Hlavní obsah

USA - Slovensko 7:1Američané deklasovali na MS hokejistů do 18 let Slovensko

Hokejisté USA deklasovali v semifinále mistrovství světa hráčů do 18 let Slovensko 7:1. O jediný gól poraženého týmu se postaral Dalibor Dvorský. Obránce Leo Eperješi trefil pouze tyčku. Ve druhém semifinále vyhrálo Švédsko nad Kanadou 7:2. Dojde tak na reprízu loňského finále, v němž byli úspěšnější Seveřané.

Foto: IIHF

Slovenský trenér Tibor Tartal se svými svěřenci v šatně.

Článek

Američané vedli 3:0 už po první třetině, pod výhru favorita se hattrickem podepsal Will Smith. "První třetinu jsme možná nechytli za nejlepší konec. Tam se to zlomilo. Druhá třetina, když jsme dali gól, tak se ten zápas úplně otočil. Ve hře pět na pět jsme byli schopní dostat Američany pod tlak, zavřít je v pásmu, takže si myslím, že výsledek neodpovídá průběhu zápasu," řekl slovenský útočník Roman Kukumberg.

"Nezvládli jsme to, co se týče hry na puku. Moc jsme je odhazovali od sebe a Američani s nimi byli naopak velmi silní. Ničeho jsme se nebáli a šli jsme do zápasu bez respektu, ale nakonec se nám to nepodařilo," řekl obránce Leo Eperješi po zápase, v němž měli Slováci několik slibných šancí a on sám trefil tyčku.

V čase 23:44 skóroval americký celek již popáté a Samuela Urbana pak vystřídal v brance Lukáš Fürsten. Nebýt jeho, mohl být rozdíl ve skóre ještě o poznání vyšší. "Klukům jsem věřil a stejně tak jsme si věřili všichni navzájem. Čekali jsme, že tady dojdeme daleko," hodnotil Eperješi herní projev Slováků na turnaji.

Sám mohl po trefě Dvorského přidat další gól, zamířil však do brankové konstrukce. "Trefil jsem tyčku, což byla nešťastná náhoda. Budu se ale snažit hrát i nadále stejně. Někdy se to stane a napálím tyčku, teď s tím už ale nic neudělám," řekl Eperješi.

V souboji o bronz narazí slovenský výběr na Kanadu. "Už jsme s nimi hráli v základní skupině. Takže víme, co od nich čekat. Moc se na to bitvu o bronz těšíme," dodal slovenský zadák, jehož tým prohrál vzájemný souboj ve skupině 3:4.

"Je neskutečný pocit, že si zahrajeme o medaile. První mistrovství světa mezi elitou po čtyřech letech pro Slovensko a hned takový úspěch. Určitě v tom zápase necháme vše a tu medaili vybojujeme," prohlásil Kukumberg.

Poslední cenný kov získali Slováci před 20 lety, kdy dosáhli na stříbro. "Všichni jsme chtěli hrát finále, ale stále nás čeká boj o medaili. Po dvaceti letech můžeme slovenskému hokeji přinést obrovský úspěch," uvedl trenér Tibor Tartaľ.

Mistrovství světa hokejistů do 18 let ve Švýcarsku:
Semifinále (Basilej):
USA - Slovensko 7:1 (3:0, 2:1, 2:0)
Branky: 5., 20. a 21. Smith, 15. Hutson, 24. Guzzo, 58. Nelson, 59. Eiserman - 32. Dvorský.
Švédsko - Kanada 7:2 (2:2, 4:0, 1:0)
Branky: 15. a 33. Edstrom, 24. a 39. Stenberg, 7. Willander, 35. Wahlberg, 54. Forsfjäll - 5. Celebrini, 15. MacDonell.
O udržení - 2. zápas:
Norsko - Německo 3:2 (1:1, 2:0, 0:1)
Branky. 6. Myhre, 26. Hagen, 34. Klungtveit - 2. Panocha, 60. Ruckdäschel. Konečný stav série: 2:0.

Reklama

  Česko - Kazachstán dnes 14 : 00
20240429T14 : 00:00+0200
Česko vs. Kazachstán
Česko vs. Kazachstán
Česko
Kazachstán