - TPS Turku
Red Bull Salcburk - SC Bern
HC Vítkovice Ridera - HK Nitra
HC Škoda Plzeň - HC Lugano
HC Davos - Linköping
JYP Jyväskylä - Skelleftea AIK
KalPa Kuopio - Djurgaarden IF
Tappara Tampere - SaiPa Lappeenranta
Eisbären Berlín - EV Zug
Lukko Rauma - HV 71 Jönköping
HC Košice - HC Fribourg-Gottéron
Red Bull Mnichov - Växjö Lakers
Junosť Minsk - HC Frölunda
Sparta Praha - Kärpät Oulu

Reklama