Hlavní obsah

Covid škrtl Pešánovi dvě jména, rozjela se tahanice o sparťany. Krejčí dostal na první trénink volno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dvě změny v české nominaci musel už v den srazu národního týmu provést trenér hokejové reprezentace Filip Pešán. Z Channel 1 Cupu se vzhledem ke karanténě klubu Jokerit Helsinky omluvil obránce David Sklenička a nedorazil ani útočník Jiří Smejkal, kterého se v Lahti dotkl covidový protokol.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejový útočník Michal Kovařčík oblékne reprezentační dres téměř po dvou letech.

Článek

„Musíme respektovat informace, které přicházejí z Finska. Smejkal sám byl pozitivně testován a z Jokeritu nebude žádný hráč uvolněn pro tento díl evropské hokejové tour, protože na celý klub dolehla epidemiologická opatření," vysvětlil trenér Filip Pešán.

Kádr národního mužstva, který zahájí turnaj čtvrtečním pražským zápasem s Finy, tak narychlo doplnil 25letý třinecký útočník Michal Kovařčík, jenž oblékne český dres poprvé od února 2020 a s pouhými dvěma mezistátními zápasy na kontě bude nejméně zkušeným členem Pešánova aktuálního výběru.

Spolu s Kovařčíkem byl z až třináctého klubu finské ligy SaiPa Laapeenranta povolán obránce stejného věku Filip Pyrochta, jenž si zahrál už na Karjale. „Nakonec i Kovařčík stihl za námi dorazit, i když měl složitý přesun přes celou republiku," mínil kouč.

Pro pondělní podvečerní trénink na holešovickém ledě ale reprezentanti nebyli ani zdaleka kompletní. Chyběli na něm ještě legionáři z KHL Libor Šulák a Lukáš Klok, kteří cestují z východních oblastí Ruska. Nedorazili ani oba sparťani Michal Řepík a Vladimír Sobotka, kteří by měli odjet s pražským týmem k úterní odvetě Ligy mistrů do švédského Rögle.

„Jsme docela překvapeni, jaké napětí se vytvořilo kolem této záležitosti a nechápu, proč se pražský celek tak ohrazuje. Generální manažer Petr Nedvěd podle mých informací trvá na svém, že o zařazení hráčů do národního týmu s vedením Sparty mluvil a teď s klubem vede i další jednání ze zámoří, kde je na inspekční cestě. Moudřejší asi budeme všichni až v úterý, rád bych ale řešil sportovní otázky než se babrat v tomhle komunikačním sporu," naznačil kouč.

Účast ve vrcholné klubové soutěži zdrží také příjezd útočníka Michaela Špačka z Frölundy. Naopak u centra Davida Krejčího, jenž oblékne reprezentační dres poprvé od MS 2018, platí, že sehraje pražský zápas s Finy a k víkendovým bojům do Moskvy už cestovat nebude. „Dali jsme Davidovi volno i pro pondělní trénink. Komplikace malinko spočívá v tom, že měl dostat na křídla právě oba sparťany, ale v této chvíli musím promyslet i náhradní alternativu," doplnil Pešán.

Jasno má o tom, jak využít další navrátilce do norádního týmu. Michael Frolík a Milan Gulaš se objeví po boku středního útočníka Jana Kováře. „Takové bylo rozhodnutí Petra Nedvěda, který je za složení mužstva zodpovědný a já se ho budu držet. Rád bych, aby v tomto složení celý útok odehrál všechna tři utkání, tedy i ta moskevská, v sobotu proti Rusům a v neděli se Švédy," mínil Pešán, jenž zatím zůstává u svého původního plánu, že turnaj absolvuje jen s dvojicí gólmanů Šimon Hrubec, Roman Will.

Reklama

Související témata: