Hlavní obsah

Hadamczik: Chceme hrát dobrý hokej a uspět

První křest ohněm čeká příští týden nového trenéra české hokejové reprezentace Aloise Hadamczika. První zářijový den poprvé povede na střídačce coby hlavní kouč národní tým proti Finsku v rámci turnaje Česká pojišťovna Cup v Liberci. A vstup do nové hokejové sezóny bude veřejnost, namlsána zlatým úspěchem z MS ve Vídni, očekávat s napětím.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik.

Článek

Reprezentace se na turnaji musí obejít bez hráčů, kteří uzavřeli kontrakty v NHL. Jaké ambice má tým s mnoha nepříliš známými tvářemi?Je pravda, že smlouva s NHL nám trochu překřížila plány. Přesto ale budeme usilovat o co nejlepší umístění. Nejde o žádný testovací turnaj, ale o podnik, kam se přijdou lidé podívat na hráče. Chceme hrát dobrý hokej a uspět.

Kteří hráči přišli o nominaci kvůli podpisu smlouvy v NHL? Počítal jsem například s Radimem Vrbatou, Josefem Vašíčkem nebo Petrem Průchou. Šanci by určitě dostali i mladí hráči jako Hudler, Klepiš, Barinka či Vrána, ale bohužel to nejde. Jana Čalouna a Martina Chabadu zase z nominace vyřadilo zranění.

Mohou se v nominaci objevit ještě nějaké změny? Někteří hráči ještě jednají o budoucnosti v NHL, takže se změny dají očekávat. Proto máme v záloze čtyři náhradníky do obrany a šest do útoku.

Prozradíte některá jména?Konkrétní jména nechceme zveřejňovat. Mohlo by pak docházet ke spekulacím, který že hráč by měl nahradit jiného nebo k neopodstatněnému upřednostňování hráčů.

Hokejová sezóna se v Česku ještě nerozběhla. Podle jakých kritérií jste vybíral hráče?  Vycházel jsem z výkonnosti hráčů v minulých letech. Hráče jsem  dlouhodobě sledoval a všichni hráči si svými výkony nominaci zasloužili. Prozatím nechávám odpočívat starší hráče jako Dopita, Reichel, nebo Vlasák. Ale počítám s nimi pro další akce.

Jediným nováčkem týmu je Bičánek. Proč zrovna on dostal šanci?Bičánek býval velký talent českého hokeje, hrával pravidelně v juniorské reprezentaci. Je to zkušený obránce, který podává v extralize kvalitní výkony a z klubu na něj šly velmi dobré reference.

Po delší době se do reprezentace vrací brankář Salfický.Salfický  je zkušený brankář, který by se mohl dobře doplňovat s Milanem Hniličkou. Viděl jsem ho v přípravě ve Zlíně a po pohovoru s ním jsem došel k názoru, že má zájem reprezentovat.

Kdo bude novým kapitánem národního týmu?Kapitána budeme řešit až na místě těsně před začátkem turnaje.

Rozhodnete o něm vy, nebo to necháte na hráčích? Spíše o něm rozhodne realizační tým.

Reklama

  2 : 3 sn Švédsko - Česko 2 : 3 sn   dohráno
20240428T14 : 00:00+0200
Švédsko vs. Česko
Švédsko vs. Česko
Švédsko
Česko
  Česko - Kazachstán zítra 14 : 00
20240429T14 : 00:00+0200
Česko vs. Kazachstán
Česko vs. Kazachstán
Česko
Kazachstán