Hlavní obsah

Do Moskvy s šesti adepty na olympiádu

PRAHA

Bez nováčků odcestuje na prosincový turnaj Rosno Cup v Moskvě česká hokejová reprezentace. Po delší době se do národního celku vrací plzeňský David Moravec. V třiadvacetičlenné nominaci, kterou v úterý zveřejnil trenér národního týmu Alois Hadamczik, je šest hokejistů, kteří jsou i v širší nominaci na olympijské hry v Turíně.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik (vlevo) a generální manažer národního celku Zbyněk Kusý na tiskové konferenci v Praze.

Článek

"Hráče jsme vybírali podle současné formy, nominaci na olympiádu Rosno příliš neovlivní," řekl Hadamczik. O místo pro olympiádu budou bojovat obránci Jan Hejda a Karel Rachůnek a útočníci Jaroslav Bednář, Tomáš Vlasák, Jan Hlaváč a Jan Marek. Reálnou šanci ale podle Hadamczika mají jen Hejda s Hlaváčem.

Ve výběru Aloise Hadamczika nechybí ani pardubický navrátilec ze zámoří Petr Sýkora. Reprezentace se sejde v pondělí 12. prosince v 16:30 v Českých Budějovicích, kde odehraje i přípravný zápas s Finskem. Do Moskvy odletí český tým v pátek 16. prosince, vracet se bude hned po závěrečném zápase s Ruskem.

Slávisté v přípravě nenastoupí

Hokejisté Slavie hrají ještě v pondělí 12. prosince extraligový zápas s Českými Budějovicemi, k národnímu celku se připojí až na utkání v Praze. "Slávisté se připojí až po zápase s Budějovicemi a první přípravný zápas hrát nebudou. Kdyby hráli tři zápasy v takovém sledu by bylo nad lidské síly. Povoláme hráče z domácích Českých Budějovic - útočníky Veselého a Hübla, budeme hrát jenom na sedm obránců," vysvětlil Alois Hadamczik.

Sestavu museli trenéři tvořit i s ohledem na dohodu, že se během sezóny mohou hráči představit jen na dvojici turnajů Evropské hokejové tour. "Minulý turnaj jsme si řekli kdo může a kdo nemůže hrát i s ohledem na nominační kritéria a samozřejmě také výkonnost. Asi o polovině hráčů jsem měl jasno, druhou půlku sledovali asistenti," popsal proces sledování reprezentačních adeptů Hadamczik. Na třetí turnaj pojede obránce Jan Hejda, který má stále naději na start na OH.

Zdravotní lapálie

Kouči chtěli nominovat i některé hráče, plány jim překazil jejich zdravotní stav. "Chtěli jsme Turka, ten je zraněný, stejně jako zlínský obránce Miroslav Blaťák." Po delší době se do národního celku vrací plzeňský forvard David Moravec. "Nemluvil jsem s ním, ale sledoval jeho výkonnost. Pověřil jsem asistenta, aby s ním promluvil, jestli má natrénováno a cítí se. Pak jsme jej nominovali," řekl Hadamczik.

Termín konečné nominace na olympiádu se neúprosně blíží, někteří hráči stále bojují o pozvánku. "Tak to neberu. Chceme, aby se na turnaji v Rusku předvedli hráči v co nejlepším světle. Víme sami, že v úvahu pro olympiádu připadají tak dva hráči. Hráči z ligy bojují spíše o místo pro mistrovství světa. Každý člověk se podívá na konkurenci a sám si odvodí, jak to je s jeho šancemi. Pro olympiádu chceme vidět Hejdu a Hlaváče," přiblížil rozřešení nominační hádanky reprezentační trenér i s ohledem na světový šampionát v Lotyšsku.

Nominace Česka na turnaj Rosno:
Brankáři:
Adam Svoboda (Pardubice), Marek Pinc (Vítkovice)
Obránci:
Aleš Píša (Chimik), Petr Kadlec (Slavia), Karel Rachůnek (Jaroslavl), Radek Hamr (Färjestad), Jiří Marušák (St. Peterburg), Jan Hejda (Chimik), Radek Philipp (Vítkovice), Martin Ševc (Kladno)
Útočníci:
Jan Marek (Sparta), Jaroslav Kalla (Kladno), Jaroslav Kudrna (Třinec), David Moravec (Plzeň), Petr Šachl (Liberec), Jaroslav Bednář (Slavia), Tomáš Vlasák (Slavia), Jan Hlaváč (Ženeva), Miloslav Hořava (MoDo), Václav Skuhravý (Karlovy Vary), Petr Sýkora (Pardubice), Petr Tenkrát (Oulu), Petr Ton (Sparta).
Program turnaje Rosno Cup (Moskva):
Čtvrtek 15. prosince:
17:00, ČR - Finsko (Praha)
17:00 Rusko - Švédsko
Sobota 17. prosince:
11:00 Švédsko - ČR
15:00 Rusko - Finsko
Neděle 18. prosince:
11:00 Finsko - Švédsko
15:00 Rusko - ČR
Tabulka po dvou ze čtyř turnajů EHT:
1. Švédsko6410119:1114
2. Rusko6302116:1311
3. Finsko611139:176
3. Česko6110418:215
Pozn.: Sloupce v tabulce znamenají počet zápasů, výher v základní hrací době (3 body), výher v prodloužení či po samostatných nájezdech (2 body), proher v prodloužení či po samostatných nájezdech (1 bod), proher v normální hrací době (0 bodů), skóre a celkový počet bodů.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko zítra 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko