Hlavní obsah

Trest pro trenéra v kauze úmyslně inkasovaného gólu platí, rozhodl svaz. Vsetín zvažuje civilní soud

Trest zákazu činnosti na devět měsíců pro trenéra vsetínských hokejových juniorů Juraje Juríka platí, finanční pokuta pro klub se pak snižuje z osmdesáti tisíc na dvacet. Takový je verdikt výkonného výboru hokejového svazu k odvolání vsetínského klubu proti rozhodnutí svazové disciplinární komise v kauze gólu, který si valašský celek nechal úmyslně vstřelit v zářijovém utkání v Přerově. Vsetín sice rozhodnutí výkonného výboru ČSLH bere na vědomí, zásadně s ním ale nesouhlasí. A dokonce zvažuje, že se odvolá k civilnímu soudu.

Foto: hc-vsetin.cz

Hokejisté Vsetína - ilustrační foto.

Článek

Český hokej si před aktuální sezónou odsouhlasil pravidlo, podle kterého bude ve všech mládežnických soutěžích následovat po odehrání základní hrací doby prodloužení, v němž mužstva zabojují o dodatečný bod. A je přitom úplně jedno, jakým skóre utkání skončilo po šedesáti minutách.

Vsetínští junioři na začátku září v Přerově prohrávali 0:4, navíc se v poslední minutě základní hrací doby museli bránit v oslabení. Trenér Jurík proto navedl své hráče, aby si nechali dát gól a nemuseli tak v úvodu prodloužení čelit pokračující přesilovce Zubrů.

Tak se nakonec opravdu stalo. Disciplinární komise však pro vsetínské využití díry v pravidlech neměla žádné pochopení. Juríkovi vyměřila devítiměsíční flastr a klub potrestala pokutou ve výši osmdesát tisíc korun. Co na tom, že sporné pravidlo bylo po „kauze Vsetín" ihned upraveno a prodloužení nyní vždy oba týmy začínají v plném počtu.

Trest pro Juríka platí, pokuta pro klub snížena

Vsetín s trestem od disciplinárky nesouhlasil, a tak se odvolal k výkonnému výboru ČSLH. Jenže konečné resumé? Trest pro Juríka platí, jen pokuta se snižuje o šedesát tisíc korun.

Nenašli však pochopení nejprve u disciplinární komise ani dnes na půdě výkonného výboru svazu. I ten v jednání trenéra a celého týmu neviděl taktický prvek, ale považuje ho za úmyslné ovlivnění výsledku zápasu.

„Výkonný výbor ČSLH se neztotožnil s názorem klubu, že skutková podstata provinění nebyla správně kvalifikována, neboť pokynem trenéra brankáři, že „v případě střeleckého pokusu na branku proti tomuto střeleckému pokusu nemá zasahovat", nedošlo podle mínění klubu k ovlivnění výsledku," vysvětluje hokejový svaz v tiskové zprávě.

Svaz: K ovlivnění výsledku jednoznačně došlo

„VV se neztotožnil ani s názorem, že „hranice fair play nejsou pevně určeny ani stanoveny, a jejich výklad je závislý na konkrétní situaci" a uložený trest je proto „nesprávný a nepřiměřený"," odůvodňuje svaz své rozhodnutí.

Podle názoru výkonného výboru ČSLH k ovlivnění výsledku utkání v důsledku trenérova pokynu jednoznačně došlo, přičemž trenér byl – s přihlédnutím k polehčujícím okolnostem – potrestán zákazem činnosti na nejnižší hranici sazby, kterou disciplinárka ČSLH v podobných případech umožňuje.

Vsetín uvažuje o odvolání k civilnímu soudu

Vsetín sice rozhodnutí výkonného výboru vzal na vědomí, je z něj ale značně zklamaný. „Jelikož trest i po snížení finanční pokuty je pro celý náš klub extrémně vysoký a nyní zejména v podobě výše trestu pro našeho trenéra juniorky Juraje Juríka," uvedl v pátek klub na svých oficiálních stránkách.

„Náš klub v uplynulém měsíci vyvinul maximální snahu, aby potrestání našeho klubu ve všech směrech bylo úplně zrušeno, příp. sníženo na co nejnižší hranici, což se bohužel nestalo. Překvapivě nezapůsobily ani názory odborné veřejnosti, anket na internetu, vyjádření v médiích, hokejových odborníků na obrazovkách ČT atd.," stojí ve zveřejněném prohlášení.

„Takové rozhodnutí jsme rozhodně nečekali, bereme jej sice na vědomí, ale rozhodně se s ním neztotožňujeme. Je tady možnost odvolat se k civilnímu soudu a budeme nad tím v klubu uvažovat," nechal se slyšet jednatel vsetínského klubu Daniel Tobola.

„Jsme ale především hokejový klub, který chce řešit a dělat hokej a mrzí nás, že nastavením nedokonalého pravidla, na které byl hokejový svaz předem upozorňován, se musíme vůbec celý měsíc zabývat. Původní problém nastal už dříve někde jinde a ne 9. září na zimním stadiónu v Přerově. Bohužel ve čtvrtek zvítězila lidská ješitnost nad zdravým rozumem," posteskl si Tobola.

Považujete devítiměsíční trest pro vsetínského trenéra Juríka za přiměřený?
Ano
4,6 %
Ne. Měl být mírnější
4,8 %
Ne. Měl dostat delší stopku
2 %
Ne. Měl vyváznout bez trestu
88,6 %
Celkem hlasovalo 1729 čtenářů.

Reklama

Související témata: