Hlavní obsah

Jandač otevřeně o zklamání z mladé generace, zdevastovaném Holíkovi i myšlence o Rolinkovi

Praha

Řadu zkušených hráčů, kteří se do národního týmu vrací po delší době, povolal na Channel One Cup kouč hokejové reprezentace Josef Jandač. Šanci říct si o start na únorové olympiádě tak dostávají i borci, jakými jsou Ondřej Němec, Zbyněk Michálek, Martin Růžička nebo Martin Erat. Proč se v mužstvu neobjevuje víc talentovaného mládí? A je vlastně vůbec kde brát? Nejen o tom se Jandač rozpovídal...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české hokejové reprezentace Josef Jandač.

Článek

Nominace hokejové reprezentace na Channel One Cup

O Martinu Růžičkovi, který se do národního týmu vrací poprvé od dubna 2015

V mých dlouhodobých plánech nefiguroval. Kvůli formě, do jaké se nyní dostal, si ale pozvánku zaslouží. Kdyby ji neobdržel, zákonitě byste se ptali, proč tomu tak je. Má v sobě takovou tu povahu nesnášení prohry a přesně tyhle hráče potřebuju. Na druhou stranu taky vím, že je to kluk, který se nikdy výrazně v nároďáku neprosadil, sbíral body hlavně v Třinci. V Rusku díru do světa taky neudělal, ale teď má velkou chuť do hokeje, hraje výborně, patří k nejlepší hráčům extraligy. Plánuju ho teď dát do některé z prvních dvou formací.

O nominaci Roberta Kousala z Davosu

Jeho příběh mě fakt hodně baví... Pokaždé, když se blíží reprezentační nominace, tak dostanu telefonát od Arna Del Curta (trenér Davosu), který totálně sráží jeho výkony. Říkal mi, že absolutně není možné, abychom Roberta brali, protože je šílený, kondičně špatný, nepřipravený. Že je to pro nás zbytečná ztráta času, že si Robert musí obléknout tričko a trenky, a jít ven trénovat suchou přípravu.

To samé bylo i letos v listopadu před Karjalou, přitom ten kluk v Davosu pořád hraje. Patří tam mezi ty útočníky, kteří jsou schopni něco produkovat, hraje přesilovku. A to je v Davosu dost velká konkurence. Tak si říkám, když je takhle špatný a mizerný, proč se pořád drží ve druhé pětce. Proto jsem ho teď pozval, abych viděl, jestli je opravdu tak špatný, nebo naopak naváže na své výkony z loňského šampionátu v Moskvě.

O očekávání od Zbyňka Michálka

Je to zkušený borec, který toho má odehráno spoustu v NHL i v nároďáku. Tím, že se nám odchody Šimka, Jeřábka, Rutty i Kempného do NHL rozpadla kostra obrany, hledáme další beky, kteří by je mohli nahradit. Musím ale přiznat, že Michálek mě zatím v extralize úplně nepřesvědčuje. Přehledem a zkušeností samozřejmě ano, ale uvidíme až na mezinárodní scéně, kde je všechno o něco rychlejší a on tou rychlostí zatím nepřesvědčuje. Na druhou stranu to může nahradit zkušeností, poziční hrou a dobrou přihrávkou, která nám na Karjale chyběla.

O druhých šancích

Velmi špatný turnaj Karjala odehráli obránci Šulák s Mozíkem, ale chceme je znovu vidět. Doufám, že se nakopnou a budou důstojnými hráči pro nároďák.

O důvodu absence kvarteta Řepík, Birner, Jan Kovář, Radil

Netvrdím, že mají nominaci pro olympiádu stoprocentně jistou, jsou k ní ale hodně blízko. Chceme teď vidět další hráče, aby se nám ukázali. Kdyby ale teď ti čtyři zmínění hráči byli v nominaci na Channel One Cup, bylo by to zhruba z 90 procent mužstvo pro olympiádu.

O tom, proč stejně jako pro Karjalu nemůže počítat s útočníkem Nižněkamsku Robinem Hanzlem

Má problémy s kolenem, před Karjalou měl zase problémy se srdcem. Mrzí mě to, hodně jsem ho chtěl vidět. Může se ale stát, že se i navzdory tomu, že neodehrál ani jeden z turnajů, nakonec v olympijské nominaci objeví. V Rusku se mu relativně daří, letošní mistrovství světa nezahrál vůbec špatně, takže ta varianta může nastat. Ale bude hodně záležet na jeho zdravotním stavu.

O Petru Holíkovi, jenž figuruje mezi náhradníky na Channel One Cup

Ze svého kratičkého angažmá v Čerepovci se vrátil domů totálně zdevastovaný. Byl mizerný a špatný, teď se v Mladé Boleslavi začíná zvedat. Ale upřímně, ještě to pořád není ten Petr Holík, kterým byl před letošním šampionátem, o který nakonec přišel jen vinou zranění.

O myšlenkách na Tomáše Rolinka pro Channel One Cup

To je moje srdcová záležitost, jsme přátelé. Trošku mi to bliklo hlavou. Tak, jak ho znám, by mi ale asi řekl: Nech to na těch mladých, já už jsem dorvanej a dobitej. Tyhle kluky bychom potřebovali, aby tady byli další Rolinkové. Oni nikdy do světového hokeje nebo NHL díru neudělali, ale pro světové šampionáty nám udělali obrovskou službu. A já prostě takové nové hráče postrádám. A to si myslím, že se snažíme jim dát prostor.

O mladé generaci hráčů

Mrzí mě, že mladých kluků, kteří by těm ostříleným zkušeným borcům, šlapali na paty, máme hrozně málo. Jedním z mála je třeba Martin Nečas. Chybí mi tady ale další kluci, kteří by se rvali se o místo v reprezentaci, a ukázali mi to v lize. Prostě nejsou. Musí na sobě víc makat, musí tomu hokeji dát daleko víc, než tomu dávají. Nevidím tu zarputilost, úsilí a odvahu. Mnohdy ani dovednost. Jsem z toho poměrně dost zklamaný.

Reklama

Související témata: