Hlavní obsah

Hadamczik: Jaškin nemůže reprezentovat naši zemi! Takovým si nenecháme kazit morálku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento člověk nemůže reprezentovat naši zemi. Taková je v kostce reakce prezidenta Českého hokeje Aloise Hadamczika na čin útočníka Dmitrije Jaškina, který v Rusku u příležitosti čtvrtečního Dne obránců vlasti gratuloval mj. ruské armádě a do zápasu KHL v Soči nastoupil za Petrohrad v armádním dresu s ruskou vlajkou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Prezident Českého hokeje Alois Hadamczik.

Článek

„Jestliže se k takovému činu rozhodl, je to jeho věc. Český hokej za to ale nemůže. Má i ruské občanství a rozhodl se za svou osobu. Každý jedinec si zodpovídá za své činy sám," připomíná Hadamczik pro Sport.cz, že devětadvacetiletý Jaškin se narodil v Omsku, má ruské předky i manželku a v Rusku trávil léto i v dobách, kdy působil za oceánem v NHL.

„Morálka je víc než sport a musíme si ji zachovat. Jako Česko podporujeme demokracii a chceme konec války na Ukrajině. Jsme zajedno s naší vládou a nebudeme akceptovat, že by naši hráči působící v KHL mohli reprezentovat," tvrdí Hadamczik.

Hokejový svaz na konci srpna rozhodl, že do reprezentace nebudou povoláváni hokejisté, kteří po zahájení ruské invaze na Ukrajinu podepsali nebo podepíšou smlouvu s některým z klubů KHL. Podle tohoto výkladu tak má Jaškin stejně jako útočník Červený zabouchnuté dveře do nároďáku už půl roku.

Foto: www.khl.ru, Twitter

Dmitrij Jaškin s trofejí pro vítěze základní části KHL.

„S kluky, kteří podepsali v Rusku, se rozcházíme v otázce morálky. Oni si neuvědomují, že Ukrajina bojuje za to, aby se válka nerozšířila do dalších evropských zemí," říká šéf Českého hokeje.

Svou podporou Ruska si Jaškin nejspíše zavřel dveře do národního týmu natrvalo. „Jestliže má svědomí takové věci dělat, je to jeho věc. Nikoliv naše. Je svéprávný člověk a my za jeho činy neodpovídáme. My můžeme jen rozhodnout, že takový člověk nemůže momentálně reprezentovat naši zemi," říká Hadamczik na adresu účastníka SP 2016 a MS v letech 2018 a 2019, který za Česko odehrál dohromady 39 zápasů a vstřelil v nich 11 branek.

Při jubileu dvakrát skóroval
Dmitrij Jaškin dnes odehrál v KHL jubilejní 200. zápas a svému týmu, který základní část suverénně ovládl, v Soči přispěl k výhře 6:5 v prodloužení dvěma góly a jednou asistencí.
Ve druhém utkání dnešního programu zvítězil Vladivostok, který rovněž nastoupil v zelených armádních dresech, nad Chabarovskem 2:0, u obou branek asistoval Rudolf Červený. Jeho spoluhráč Libor Šulák, který je třetím českým hokejistou působícím v KHL, vyšel naprázdno.

„Jaškin je určitě dobrý hráč, ale není to hráč, abychom si jím kazili morálku týmu. Máme daleko více a lepších hráčů, než je on. Na jednom hráči to nestojí," říká Hadamczik.

Shodou okolností den před Jaškinovou gratulací ruským ozbrojeným silám kouč českého národního týmu Kari Jalonen u manažera reprezentace Milana Hniličky sondoval, jestli s ohledem na nominaci pro květnový šampionát v Tampere a Rize platí tabu pro hráče, kteří podepsali v Rusku po vypuknutí války na Ukrajině.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dmitrij Jaškin v dresu české hokejové reprezentace.

A Hnilička radši vše ještě konzultoval s Hadamczikem. „Ptal se mě, jestli pro nominaci připadají v úvahu Jaškin se Šulákem. Řekl jsem mu, že pokud podepsali smlouvu v Rusku, tak v žádném případě," překvapuje Hadamczik, že na národní tým může zapomenout i Šulák, který přitom s Vladivostokem prodloužil kontrakt loni v lednu ještě před začátkem války na Ukrajině, takže by se jej podle srpnového rozhodnutí výkonného výboru svazu zákaz reprezentovat neměl týkat.

Vyjádření generálního sekretáře Českého hokeje Jana Černého k ruskému a běloruskému týmu:
„Český hokej bude postupovat v souladu s morálními zásadami a integritou zahraniční politiky České republiky a za současných podmínek nebude hlasovat pro přijetí týmů Ruské federace a Běloruska zpět do šampionátů IIHF.“

Reklama