Hlavní obsah

(Ne)výchova talentů v Česku: Převažuje byznys nad čistotou sportu, říká natvrdo bývalý reprezentant

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dávno pryč jsou doby, kdy počet českých obránců hrajících NHL byl dvouciferným číslem. V aktuálním ročníku byste je spočítali na prstech jedné ruky (Hronek, Gudas, Rutta, D. Jiříček). Špičkové beky prostě tuzemský hokej neprodukuje. A uvědomuje si to i někdejší reprezentační zadák Jakub Nakládal, který však soudí, že výchova talentů není problém jen českého hokeje, ale i fotbalu…

V Česku převažuje byznys nad čistotou sportu, vadí Nakládalovi zdejší prostředí.Video: Sport.cz

 
Článek

„Za mě je problém s naším českým nastavením, kdy výsledek převažuje nad výchovou. Když se na to teď koukám už zpovzdáli, strašně moc i převažuje byznys nad čistotou sportu. A nejde jen o hokej, totožně to vnímám i u fotbalu, který hrají oba moji synové,“ říká Nakládal v pořadu Příklep na Sport.cz.

„Pořád se mluví o tom, ať to jdeme dělat jinak a že jsme na správné cestě. Přijde mi ale, že se nikdo pořádně nekouká na mládež. Všichni vidí jen to áčko,“ mrzí účastníka ZOH 2018, Světového poháru 2016 a třech světových šampionátů, že mládež je upozaděna.

Příklep s Jakubem NakládalemVideo: Sport.cz

Opačný příklad poznal během svého angažmá mezi lety 2016 až 2020 v Jaroslavli, kde byla mládež od A-týmu hrajícího KHL oddělená.

„Nesoustředili se na áčko, peníze dávali do mládeže a najmuli si opravdu dobré trenéry. Nikoho nenapadlo si vzít peníze z mládeže jen proto, že by se mu teď hodily pro áčko,“ vypráví Nakládal.

„Během mého působení v Lokomotivu draftovali v jednom roce do NHL hned sedm kluků z juniorky Jaroslavle. A každý rok chodili z juniorky Jaroslavle jeden až dva super hráči do áčka. Klub na tom našetřil strašně moc peněz a zároveň držel identitu, že spousta kluků v áčku prošla dorostem a juniorkou. Tohle mi v Česku chybí,“ stýská si dnes 36letý rodák z Hradce Králové, který ukončil kariéru před dvěma lety.

Foto: Petr Horník, Sport.cz

Jakub Nakládal.

Ještě víc jej pak vytáčejí pokyny leckterých mládežnických trenérů ke svým svěřencům, ať hlavně neudělají chybu, nic nepokazí a raději hrají jednoduše.

„A to je náš největší problém. Já si naopak myslím, že je super dělat chyby. Člověk se jimi učí, navíc se mu zocelí mentální stránka. Když pak udělá další chybu, nepoprdí se. Vždyť sport je hra chyb. Tak ji uděláš, no a co? Jinak se to nenaučíš,“ stojí si za svým.

Hráči se pak podle něj bojí si dovolit, aby nepropadli. „Proto absolutně zaostáváme za Finy, Švédy, Američany. A nesouhlasím s tím, že dneska už se u nás nerodí talenty. Vždyť podnebí je tu stejné jako dřív. Talenti se rodí furt, ale jde jen o to, jestli my je rozvineme, nebo ne,“ dodává Nakládal.

Reklama