Hlavní obsah

Spory o výchovné mladých hráčů jsou nadále tématem českého hokeje

Praha

V českém mládežnickém hokeji roste napětí a přibývá sporů, jejichž společným jmenovatelem jsou přestupy mladých hokejistů za takzvané tabulkové ceny respektive za výchovné. Rodičům se nelíbí, že mají za přestupy svých dětí platit desetitisícové částky, naopak vedení Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) systém hájí a zástupci České asociace hokejistů usilují o jeho úpravu.

Foto: BPA

Ředitel extraligy Josef Řezníček (vlevo) a předseda Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král - ilustrační foto.

Článek

V Jindřichově Hradci si rodiče dokonce založili vlastní spolek, jehož hráči však nemohou hrát soutěžní zápasy, neboť druholigový klub požaduje za převedení jejich práv tabulkové odstupné. Jeho výše začíná na 10 000 korun za prvňáčka a postupně se zvyšuje až na 80 000 za osmáka.

Spor mezi Petrem Krejčiříkem a olomouckým klubem už řeší soud v Olomouci. Krejčiřík žaluje klub za to, že v roce 2011 musel za přestup svého syna do Zlína zaplatit 605 tisíc korun, což byla jeho tehdejší tabulková cena.

Ve středu začal i soud v Jihlavě, kde několik členů hokejového spolku Dukla Jihlava - mládež napadlo platnost valné hromady z dubna loňského roku. V tomto případě o tabulkové hodnoty primárně nejde, i když bývalý úspěšný obránce Petr Buzek, který je součástí žalující strany, i tento problém připomíná.

Pro zachování odstupného je i většina klubů

Kritici současných pravidel poukazují na skutečnost, že tabulky brání rodičům, aby mohli své potomky bez problémů převést do jiného klubu například v případě, že se budou stěhovat.

Vedení ČSLH však oponuje tím, že při jejich zrušení by bylo ohroženo fungování systému výchovy mladých hokejistů. O změnu pravidel nemají zájem ani samotné kluby. V nedávném průzkumu ČSLH se pro zachování tabulkového odstupného vyjádřilo 49 z 56 oslovených klubů, čtyři se hlasování zdržely a jen dva by byly pro, aby se současný systém alespoň upravil. Jedním z nich by měla být Sparta.

"Stanovisko klubů vychází z toho, že nesou rozhodující část nákladů spojených s výchovou mladých hokejistů," uvedl prezident ČSLH Tomáš Král. Kdyby bylo výchovné zrušeno, musely by kluby znatelně zvýšit rodičovské příspěvky. "Řada klubů by navíc na výchovu mládeže rezignovala, nebo by práci s mládeží výrazně omezila. Vedlo by to k mnohem vyšším nárokům na rodinné rozpočty, snížení dostupnosti hokeje a zásadnímu poklesu jeho úrovně," podotkl Král.

Hráčská asociace se snaží vyjednat změnu

Podle lednové zprávy ČSLH registruje svaz v mládežnických kategoriích celkem 22 300 hokejistů, ročně proběhne v těchto kategoriích přibližně 5000 přestupů, hostování nebo střídavých startů. V drtivé většině případů se kluby na podmínkách dohodnou, buď podle tabulkového výchovného, nebo za jinou částku. V průměru ve sto případech ročně udělí výjimku výkonný výbor ČSLH a jen v šesti případech, kdy k dohodě nedojde, se uskuteční přestup na základě výchovného podle přestupního řádu.

Hráčská asociace se snaží vyjednat zejména změnu pravidel pro přestupy profesionálních hráčů. "Chceme, aby to vyústilo ve smysluplné výchovné za děti, aby bylo limitované věkem 23 let a prvním přestupem. Také aby se oddělila mládež od juniorů, kteří už jsou pod smlouvami a tedy už v profesionálním sportu," uvedl předseda asociace Marek Černošek.

Reklama