Hlavní obsah

Bude Růžička ve středu odvolán? Tohle poškozuje český hokej, uznává šéf svazu

Praha
Aktualizováno

Když necelé tři týdny před startem domácího světového šampionátu vyplavala na povrch videonahrávka, na níž kouč hokejové reprezentace Vladimír Růžička přiznává převzetí půlmiliónové částky od Miroslava Palaščáka, prezident Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) Tomáš Král odmítal trenéra od národního týmu odvolávat. Prý by byl krátce před začátkem MS za šaška a navíc ctí presumpci neviny. Nyní se ale po nově zveřejněných skutečnostech pod Růžičkou reprezentační židle povážlivě kymácí... Dokonce se objevily zvěsti, že kouč ještě dnes sám odstoupí. Zatím se ovšem stalo jen to, že Růžičkův právní zástupce Vít Kučera důrazně odmítl obvinění, která zazněla v Radiožurnálu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české hokejové reprezentace Vladimír Růžička. Bude jím i nadále?

Článek

Trenér národního týmu Vladimír Růžička hovoří s Miroslavem Palaščákem.

Zdaleka už totiž nejde jen o kauzu Palaščák. Radiožurnál v úterý odvysílal několik audionahrávek, na nichž hned několik rodičů přiznává, že Růžička od nich během svého dřívějšího angažmá ve Slavii spolu s kamarádem Jiřím Moučkem požadoval statisícové částky, aby jejich synové mohli dát hrát hokej.

Vážnost podezření si moc dobře uvědomuje i svazové vedení. Jeho prezident Tomáš Král ihned svolal na středu mimořádné jednání výkonného výboru svazu, na kterém se bude kauza Růžička řešit. A je velice pravděpodobné, že se bude probírat trenérovo odvolání.

„Dosud byl, jak všichni víme, znám jeden podivný případ, s nímž oznamovatel přišel na veřejnost až po roce. Ale tohle už výrazně poškozuje jméno českého hokeje," uvedl Tomáš Král pro Blesk. „Zatím mám takové informace, že se vše týká věcí, které se děly výlučně v jednom klubu, ale má to velmi negativní dopad na celý hokej," řekl Král, který je momentálně ve Švýcarsku.

Ščerban očekává bouřlivou diskuzi na svazu

Bezprostředně před mistrovstvím světa po zveřejnění Palaščákovy nahrávky Král o Růžičkově odvolání neuvažoval, což vysvětloval i tím, že ctí presumpci neviny. „Ctím presumpci neviny a neudělal bych žádný razantní krok, dokud bych neměl v ruce výrok soudu o vině. Rozhodně nebudu suplovat vyšetřování profesionálů," tvrdil Král v polovině dubna, že se nechce plést do práce policii, která se případem zabývá.

Jenže teď kauza nabrala na obrátkách. "Mohu říct, že očekávám bouřlivou diskuzi," řekl ČTK Bedřich Ščerban, jeden ze členů výkonného výboru. A i on uznává, že nynější situace se nedá srovnávat s tou před dvěma měsíci, kdy Palaščák zveřejnil video s Růžičkou natočené skrytou kamerou.

Chomutov se ke kauze nechce vyjadřovat

„Ano, ten výkonný výbor se svolává takto mimořádně ze dne na den i proto, kolik obvinění se nyní objevilo. A všichni členové musí odložit cokoliv ostatního, protože tohle má velkou důležitost. Jde o kauzu, která poškozuje český hokej, a je určitě potřeba ji řešit. A mohu stoprocentně zaručit, že ji budeme řešit velmi důsledně," prohlásil Ščerban.

Růžičkův právní zástupce Kučera obvinění, která zazněla v Radiožurnálu, odmítl. "Pan Růžička se nikdy nedopustil ničeho nezákonného a všem nařčením se bude aktivně bránit. Aktuální vývoj situace okolo pana Růžičky vnímáme jako pokračování cíleně vedené kampaně směřující k poškození jeho dobrého jména," uvedl pro ČTK Kučera.

"Na zveřejněná anonymní tvrzení bohužel není možné jakkoliv reagovat, nicméně neexistuje a ani nemůže existovat jakýkoliv důkaz, který by uvedené informace dokládal," navázal Kučera. "Je však nutné zdůraznit, že pan Růžička jako sportovní manažer standardně diskutoval o klubových financích spojených s přestupy hráčů či jejich oficiálním výchovným, avšak vždy v souladu s obecně závaznými právními předpisy i regulemi ČSLH," dodal.

Růžička v průběhu uplynulé sezóny prodloužil u reprezentace smlouvu na další ročník, v němž povede i extraligový Chomutov, jemuž se upsal na dlouhých deset let. Po středečním jednání svazu se nejspíš stane, že se už bude výhradně věnovat Pirátům. Jejich vedení se k nově zjištěným skutečnostem v Růžičkově případě nechce v tuto chvíli vyjadřovat.

Na Růžičkovu kauzu si lze vsadit

Na nastalou situaci už zareagovali bookmakeři, kteří vypsali kurs 1,2:1, že Růžička v reprezentačním křesle nevydrží do konce června. Opačná varianta, tedy že Růžička během června odvolán nebude, je oceněna kursem 3,6:1.

„Dokud to celé bylo postavené jako slovo proti slovu, muž proti muži, měl trenér Růžička s podporou svazu šanci celou situaci solidně ustát. Redaktoři z Radiožurnálu se ale do problému zakousli opravdu s chutí, rozkrývají systém a nepochybně se tomu budou dál intenzivně věnovat. Prezident Král nebude riskovat další zhoršení reputace a Růžičku obětuje," myslí si Ondřej Vích, hlavní bookmaker Fortuny.

Na co si jde vsadit u Fortuny?
NabídkaAnoNe
Bude Růžička odvolán od reprezentace do 30.6.2015?1.23.6
Bude obviněn v kauze "hokejových úplatků" do 31.12.2015?1.81.8
Bude pravomocně odsouzen do 31.12.2016?31.3
Bude hlavním trenérem Chomutova v 1. kole extraligy 2015/16?1.23.6
Měl by podle vás Vladimír Růžička skončit u hokejové reprezentace?
Ano
85,4 %
Ne
14,6 %
Celkem hlasovalo 50795 čtenářů.

Reklama

Související témata: