Hlavní obsah

Musil se rozhodl jít jinou cestou. Než návrat k jihlavským kořenům, nalákaly ho třinecké ambice

Třinec

Hokejové geny David Musil zdědil v jedinečné kvalitě, vždyť jeho děda Jaroslav Holík i tatínek František Musil byli mistry světa. Čtyřiadvacetiletý obránce se nyní rozhodl vrátit ze zámoří domů, takže obléká dres Třince a při utkání se Slováky přidá další reprezentační starty.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce David Musil během tréninku hokejové reprezentace v Praze.

Článek

Z 22 hráčů, kteří v pondělí v Třinci trénovali, je čtrnáct úplných nováčků v národním týmu. Jak velkou je pro vás výhodou, že vy máte reprezentační zkušenost už z jarní přípravy na mistrovství světa?

Určitě mi pomůže, že jsem v dubnu za reprezentaci už hrál a poznal jaký to je. Teď je ale odlišná situace, současné mužstvo je o hodně mladší, vlastně jsem v něm jeden ze zkušenějších. Taky je jiná sezóna a s ní přichází i nová situace.

Také je tu velká motivace směrem k olympiádě?

Pro mě je výzvou každý reprezentační zápas. Tlak na sebe nechci zbytečně nakládat, musím jít na led a hrát co umím. To je jediné, co mohu ovlivnit.

V zámoří, kde jste čekal čtyři roky marně na start v NHL, už vám došla trpělivost?

Během léta jsem dospěl k tomu, že se vrátím do Evropy. Určitě jsem nezavřel dveře do zámoří, ale prostě teď jdu jinou cestou. Jsou tam pro a proti, rozhodl jsem se ale tak, jak jsem se rozhodl. Teď jsem v Třinci.

Byli Oceláři hned jasnou volbou?

Ve hře bylo i pár dalších týmů, ale volil jsem Třinec. Chtěl jsem vidět různé nabídky, pak jsme se bavili s agentem a ta z Třince nám přišla nejlepší, tak jsem se pro ni rozhodl. Ovlivnily mě i nejvyšší ambice klubu, což je za mě jedině dobře. Je to cítit i v kabině, že se tady chce vyhrávat.

Zpátky k jihlavským kořenům jste nechtěl?

Bavili jsme se o tom i s tátou, ani nevím, jestli chtěl, abych se vrátil domů, ale definitivní slovo bylo na mně a já řekl Třinec. Ještě jsem ani nepřemýšlel nad tím, jaké to bude hrát proti Jihlavě, kde jsem vyrůstal. Do Třince jsem se už přestěhoval a ve srovnání s Amerikou je všechno blíž, dá se tady chodit i pěšky na zimák.

Teď jste na reprezentačním soustředění a budete hrát ve středu a ve čtvrtek proti Slovákům, ale Oceláře vzápětí v pátek čeká i vstup do Ligy mistrů. Počítáte se třemi zápasy během tří dnů?

Ještě mi z klubu nic neříkali, ale když to bude potřeba, tak tu porci utkání v rychlém sledu určitě dám a jako profesionál jsem připravený nastoupit i v neděli k dalšímu zápasu Ligy mistrů.

Už jste si po návratu zvyknul na evropský styl hokeje?

Hokej je tady samozřejmě jiný, hlavně kvůli širšímu kluzišti, ale věřím, že se do toho dostanu rychle. Každý hráč si jde za tím, co chce. Sen o NHL pořád v sobě nosím, ale už dobře vím, že to není růžová procházka. Jak už jsem říkal, zkouším teď jít jinou cestou a vím, že se musím hokejově ještě hodně zlepšit.

Reklama

Související témata: