Hlavní obsah

Gulaš odehraje za reprezentaci jediný zápas! Proč Říha opomenul hráče Třince a Hradce Králové?

Jan Škvor, Libor KalousSport.cz

Hned čtrnáct hráčů z týmu, který v listopadu potěšil výhrami nad Finy, Rusy i Švédy a triumfoval na turnaji Karjala, zařadil trenér české hokejové reprezentace Miloš Říha starší do nominace pro prosincový Channel One Cup konaný v Moskvě a Plzni. Jediným debutantem v národním týmu je šestadvacetiletý karlovarský útočník Jakub Flek. Ve výběru nechybí nejproduktivnější hráč a nejlepší střelec extraligové sezony Milan Gulaš z Plzně. Ten ale odehraje jen čtvrteční zápas s Finy v západočeské metropoli a do Moskvy už s týmem nepoletí.

V nominaci na Channel One Cup nechybí Milan Gulaš. Odehraje ale jen jeden zápasVideo: Sport.cz

 
Článek

„S Milanem jsme se už dopředu domluvili, že nastoupí jen doma v Plzni a pak bude znovu reprezentovat na únorových Švédských hrách," řekl Říha na pondělní tiskové konferenci o Gulašovi, jenž naposledy reprezentoval na letošním MS v Bratislavě.

„Milan ale není jediný, kdo s námi do Moskvy nepocestuje. Nominaci máme širokou, teď ale ještě nevím, kteří kluci nastoupí jen v Plzni proti Finům," prohlásil Říha, který ve svém výběru vynechal hráče Třince a Hradce Králové.

„Po dohodě s jejich kluby jsme se rozhodli dát hráčům volno. Mountfield totiž příští týden hraje odvetu čtvrtfinále Ligy mistrů, Oceláři zase mají náročný program kvůli vánoční účasti na Spenglerově poháru," vysvětluje šéf české střídačky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Hyka v reprezentačním dresu v utkání proti Norsku.

Poprvé od dubna loňského roku se v národním týmu objevují obránce Ondřej Vitásek a útočník Michal Birner. Na loňském šampionátu v Kodani pak naposledy oblékl dres národního týmu forvard Tomáš Hyka.

Na Říhově seznamu figuruje celkem osmadvacet hokejistů - tři brankáři, devět obránců a šestnáct útočníků. Nejpočetnější zastoupení mají hráči z KHL (12). Ti, až na Jiřího Sekáče, ale s reprezentací nezačnou trénovat v Plzni už v pondělí 9. prosince, ale až o dva dny později, protože všechny ještě v pondělí čekají zápasy na klubové úrovni.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jiří Sekáč v reprezentačním dresu.

„Potěšilo mě, že všichni oslovení hráči chtějí reprezentovat. Měl jsem dokonce napsaný seznam osmi pětek, z nichž jsem vybíral," přiznával Říha, jenž ale ze zdravotních důvodů nemohl povolat útočníky Řepíka, Červenku a Bulíře.

U prvenství na turnaji Karjala byli gólmani Langhamer s Willem, beci Jeřábek, Pyrochta, Krejčík, Moravčík, Šustr a forvardi Jaškin, Nestrašil, Filippi, Sedlák a bratři Hynek, Tomáš a Radim Zohornovi.

„Na turnaj Karjala pochopitelně chceme navázat. Chtěli bychom předvádět stejné výkony a ten samý hokej. Prostě se zase připravit na vrchol v podobě květnového mistrovství světa ve Švýcarsku," přeje si Říha.

Národní tým se bude na Channel One Cup, na němž loni obsadil poslední čtvrté místo, připravovat od příštího pondělí v Plzni, kde ve čtvrtek 12. prosince nastoupí proti úřadujícím mistrům světa Finům. Pak už se přesune do Moskvy, hlavního dějiště podniku. V ruské metropoli vyzve Říhova družina v sobotu domácí sbornou a o den později Švédy.

Nominace české hokejové reprezentace na Channel One Cup:
Brankáři:
Marek Langhamer (Chabarovsk/KHL)
Šimon Hrubec (Kunlun/KHL)
Roman Will (Rögle/Švéd.)
Obránci:
Jakub Jeřábek (Podolsk/KHL)
Marek Hrbas (Mladá Boleslav)
Filip Pyrochta (Kometa Brno)
Lukáš Klok (Lukko Rauma/Fin.)
Jakub Krejčík (Oulu/Fin.)
Michal Moravčík (Plzeň)
Andrej Šustr (Kunlun/KHL)
Vojtěch Mozík (Färjestad/Švéd.)
Ondřej Vitásek (Chabarovsk/KHL)
Útočníci:
David Tomášek (Sparta)
Jakub Flek (Karlovy Vary)
Andrej Nestrašil (Magnitogorsk/KHL)
Michal Birner (Liberec)
Lukáš Rousek (Sparta)
Hynek Zohorna (Chabarovsk/KHL)
Martin Zaťovič (Kometa Brno)
Dmitrij Jaškin (Dynamo Moskva/KHL)
Tomáš Hyka (Čeljabinsk/KHL)
Tomáš Filippi (Liberec)
Lukáš Sedlák (Čeljabinsk/KHL)
Roman Horák (Växjö/Švéd.)
Jiří Sekáč (CSKA Moskva/KHL)
Milan Gulaš (Plzeň)
Tomáš Zohorna (Chabarovsk/KHL)
Radim Zohrona (Mladá Boleslav)

Reklama

Související témata: