Hlavní obsah

Augusta: Se jménem českého hokeje se hazarduje

Josef Augusta, bývalý reprezentační trenér

S výkonem české reprezentace na turnaji Rosno v Moskvě jsem spokojený. Mladičký výběr odehrál své maximum. Hráči dokázali, že hrát umějí. Jen mě zaráží, že český výběr měl ze špičkových hráčů NHL v nominaci jediného Tomáše Kaberleho. Podle mě by se se jménem českého hokeje takhle hazardovat nemělo. To říká bývalý reprezentační kouč Josef Augusta v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: PRÁVO

Josef Augusta

Článek

Když běží NHL, všichni brečí, že své nejlepší využít nemůžou. A když je v NHL stávka, tak hvězdy v reprezentaci nehrají! Přitom výsledky na prestižním turnaji jsou ostře sledovány a dělají jméno českému hokeji. Máme špičkové hráče, borci jako Eliáš nebo Sýkora se v zahraničí prosazují, hrají v kvalitních klubech první nebo druhou lajnu. Na prestižní reprezentační akce by měli jezdit.

Líbily se vám výkony české reprezentace v Moskvě?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Je to znevažující vůči fanouškům, kteří nároďáku doma drží palce. Je to samozřejmě můj osobní názor, ale absence kvalitních hráčů v reprezentaci pro český hokej dobrá není.

Ostatní výběry se posílily hvězdami zámořské soutěže mnohem víc a v zápasech to bylo jasně vidět. V našem týmu byla spousta mladíků kolem 21-23 let. Cítit to bylo v úvodních vystoupeních proti Švédsku a Finsku. Vedli jsme o dva a tři góly a vypadalo to na jasný zápas. V extralize je tříbrankové vedení většinou dostačující.

V reprezentaci je ale jiná kvalita, Švédi i Fini uplatnili zkušenosti a dokázali zápasy dotáhnout. Určitě je to pro mladíky dobrá škola, Radim Rulík potvrdil to, co před turnajem deklaroval. Říkal, že dá stejný prostor všem a koučingem v zápasech to potvrdil. Nehleděl na jména, všichni dostali stejný prostor. To je velice pozitivní přístup.

Kdybych měl zhodnotit hru českého týmu, musím vyzvednout výkony brankáře Jiřího Trvaje, z obránců byli nejlepší Tomáš Kaberle s Honzou Hejdou. V útoku nikdo nevyčníval, zkušenosti Jardy Hlinky nebo Tomáše Vlasáka ale byly vidět. Celkově si mladý výběr odehrál to, na co měl.

Reklama

Související témata: