Hlavní obsah

Dlouho jsme byli lepší, ale srazila nás produktivita, věděl Michael Špaček

Helsinky/Praha

Neefektivní střelba potopila české hokejisty. Národní tým ve druhém zápase na turnaji Karjala prohrál s domácím Finskem 2:4. V první třetině byli Češi aktivnější, ale výběr Suomi využil všechny své šance a vypracoval si tříbrankové vedení, které duel rozhodlo.

Foto: Markku Ulander, ČTK/AP

Finský útočník Valtteri Filppula mezi Davidem Kašem (vlevo) a Filipem Chlapíkem.

Článek

V Helsinkách čeští reprezentanti předvedli v úvodu zlepšený pohyb a vypracovali si řadu šancí. „Od začátku jsme byli při hře pět na pět aktivnější," řekl pro Českou televizi útočník Michael Špaček. V první části totiž národní tým přestřelil Finy 16:5. Jenže ani jednou na skvěle chytajícího brankáře Westerholma nevyzrál. „Mrzí mě, že nejsme produktivní," prohlásil smutně Špaček.

Stejně viděl úvodní třetinu i další útočník David Kaše. „Herně jsme vstoupili do zápasu skvěle. Už jsme nehráli jen po rozích, ale vypracovali jsme si šance. Ovšem neměli jsme koncovku," litoval Kaše v rozhovoru před televizními kamerami.

Češi se však nevzdali a ztrátu 0:3 začali ve druhé třetině mazat. „Řekli jsme si, že musíme hrát pořád stejně a makat," prozradil Špaček. Tomu svědčila souhra s pardubickým křídelníkem Matějem Blümelem. Nejprve ho našel před brankou a velká šance skončila na tyčce, přesilovková kombinace v závěru prostřední části už ale vedla k Blümelově kontaktnímu gólu na 2:3.

Foto: Markku Ulander, ČTK/AP

Zleva Matěj Stránský, Matěj Blümel, Filip Chlapík a Jakub Jeřábek se radují z gólu druhého jmenovaného proti Finsku.

Závěrečná třetina už ale připomínala zápas se Švédskem. Finové si výborně hlídali vlastní modrou čáru, k ničemu český tým nepustili a sami občas přepnuli na vyšší rychlostní stupeň. Několikrát národní tým uzavřeli před střídajícím brankářem Lukešem. Ten předváděl skvělé zákroky, ale jednou nakonec inkasoval, když nedosáhl na dorážku Filppuly. Česká reprezentace tak padla i ve druhém zápase na turnaji Karjala. V neděli od 12:30 vyzve v souboji o třetí místo ruský výběr, který má na kontě rovněž nula bodů.

Reklama

Související témata: