Hlavní obsah

Dárky pro babičky, to je vždycky oříšek, přiznává kapitán dvacítky Mašín

Podruhé za sebou nestráví vánoční svátky v kruhu rodinném, jak byl od dětství zvyklý, ale se svými hokejovými kamarády. Loni kvůli mistrovství světa juniorů v kanadském Torontu, letos kapitána české hokejové dvacítky Dominika Mašína čeká stejná událost ve finských Helsinkách. „Nedělá mi to žádný problém. S klukama si Vánoce i tak užijeme, protože máme výbornou partu,“ řekl pro Sport.cz.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Obránce Dominik Mašín před mistrovstvím světa hokejistů do 20 let.

Článek

Právě kvůli loňské zkušenosti se Štědrým dnem stráveným mimo domov už nyní devatenáctiletý obránce tuší, jak bude čtvrteční večer nyní vypadat. „Vzpomínám si, že na hotelu v Torontu jsme měli v jedné místnosti ozdobený vánoční stromeček, u kterého jsme zasedli k večeři. Každý si mohl dát kapra nebo řízky. Potom každý od hokejového svazu dostal malý dáreček. Bylo to super," vybavuje si zadák týmu Peterborough Petes hrajícího kanadskou juniorskou soutěž Ontario Hockey League.

„Jsem tam druhým rokem a už jsem samostatnější než v začátcích. Zprvu jsem neuměl pořádně řeč, chyběla mi rodina a kamarádi, ale zvykl jsem si a dohnal i jazyk," říká odchovanec pražské Slavie, který v zámoří bydlí v kanadské rodině. „Už jsme si navzájem předali dárky, stejně jako jsem to udělal se svými rodiči," říká Mašín a vzpomíná na Vánoce ve svém dětství.

Kapra nejí, nechce se udusit kostmi

„Vždycky jsem se na ně strašně moc těšil už dlouho dopředu. Na posezení s rodinou, vánoční atmosféru a pochopitelně i rozbalování dárků pod stromečkem. Když jsem byl malý, nikdy na stole nechyběl kapr a řízek. Já osobně jsem ale kapra nejedl, protože jsem se nechtěl udusit kostmi," směje se rodák z Městce Králové, který prý s nakupováním dárků začíná začátkem prosince, aby vše nehonil na poslední chvíli.

„Nejmenší problém s vymýšlením byl u bráchy. Věkem jsme si blízcí, takže jsem mu sháněl to, co by se líbilo i mně. Zato vybrat něco pro babičky, to je vždycky oříšek," zoufá si obránce, kterého si pro NHL vybrala loni v druhém kole draftu Tampa Bay.

A který dárek pod stromečkem udělal radost jemu jako malému klukovi? „Vždycky jsem si přál dárky spojené s hokejem, takže největší radost jsem pokaždé měl z hokejky nebo bruslí," uzavírá Mašín, který se svými spoluhráči vstoupí do juniorského šampionátu v sobotu od 13:00 SEČ zápasem s Ruskem (přímý přenos na ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz).

Reklama

Související témata: