Hlavní obsah

Vlasák nechápe krok Hadamczika a spol.: Co je k tomu vedlo?! Nic dobrého, juniorku to devalvuje!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zasedání sportovní komise, které šéfuje prezident svazu Hadamczik a má dalších 19 členů, chodí Tomáš Vlasák pravidelně. Dlouhodobě se mimo jiné vymezoval proti návrhu rozšířit juniorskou extraligu ze současných 14 účastníků. Minulé pondělí však sportovní manažer áčka Plzně kvůli nemoci chyběl (omluvilo se i dalších devět členů) a komise v ten den odsouhlasila návrh, že se nejvyšší soutěž juniorů rozroste na 16 týmů. Pro bylo osm hlasů, proti jen dva. Zbývá, aby vše na svém lednovém zasedání schválil výkonný výbor...

Foto: www.hcskoda.cz

Tomáš Vlasák.

Článek

Překvapilo vás to?

Já osobně i celý náš klub jsme od začátku byli samozřejmě proti. I na sportovní komisi svazu jsem říkal, že takový návrh je nešťastný. Dlouho jsme bojovali za zúžení juniorské extraligy, a když se to podařilo (soutěž se před touto sezonou zúžila z 20 týmů na 14), tak se po třech měsících zase rozšiřuje... Je to fakt hodně nešťastné, většina to ale bohužel takhle chtěla. To nic nemění na názoru mém i Plzně, že je to špatně.

Žádný klad na rozšíření účastníků ze 14 na 16 tedy nevidíte?

Já v tom fakt nic dobrého nevidím. Navíc se schválilo, že juniorskou extraligu budou moci hrát i dva tzv. „overage" hráči. I proti tomu jsme byli.

Jak by měl vypadat herní model juniorské extraligy 2023/24
V první fázi by mělo být 16 týmů rozděleno do dvou skupin po osmi podle geografické polohy (pracovně můžeme jednu skupinu nazvat „Čechy“, druhou „Morava“). Každý tým by odehrál čtyři zápasy (dvakrát doma-venku) proti každému soupeři ze skupiny, tj. dohromady 28 zápasů.
Čtyři nejlepší z každé skupiny postoupí „nahoru“, a budou hrát se čtyřmi nejlepšími z druhé skupiny. Znovu čtyři zápasy s každým, tedy opět 28 zápasů. Pro týmy na 5.-8. místě obou skupin platí to samé mezi sebou.
Třetí fází bude play off. Čtyři nejlepší z „horní“ skupiny půjdou rovnou do čtvrtfinále play off, týmy na 5.-8. místě „horní skupiny“ budou hrát se čtyřmi nejlepšími týmy ze „spodní“ skupiny předkolo play off. Následuje klasická vyřazovací část.
Týmy na 5.-8. místě „dolní“ skupiny čeká play-down. Zatím není jasné, jestli se budou přenášet získané body, nebo tyto čtyři týmy začnou od nuly. Poslední tým by čekal přímý sestup a bude nahrazen vítězem juniorské ligy. Ve hře je i možnost, že předposlední po play-down by hrál baráž s druhým týmem ligy juniorů.

Overage hráči můžou být staršího věku, musejí ale splňovat podmínku, že mají smlouvu s A týmem daného klubu, nebo tři roky působí v klubovém dorostu či juniorce. Proč by neměli mít výjimku?

Protože už mají hrát dospělý hokej. A pakliže ne, procento z nich, které se pak někam nakonec dostane, je naprosto mizivé. My potřebujeme vychovávat top hráče a ne ty, které budeme ještě třeba dva roky držet v juniorce, přestože už v ní nemají co dělat. Ve své podstatě 90 procent z nich potom stejně skončí.

Jak dle zdrojů Sport.cz o návrhu hlasovali ve sportovní komisi:
Přítomni:
Alois Hadamczik - pro návrh
Stanislav Bednařík - pro návrh
Petr Jonák  - pro návrh
Vladimír Kočara - proti návrhu
Ladislav Majkus - pro návrh
František Ptáček - proti návrhu
Kamil Přecechtěl - pro návrh
Robert Reichel  - pro návrh
Radim Rulík  - pro návrh
Jiří Šlégr  - pro návrh
Omluveni:
Milan Antoš
Jaromír Jágr
Tomáš Martinec
Jaroslav Nedvěd
Zdeněk Pavliš
Petr Rutar
Otakar Vejvoda
Tomáš Vlasák
Libor Zábranský
Marek Židlický
Pozn.: Sportovní komise je jakýmsi poradním panelem, proto není potřeba při hlasování nadpolovičního počtu přítomných členů. Návrh musí schválit výkonný výbor Českého hokeje.

Překvapilo vás, že z deseti přítomných na zasedání sportovní komise se minulé pondělí vyslovili jen dva proti návrhu rozšířit juniorskou extraligu?

Překvapilo. Nevím, co je k tomu vedlo.

Přitom před červnovou volbou nového šéfa hokejového svazu šly ze všech stran řeči, jak je u mládeže nutné vytvořit konkurenční prostředí a jedním z nástrojů mělo být zužování soutěží...

A místo toho teď děláme pravý opak... Fakt jsem na svazu říkal, že je to nešťastné. Jenže to dopadlo jinak. Na jednu stranu to je pro mě překvapení, na druhou stranu musím přiznat, že jsem to po několika předešlých jednáních tak nějak tušil. Musím zopakovat, že je to krok špatným směrem. Je spíš otázka na ty, kteří návrh podpořili, aby veřejnosti uvěřitelně vysvětlili jeho výhody. Já je hledám marně.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Alois Hadamczik rozšíření juniorské extraligy na 16 týmů podporuje.

Vy byste naopak soutěž ze 14 týmů ještě zúžil?

Určitě. V současné situaci by bylo úplně ideální 12 účastníků. Ale jak to pozoruju, každý tak nějak hájí zájmy svého klubu. Chápu to, protože shánět finance na mládež není jednoduché. Jenže primárně by nám mělo jít o společnou věc. A tou je posunout náš hokej jako celek a ne na úrovni jednotlivého klubu.

Foto: Jan Škvor, Sport.cz

Takto by měla vypadat juniorská extraliga v příští sezoně.

I za cenu toho, kdyby měla spadnout třeba vaše Plzeň?

I tak. Kdyby nás to potkalo, dělali bychom sportovně všechno pro to, abychom se zase dostali zpátky. Teď ale povolit návrat dvou týmů, aniž by jiné sestoupily, je prostě špatně a tu soutěž to v mých očích devalvuje. Argumenty, které jsme vznášely, ale nebyly vyslyšeny. Což je pro konkurenci mezi mladými podle mě špatně.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Slovensko - Česko dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko