Hlavní obsah

U ledu to vře. Hokejisté jsou moderními otroky, opírá se hráčská asociace do svazu

Hokejisté jsou moderními otroky, mládež je odmalička odsouzena držet krok a mlčet! V rozjitřené domácí atmosféře u ledu přichází s dalšími ostrými slovními náboji Česká asociace hokejistů (CAIHP) a předseda jejího výkonného výboru Marek Černošek, bývalý dlouholetý extraligový hráč.

Foto: Profimedia.cz

Marek Černošek, bývalý dlouholetý hráč a nyní předseda výkonného výboru České aociace hokejistů (CAIHP).

Článek

Po aféře „Růžička-Palaščák" vše ještě minulý týden rozvířil pořad České televize "Máte slovo". Tématem moderátorky Michaely Jílkové bylo financování sportu a korupční prostředí v mládežnickém hokeji.

"Myslím, že ani pozitivní ohlasy na organizačně velmi úspěšně zvládnuté mistrovství světa pořádané v Praze a Ostravě by neměly odsunout do pozadí řešení dlouhodobě přetrvávajících a v televizní debatě jednoznačně pojmenovaných nedostatků, které současný český hokej trápí," píše Černošek v prohlášení.

Podle něj se záležitostí funkcionáři Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) a Asociace profesionálních klubů (APK) nechtějí zabývat s patřičnou vážností.

Ocenil Bukače

Vyzdvihnul ovšem přítomnost bývalého trenéra Luďka Bukače v televizní debatě.

„Tady nejde o ojedinělý případ. Tady vládne korupce, trenéři se nechovají férově, rodiče se nechovají férově," vyjádřil se Bukač v souvislosti s kauzou Růžička-Palaščák. „A výsledkem je, že ve dvaceti letech máme drzé nespokojené fracky, kteří jsou zklamaní z toho, že se jim nepovedlo dosáhnout toho, o čem v dětství snili. Dokud nezměníme uvažování, že sport jde ruku v ruce s výchovou, nezmění se to."

CAIHP se podle Černoška snaží na tyto problémy poukázat a najít řešení. „Bohužel zatím marně," uznává Černošek. „To bohužel vede ke stále větší nespokojenosti všech zúčastněných stran kromě samotných ČSLH, APK a (marketingová společnost) BPA, které se stále tváří, že extraliga je jejich privátní byznys, do něhož nikomu nic není."

Profesionální hokejisté jsou podle něj maximálně znevýhodněni nevyváženou hráčskou smlouvou „... jsou v podstatě moderními otroky systému. Mládež je odmalička odsouzena držet krok a mlčet kvůli tabulkovým hodnotám a monopolu na jejich práva, což se týká opět i profesionálních hráčů."

U svazu postrádá transparentnost

Černošek vznáší dotaz, proč například svaz transparentně neukáže, jak je nakládáno s příspěvky a dotacemi z veřejných peněz i s penězi sponzorů? Jakým dílem z nich je podporována svazem mládež? Kolik přispívá BPA na chod extraligy. Jak využívá BPA finanční prostředky za absolutní exkluzivitu k osobnostním právům profesionálních hráčů (díky již zmiňované hráčské smlouvě), což je světový unikát stejně jako Přestupní a Registrační řád ČSLH (přestupní tabulky)?

„Je nejvyšší čas současnou situaci razantně řešit a trvat na dosažení změn. Jinak se může stát, že náš národní sport utrpí ránu, ze které se bude kvůli přístupu ČSLH roky léčit," dodal Černošek.

Reklama