Hlavní obsah

Kubina může jet na olympiádu

PRAHA

Spor mezi Pavlem Kubinou a hokejovým svazem o zaplacení pokuty je zažehnán, a obránce tak může reprezentovat na únorové olympiádě v Turíně. Ve středu večer to prohlásil šéf českého hokeje Vratislav Kulhánek, ale konkrétnější být nechtěl.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Pavel Kubina na tréninku české hokejové reprezentace ve Vídni

Článek

"Vše je na dobré cestě, našlo se řešení. Oficiální stanovisko ale sdělíme až příští týden na tiskové konferenci 6. prosince po návratu trenéra Hadamczika ze zámoří," uvedl Kulhánek pro internetovou stránku svazu. Alois Hadamczik Právu potvrdil, že s manažerem reprezentace Zbyňkem Kusým o víkendu v Tampě s Kubinou dvě hodiny jednali a naznačil, že obránce bere za jednu ze stěžejních postav národního týmu, ale výsledek schůzky ani on neprozradil.

Kubina dostal na jaře při svém extraligovém angažmá ve Vítkovicích pokutu dvě stě tisíc korun za nařčení rozhodčího Boliny z ovlivnění semifinále play-off. "Obvinění nedoložil důkazy, proto APK rozhodla o rekordní výši trestu," vysvětlil ředitel extraligy Stanislav Šulc. V létě se však obránce vrátil do NHL, aniž částku zaplatil. "Postavili jsme se za APK. Když Kubina do 10. prosince nezaplatí, nepojede na olympiádu," rozhodl v říjnu výkonný výboru ČSLH.

Růžička vzal Kubinu do Vídně

Hokejista vzápětí oznámil, že pokutu z principu neuhradí, neboť jeho spor se reprezentace netýká. "Příliš nechápu, že mi chce někdo zakázat účast v národním týmu, když moje záležitost se týká extraligy. Hrát za Českou republiku je pro mne vždy obrovská čest," vzkázal Kubina.

"Zakazovat mu reprezentaci mi připadá neuvážené, vždyť neudělal ostudu na mezinárodní scéně," říkal už tehdy Hadamczik, jehož předchůdce Růžička také vzal Kubinu na MS ve Vídni, byť APK tehdy přišla s doporučením, zda je vhodné, aby byl nominován.

"Kubina se provinil proti dobrému jménu extraligy, ale z mého současného pohledu je jeho trest realizovatelný až v okamžiku, kdy bude chtít hrát nějakou soutěž v rámci IIHF," uvedl ve středu ředitel extraligy Stanislav Šulc.

Reklama