Hlavní obsah

Euforie, prokletí prolomeno! Nepopsatelný pocit, raduje se česká kapitánka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devět dlouhých let čekaly české hokejistky na mistrovství světa do 18 let na postup do semifinále. Prokletí prolomily letos ve švýcarském Zugu. Ve čtvrtfinále překvapily Švédky, které zdolaly 4:2. Dvěma góly se na tom podílela kapitánka Adéla Šapovalivová, mladší sestra Matyáše Šapovaliva, jenž před týdnem slavil bronz s českou dvacítkou. „Jsme tým s velkým T. Hrály jsme srdcem,“ rozplývala se.

Foto: IIHF

Adéla Šapovalivová dovedla české juniorky k postupu po devíti letech.

Článek

Získala už dva bronzy s dospělou reprezentací, ale mezi juniorkami na postup mezi nejlepší čtyřku čekala. Povedlo se jí to až na třetí, poslední pokus. „Je to výborný! Byl to náš cíl. Už dvakrát se nám stalo, že jsme čtvrtfinále nezvládly. Je strašné stát na modré čáře a koukat na to, jak slaví soupeř. Teď se to konečně otočilo,“ radovala se 17letá útočnice v rozhovoru pro hokej.cz.

„Jsem strašně ráda, že my jsme ten průlomový ročník, který to zlomil. Nepopsatelný pocit. Říkaly jsme si, že na Švédky prostě vletíme a musí se to povést. Padaly jsme do střel a snažily jsme se to urvat,“ usmívala se Šapovalivová.

České hráčky sice v 15. minutě inkasovaly jako první, ale dvěma trefami už v první části skóre otočily. U obou byla na ledě Šapovalivová, která vstřelila první gól. Švédky sice ve třetí třetině srovnaly na 2:2, ale rozhodující zásah si znovu přichystala česká kapitánka, která z mezikruží zamířila pod břevno.

Podobně krásnou ránu poté vypálila i Vocetková a Češky mohly díky skvělému závěru slavit.

Jak prozradila Šapovalivová, na povedenou závěrečnou třetinu se naladily písničkou. Na první pohled trochu netradiční. „Pustily jsme si Najednou z filmu Ledové království. Trochu jsme si u toho zatancovaly,“ smála se autorka sedmi gólů na turnaji. „Úplně to tak nezní, ale pro nás je tohle nabuzující písnička. Máme ji v srdci,“ culila se.

Po závěrečné siréně propukla vlna české euforie. Hráčky na sebe naskákaly, cestou do kabiny i v ní si pořádně zařvaly a zazpívaly, například Lásko má, já stůňu, známou píseň Heleny Vondráčkové. „Tyhle nejkrásnější momenty sport přináší. Ani minutu jsme se nestrachovali o výsledek. Dokázali jsme si, že pilnou hrou, energií a odvahou můžeme vyhrát,“ liboval si pro sociální sítě národního týmu žen trenér Dušan Andrašovský.

Turnaj však i přes splněný cíl v podobě postupu do semifinále nekončí. „Míříme na ty nejvyšší pozice. Nechceme skončit čtvrté. Slavit budeme až po zisku medaile,“ uzavřela Šapovalivová.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.