Hlavní obsah

Mladým chybí větší pracovitost, má jasno hokejová legenda. Ze Sparty byl Eliáš v šoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhá léta válel v NHL, dva roky si vyzkoušel už i práci kouče u reprezentační dvacítky, kde působil s Václavem Varaďou. „Neměli jsme úplně hráče, abychom mohli konkurovat těm nejlepším," vzpomíná Patrik Eliáš, bývalý český reprezentant a vynikající útočník z New Jersey v pořadu Příklep na Sport.cz. Cestu, jak se polepšit vidí v poctivé a trpělivé práci s mládeží. „Trénování se u nás trošku podceňuje," myslí si.

Patrik Eliáš vzpomíná na práci u reprezentační dvacítky. Příspěvek z pořadu Příklep.Video: Sport.cz

 
Článek

Když se ohlédne za dobou, kdy působil u reprezentační dvacítky, zmíní šampionát ve Vancouveru. Tam podle něj byla větší šance uspět. „Měli jsme Nečase, Kauza a Zadinu, to byli TOP tři hráči," vzpomíná. Jedním dechem ale ukazuje na tvrdou realitu. „Jediný Martin Nečas má pozici, jakou by měl mít. Kaut teď dostává trošku šanci, ale Zadina s tím pořád bojuje, pere se s tím."

V českém hokeji zkrátka nebylo ve zmíněné době tolik talentů, jako v minulosti. „Teď máme víc kluků, co se posouvají v útoku i obraně, je třeba trpělivost. Když bude správný koncept u mládeže, tak je to o tom, aby se vlna přehoupla na lepší stranu," pohlíží do budoucnost s trochou optimismu.

Moderátor Příklepu Honza Homolka ale připomíná dřívější výroky bývalého reprezentanta o tom, že v osmnáctce i dvacítce nejsme stále konkurenceschopní s těmi nejlepšími. „Říkal jste, že vám mladí přijdou méně pracovití," zmiňuje Homolka, šéfkomentátor 02 TV. „Myslím, že pracovitost je menší, možná se mladí tolik nesoustředí na jeden sport," dumá nahlas Eliáš.

Eliáš věří české dvacítce na blížícím se MS. Kterého hráče doporučil do New Jersey? Diskuse z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Obrázek o realitě si udělal třeba i díky rozhovoru s Janem Hlaváčem, který trénuje mladé kluky ve Spartě. „Říkal, že intenzivní tréninky mají v pondělí a v úterý, ve středu je volno. Čtvrtek, pátek jsou zase tréninky a o víkendu mají zápasy," líčí Eliáš s tím, že mu Hlaváč řekl, že v klubu nechtějí, aby kluci trénovali navíc, že jim stačí, co mají ve Spartě.

Nad tím Eliáš jen kroutí hlavou. V Americe mladí trénují jinak, stejně tak synové bývalých českých reprezentantů. „To je přece o tom, že dělají věci navíc, jsou na střelecké tréninky, na dovednostní tréninky a nikdo jim nic nemusí říkat," upozorňuje legenda New Jersey. „A pak slyšíte překvapené hlasy juniorů, když se dostanou třeba do severského hokeje a říkají, jak si mysleli, kolik trénují," dodává Eliáš s tím, že dobře ví, jak někteří rodiče pro změnu mladým hokejistům nakládají moc, takže je dobré vše rozumně balancovat. „Ale to trénování u nás je trošku podceňované."

Reklama