Hlavní obsah

Reprezentace jako náplast. Urazili jsme štěstí, říká Tomášek o krachu v play off

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než půlroku se z toho rýsovala tuze vydařená klubová sezona. Vždyť David Tomášek nasázel 25 gólů a stal se nejlepším střelcem švédské soutěže, s Färjestadem vyhráli základní část a těšili se na úspěšnou pouť v play off. Pak se ale vše během jediného týdne zbortilo jako domeček z karet. „Mysleli jsme, že to bude v klidu, že najdeme cestu, jenže se pořád nenacházela,“ popisuje Tomášek hokejový šok, jenž se ve Švédsku zrodil.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

David Tomášek během tréninku hokejové reprezentace před zápasy s Německem.

Článek

Färjestad nakonec ve čtvrtfinále vyhučel s Rögle 0:4 na zápasy a místo vypjatého tažení za titulem čekají 28letého útočníka tento týden reprezentační přípravné zápasy v Karlových Varech proti Německu. „Něco špatné je vždycky pro něco dobré. Tak se snažím nastavit hlavu na jiný cíl a jsem rád, že tady mohu být.“

Tím cílem je samozřejmě květnové mistrovství světa. A Tomášek, jenž na turnajích EHT nasázel v této sezoně v pěti zápasech pět gólů a potvrdil tak střeleckou formu, rozhodně není bez šance si na šampionátu zahrát.

Vlastně mu může v mnohém pomoct, že je reprezentačním trenérům brzy na očích, protože takové finále ve švédské lize v nejzazším termínu vrcholí až 5. května, tedy jen pět dní před startem turnaje v Praze. „Snažím se otočit stránku, ale chvíli trvalo, než jsem to vyřazení zpracoval. Musím se z toho nějak poučit do dalších let,“ přiznává Tomášek.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

David Tomášek během tréninku hokejové reprezentace před zápasy s Německem v Karlových Varech.

Byl to vážně fičák, který se ve švédském čtvrtfinále stal. Färjestad šel na Rögle, které muselo přes předkolo (hraje se na dvě výhry), a hned v prvním zápase prohrál vysoko 2:6, když ve druhé třetině schytal pět gólů během deseti minut.

„Vedli jsme a měli jsme být chytřejší. Zbytečně jsme hráli pořád stejně agresivní hokej, který ale přináší hrozbu protiútoků. To je velké ponaučení, protože někdy musíte hrát jako Třinec či teď Pardubice,“ popisuje Tomášek. „V prvních zápasech jsme nezachytili tempo play off, byli trochu frustrovaní a urazili jsme štěstí.“

Ano, často se mluví o štěstí, nicméně třetí a čtvrté utkání Tomáškův tým prohrál v prodloužení, to třetí dokonce až v šesté třetině! „Viděl jsem tam od nás nasazení, srdíčko. Ale možná tam byla karma. Soupeř dal šťastný gól. Někdy to není fér, ale člověk musí pracovat, aby si štěstěnu naklonil,“ míní Tomášek.

Na druhou stranu švédská liga se považuje za jednu z nejvyrovnanějších v Evropě a Rögle ve svém tažení pokračuje, když v semifinále vede 2:0 nad Växjö. „Stalo se to i lepším týmům v NHL. Takže mítinky po sezoně byly pozitivní. Oni se ve Švédsku snaží být obecně pozitivní, což je někdy dobré, někdy ne. Ale věřím, že jsou v klubu kompetentní lidi, aby se z toho poučili.“

Sám Tomášek si ale přesun z extraligy na sever Evropy pochvaluje. Vnímá svůj osobní posun, však o jeho gólové fazoně už byla řeč. „Měl jsem dobrou formu a snažil jsem se ji převést do národního týmu, když byla možnost.“

Už ve čtvrtek ji může v Karlových Varech proti Německu znovu ukázat a udělat tak důležitý krok na cestě k pražskému šampionátu.

Reklama

  Česko - Slovensko dnes 13 : 45
20240502T13 : 45:00+0200
Česko vs. Slovensko
Česko vs. Slovensko
Česko
Slovensko