Hlavní obsah

Češi zaslouží uznání, smekají před senzační osmnáctkou i Kanaďané

Magnitogorsk/Praha

Prvotřídní senzace, která šokovala snad celý hokejový svět. Česká reprezentace do osmnácti let sklízí za vyřazení Kanady ve čtvrtfinále mistrovství světa obdiv, a chvály se dočkala i od poraženého favorita.

Radost musí ven

 
Článek

„Myslím, že jsme tvrdě makali, ale Češi si zaslouží uznání. Odehráli hodně solidní zápas a my jsme pořád museli dohánět skóre," smekal po prohře 1:2 před výkonem českých mladíků trenér Kanaďanů Don Hay.

Výběr Javorového listu sice v základní skupině nenašel přemožitele, když si vyšlápl i na Spojené státy a Švédsko, a Češi, kteří do té doby zdolali jen Francii, pro něj měli být snadným soustem.

Jenže vše bylo jinak. „Skvěle jsme prošli základní skupinou, ale teď jsme nepředvedli to nejlepší, což nás stálo postup do boje o medaile. (V téhle fázi turnaje) si nemůžete dovolit špatný zápas," věděl Hay.

Možná až zázrak, jásal Malík

„Když jsme potřebovali podat ten nejlepší výkon, nebyli jsme toho schopni. Tohle je hodně špatné," kroutil hlavou nad předčasným koncem na turnaj útočník Ty Dellandrea, autor jediného kanadského gólu ve čtvrtfinále.

Zatímco v šatně favoritů vládlo ticho, o pár metrů dál, v té české, se ozývalo vítězné křepčení. „Je to tam," nechávali průchod emocím mladíci a pochopit se v té chvíli daly i výrazy, které musely být na videu vypípány.

„Tohle je překvapení, možná až zázrak. Šli jsme do zápasu jako outsideři, ale dokázali jsme, že na ledě i mimo něj jsme jedna rodina," říkal obránce Zack Malík, syn bronzového olympijského medailisty z Turína 2006 Marka Malíka.

Navážou na Pastrňáka, Zachu a spol.?

„Všichni jsme padali po ledu, chtěli jsme pro tým udělat maximum. Řekli jsme si, že to je nejdůležitější zápas v životě. Jsme strašně šťastní, že to vyšlo," radoval se útočník Petr Čajka, který vstřelil vítězný gól a asistenci si připsal i u toho prvního.

Svěřencům kouče Davida Bruka nyní v cestě stojí další obrovský favorit, obhájci titulu ze Spojených států. Češi přesto věří, že můžou navázat na zatím poslední medaili ze šampionátu osmnáctek, o kterou se před čtyřmi lety díky stříbru postarali David Pastrňák, Jakub Vrána, Pavel Zacha a spol.

„Když však zopakujeme výkon proti Kanadě, máme šanci uspět i v semifinále. Američany známe, několikrát jsme s nimi hráli. Možná by nám mohli vyhovovat, hrají podobně jako Kanada," uvažoval před sobotní bitvou v Čeljabinsku (začátek v 16:30 SELČ) útočník Jakub Lauko.

Reklama

Související témata: