Hlavní obsah

Německo - Česko 4:5Hokejisty zvedly v Norimberku až přesilovky ve třetí třetině, nakonec přišel vítězný obrat

Aktualizováno

Čtvrtý přípravný zápas před mistrovstvím světa a čtvrté vítězství českých hokejistů. Cesta k němu byla ale v Norimberku hodně obtížná. Domácí Němci v polovině zápasu vedli 3:1, ale využité přesilovky pomohly reprezentantům otočit výsledek na konečných 5:4. Dvěma góly k tomu přispěl Jakub Galvas, poprvé se trefil za národní tým Radim Šalda, skóroval také benjamínek Matěj Blümel a vítěznou branku zaznamenal David Tomášek.

Foto: Český hokej, Jan Beneš

Roman Will si připisuje jeden z úspěšných zákroků.

Článek

V české sestavě chybělo osm nejzkušenějších hokejistů současného výběru. „Chtěli jsme nechat hrát spíš mladší kluky," prozradil asistent kouče Jaroslav Špaček. Z Norimberku předčasně odjeli obránci Šustr, Mozík, Jordán, Šulák a z útočníků oba bratři Zohornové, Radil, Hanzl. Centr Tomáš Zohorna, který kvůli zranění nedohrál čtvrteční vítězný duel (4:1), se má ale v pondělí spolu s ostatními na startu dalšího týdne přípravy na mistrovství světa.

Víc než hezká hokejová podívaná se na ledě dlouho odehrávaly urputné souboje a Němci měli navrch bruslením i agresivnějším pojetím hry. „Domácí byli hodně důrazní, měli jsme proti nim trochu problém s jednoduchou rozehrávkou, bylo tam hodně nepřesností a ztrát puku," tvrdil Špaček.

Německo také v 16. minutě otevřelo skóre, když využilo zaváhání reprezentantů při rozehrávce a Eder poslal od levého mantinelu přesnou přihrávku na Peterku, který prostřelil Willa.

Národní tým po další chybě půl minuty před koncem prohrával už rozdílem dvou gólů, když Tiffels obral o puk Stránského a se zakončením se nepáral. Na gól do šatny ale české mužstvo ještě stihlo odpovědět hned za 11 vteřin, když bez přípravy vypálil mladíček Blümel.

Domácí ale nepolevili a hned na úvod druhé části získali zpátky svůj náskok, když 19letý Peterka druhou trefou v zápase rychle potrestal Pourovo hákování. Will tak z prvních deseti střel na svou branku třikrát kapituloval. Až premiérová trefa hradeckého obránce Šaldy vrátila ve 30. minutě český tým opticky do hry.

Zvýšená aktivita hostů se promítla i do perfektního vstupu do třetí části. Uplynulo z ní jen 11 vteřin, než Galvas zužitkoval Flekovu přihrávku a vyrovnal na 3:3. Gólová úroda ještě ani zdaleka nebyla u konce.

Němci vteřinu před návratem vyloučeného Skleničky získali zpět vedení. Vzápětí se ale faulu dopustil Dumont a na konci přesilovkové kombinace byl zakončující Galvas. Nakonec výhru na českou stranu převrátila další využitá početní výhoda z hole Tomáška. Poměr střel 18:10 pro národní tým v poslední třetině odrážel úspěšnou snahu o otočení výsledku. Poslední minuty už byly plně v české režii, domácím nepomohla ani dlouhá power play.

Euro Hockey Challenge
Německo - Česko 4:5 (2:1, 1:1, 1:3)
Branky a nahrávky: 16. Peterka (A. Eder, Schmölz), 20. Tiffels (Schütz), 22. Peterka (Braun, Brandt), 49. Ehl (Rogl, Mebus) - 20. Blümel (Šalda), 29. Šalda (Tomášek), 41. Galvas (Flek, Kodýtek), 50. Galvas (Tomášek, Blümel), 54. Tomášek (Blümel, Š. Stránský). Rozhodčí: Hinterdobler, Steingross - Heffner, Schwenk (všichni Něm.). Vyloučení: 8:7. Využití: 2:2. Bez diváků.
Německo: Jenike - Sezemsky, Müller, Holzer, Brandt, Nowak, Ugbekile, Mebus, Rogl - Peterka, A. Eder, Schmölz - Fischbuch, Schütz, Tiffels - Dumont, Braun, Uvira - Pfaffengut, T. Eder, Ehl. Trenéři: Toni Söderholm, Ville Peltonen a Alexander Dück.
ČR: Will - Galvas, Ščotka, Mašín, Gazda, Němeček, Šalda, D. Sklenička - Pour, Kodýtek, Flek - Červený, Š. Stránský, Tomášek - O. Beránek, O. Najman, P. Kousal - F. Suchý, Černoch, Blümel. Trenéři: Filip Pešán, Martin Straka a Jaroslav Špaček.

Reklama