Hlavní obsah

IIHF zveřejnila All-Star tým české hokejové historie. Souhlasíte s výběrem?

Je to hodně nelehký úkol, pokud byste měli sestavovat nejlepší lajnu složenou z českých hokejistů, kteří zemi reprezentovali, ať už v době Československa, či samostatné republiky. Mezinárodní hokejová federace (IIHF) se o to v době koronavirové pandemie přesto pokusila. Souhlasili byste s jejím výběrem?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaromír Jágr v dresu české hokejové reprezentace.

Článek

IIHF upozorňuje, že porovnávat hokejisty z různých ér je hodně těžký oříšek k rozlousknutí. Přesto nakonec vybrala český All-Star tým. A jak tedy sestava s brankářem, dvěma obránci a třemi útočníky vypadá?

Brankář – Dominik Hašek

„Přestože pro některé mohl být Dominik Hašek jasnou volbou, nebylo to ve skutečnosti tak jednoznačné,“ uvádí IIHF, že o strůjci senzačního českého triumfu na ZOH 1998 v Naganu se vedla diskuse.

Foto: ACTION PLUS, Profimedia.cz

Dominik Hašek během ZOH 1998 v Naganu.

Haškovi totiž zdatně sekundoval Jiří Holeček, který se v 70. letech minulého století stal třikrát mistrem světa a hned pětkrát byl vyhlášen nejlepším gólmanem MS.

Přesto nakonec dostal přednost Hašek. Nejen kvůli Naganu, ale i kvůli jednomu stříbru a třem bronzům z MS, stejně jako pro 6 Vezinových trofejí pro nejlepšího brankáře sezony NHL a dvěma Stanleyovým pohárům.

Obránce – František Pospíšil

„Na mezinárodní scéně byl prostě jako skála. Proti okázalým útočníkům Sovětského svazu nebo proti superhvězdám NHL na Kanadském poháru; pokaždé to byl respekt vzbuzující obránce,“ vyzdvihuje IIHF kladenského odchovance.

Foto: Profimedia.cz

František Pospíšil dovedl coby kapitán československé hokejisty v roce 1976 ke zlatu na MS.

Pospíšil získal z MS tři zlaté, tři stříbrné a dvě bronzové medaile, ze ZOH má ve své sbírce dvě stříbra a jeden bronz. Hned devětkrát vedl československý tým na velkých turnajích (ZOH, MS a Kanadském poháru) jako kapitán.

Obránce – Tomáš Kaberle

„Rozhodnout se mezi bratry Kaberlovými bylo samo o sobě zajímavé,“ připomíná IIHF náročnou volbu mezi syny Františka Kaberleho staršího; Tomášem a Františkem mladším.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce Tomáš Kaberle.

„Co se týká dlouhověkosti, František hrál na deseti MS a má z nich hned pět zlatých medailí. Tomáš startoval jen na čtyřech, ale v roce 2005 při výluce NHL hrál zásadní roli při zisku zlata pro Česko a v roce 2008 byl kapitánem mužstva a zároveň se dostal do All-Star týmu turnaje,“ míní IIHF. Ve prospěch Tomáše navíc rozhodla i jeho pozoruhodná kariéra v NHL; převážně v Torontu, Stanley Cup ale získal až v roce 2011 s Bostonem.

Útočník – Jaromír Jágr

„Olympijský šampion, dvojnásobný mistr světa, dvojnásobný vítěz Stanley Cupu, jedenáctinásobný vítěz Zlaté hokejky, pětinásobný vítěz Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče sezony NHL, druhý nejproduktivnější hráč v dějinách NHL,“ velebí IIHF Jágra, spolu se Šlégrem jediného českého člena Triple Gold Clubu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaromír Jágr se raduje ze svého rozhodujícího gólu ve čtvrtfinále mistrovství světa 2015 proti Finsku.

„Není tolik prostoru na zrekapitulování kariéry Jaromíra Jágra, jehož pověst v České republice přesahuje sport,“ doplňuje IIHF s tím, že stále aktivního hokejistu Jágra po konci kariéry čeká uvedení do Síně slávy v Torontu i do Síně slávy IIHF.

Útočník – Václav Nedomanský

U majitele osmi medailí z MS a dvou olympijských řešila IIHF jen jediné. „Jediná otázka ohledně ,Big Neda‘ byla, jestli ho zařadit do nejlepšího týmu Česka, nebo Slovenska.“ Vcelku nepochopitelně, protože Nedomanský sice hned dvanáct sezon své kariéry strávil ve Slovanu Bratislava a jeho rodiče byli Slováci, sám se ale narodil v Hodoníně.

Foto: Sport.cz

Václav Nedomanský během své řeči při uvedení do hokejové Síně slávy v Torontu v roce 2019.

Nedomanský své kvality, které dlouho ukazoval v Evropě, potvrdil i v zámoří ve WHA a NHL, kam odešel až po třicítce. Loni v listopadu vstoupil do Síně slávy v Torontu.

Útočník – Vladimír Martinec

Z MS má ohromujících 11 medailí, včetně tří zlatých. Na ZOH pak pardubická legenda přidala stříbro a bronz.

Foto: Profimedia.cz

Vladimír Martinec (vpravo) během zlatého MS 1976.

„Z československé reprezentace 70. let by si výběr zasloužila spousta hráčů, ale co hovořilo v Martincův prospěch, je jeho dlouhověkost a zároveň produktivita. Navíc s Nedomanským na centru je vhodnější vybrat nějakého křídelníka. I když je to na úkor Ivana Hlinky nebo Milana Nového,“ vysvětluje svou volbu IIHF.

Jako asistent trenéra pak Martinec byl u zlata v Naganu i u tří titulů mistrů světa na přelomu tisíciletí.

IIHF závěrem zmiňuje, že vedle vybrané šestice by si místo v týmu jistě zasloužili třeba brankáři Jiří Holeček a Bohumil Modrý, obránci František Tikal, Oldřich Machač, Jiří Bubla, František Kučera, Roman Hamrlík a útočníci Milan Nový, Ivan Hlinka, bratři Jiří a Jaroslav Holíkovi, Robert Reichel, Martin Ručinský nebo Jakub Voráček.

Reklama