Hlavní obsah

Dárius Rusnák, kapitán československých mistrů světa z roku 1985, se dožívá 60 let

Ivan Vilček (Bratislava)Sport.czPrávo

Bývalý československý hokejový reprezentant a kapitán mistrů světa z roku 1985 Dárius Rusnák slaví v pondělí 60. narozeniny. Před nedělním ligovým utkáním Slovanu Bratislava se Zvolenem si Rusnák převzal dres s číslem 60 a na záběrech na kostce nad ledem si diváci připomněli jeho bohatou kariéru.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Dvě legendy československého hokeje: Dárius Rusnák (vpravo) a brankář Jiří Králík.

Článek

Rusnák získal vedle zmíněného titulu také stříbrné medaile ze zimní olympiády v roce 1984 v Sarajevu a dvě stříbrné medaile na mistrovstvích světa v letech 1982 a 1983. V československé reprezentaci zaznamenal celkem 156 startů, v nichž vsítil 68 branek.

Prakticky celou kariéru strávil ve Slovanu Bratislava, jen rok hrál v Dukle Jihlava a v závěru kariéry působil čtyři roky ve finské lize.

Foto: ČTK

Kapitán československého týmu Dárius Rusnák přebírá v roce 1985 v Praze trofej pro mistry světa z rukou tehdejšího šéfa LIHG Güntera Sabetzkého.

Jako dvacetiletý byl u zisku historického ligového titulu Slovanu Bratislava v čs. lize v ročníku 1978/1979. V útoku hrál jako centr mezi Mariánem Bezákem a Jánem Jaškem. Prim tehdy v bratislavském mužstvu hráli bratři Šťastní. V československé reprezentaci vytvořil Rusnák skvělý útok s Igorem Libou a Vincentem Lukáčem.

Foto: Jan Koller, ČTK

Legendy slovenského hokeje Dárius Rusnák (vlevo) a Jozef Golonka.

V roce 1982 podepsal smlouvu se zámořským klubem Québec Nordiques, ale z rodinných důvodů odmítl emigrovat. V roce 1987 ho z 230. místa draftovala Philadelphia Flyers, ale ani její dres nikdy neoblékl. V roce 2009 byl uveden do Síně slávy slovenského hokeje.

Po ukončení kariéry působil jako trenér a nějaký čas pracoval i v kanceláři tehdejšího slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče.

Reklama