Hlavní obsah

Český hokej si připomíná tragickou smrt šesti reprezentantů

Velký smutek, který nikdy nezmizí. Přesně před sedmdesáti lety v roce 1948 zahynulo při přeletu nad průlivem La Manche šest československých hokejových reprezentantů, kteří cestovali k přípravnému zápasu v Londýně. Sportovní tragédie, kterou se někteří snažili nejrůznějšími zvěstmi, například, že emigrovali, zpochybnit. Nebylo tomu tak, po čase se ve vodě našla dvě těla.

Foto: Kandelar Ladislav, ČTK

Slavná hokejová parta při MS na pražské Štvanici v roce 1947. O rok později celé Československo zasáhla letecká tragédie, při níž zahynulo šest hrdinů na bruslích.

Článek

Spolu s pilotem a radiotelegrafistou zahynuli při leteckém neštěstí mistři světa, stříbrní olympijští medailisté a dvojnásobní mistři Evropy brankář Zdeněk Jarkovský, obránci Miloslav Pokorný a Vilibald Šťovík, útočníci Karel Stibor a Ladislav Troják s obráncem Zdeňkem Švarcem, který v národním mužstvu začínal. Stibor, Šťovík a Troják oblékali dres LTC Praha, Jarkovský se Švarcem dres I. ČLTK Praha, Pokorný přestoupil do ATK Praha.

Tehdejší komunističtí představitelé se nechtěli smířit s myšlenkou, že šlo o nehodu, proto Státní bezpečnost zahájila vyšetřování, které zasáhlo i rodinné příslušníky tragicky zemřelých. Ti poté měli problémy.

„Byla to obrovská osobní, rodinná i sportovní tragédie," řekl k této smutné události prezident Českého hokeje Tomáš Král.

Foto: ČTK

Trénink československého týmu na ZOH ve Sv. Mořici v roce 1948. Druhý zleva Vilibald Šťovík a vpravo vpředu Karel Stibor, kteří v listopadu téhož roku zahynuli s dalšími čtyřmi členy reprezentace při leteckém neštěstí nad kanálem La Manche.

„Hokejisté, kterým předchozí roky sebrala okupace, zemřeli krátce potom, co získali první titul mistrů světa, na olympijském turnaji remizovali s nepřekonatelnou Kanadou a chystali se na další velká vítězství. Paralela s neštěstím, které se stalo o řadu let později u Jaroslavle, je šokující a mrazivá," připomíná Král.

Český hokejový svět zažil jednu z největších lidských tragédií na začátku září před sedmi lety. V Rusku se zřítilo letadlo s týmem Jaroslavle, smrt v troskách stroje nalezli také tři čeští hráči. Od 7. září 2011 se už jen vzpomíná na Josefa Vašíčka, Karla Rachůnka a Jana Marka, ale také Slováka Pavola Demitru. Celkem zahynulo třiačtyřicet lidí.

Český hokej si výročí tragédie z roku 1948 připomene také při společenském setkání, které proběhne před čtvrtečním utkáním Česko – Švédsko v Tipsport aréně.

Reklama

Související témata: