Hlavní obsah

NHL? Chci to ještě zkusit, hlásí Mašín. Teď ale razí do boje o Rigu

Praha

S kapitánským céčkem vedl českou dvacítku i osmnáctku, s níž před sedmi lety na hokejovém MS ve Finsku dokráčel až ke stříbru. V prosinci si Dominik Mašín odbyl na Channel One Cupu debut i v reprezentačním áčku a teď je připraven, aby zabojoval o premiérovou nominaci na světový šampionát v Rize.

Foto: Český hokej, Jan Beneš

Dominik Mašín na tréninku české hokejové reprezentace.

Článek

„Byl jsem strašně šťastnej, že mi trenéři zavolali a můžu se poprat o místo na MS," nažhaveně hlásí 25letý obránce, jenž obdržel pozvánku na kemp národního mužstva. V kabině přitom našel známé tváře z mládežnických reprezentačních kategorií nebo zámořské mise.

Ve dvacítkách si zahrál se Skleničkou, na kempech Tampy se potkával s Šustrem. Na rozdíl od něj ale do NHL neprorazil a po čtyřech sezonách marného boje vyměnil farmu v AHL za KHL. Úvod angažmá na ruském Dálném východě však prožil mrzutý. „Do Chabarovsku jsme odjeli dýl kvůli problému s vízy. Hned po čtyřech zápasech jsem navíc dostal covid," utrousil.

Za Amur nakonec sehrál 32 utkání, v nichž nastřádal dva góly a devět asistencí. Těšil se z důvěry trenéra Světlova, na ledě trávil kolem 23 minut za zápas. Seděl mu i styl hokeje. „Nebylo to tak kontaktní. Hřiště bylo v Chabarovsku stejný jako v Americe, docela rychle jsem si tedy zvykl," hřeje muže, který rozšířil v klubu českou kolonii. Vedle bratrů Zohornových v něm působili i brankář Langhamer a bek Jordán, s nímž na pár utkání naskočil v obranném páru. „Strašně mi během roku pomáhali. Když jsem třeba nevěděl, co trenér říkal nebo jsem potřeboval něco zařídit.... A ze začátku taky s hledáním bydlení," pokyvoval šikovný zadák.

Foto: Český hokej, Jan Beneš

Obránce Dominik Mašín na tréninku české hokejové reprezentace.

S náročnými přelety mezi časovými pásmy se přitom vypořádal. Byť to měl zkraje složité. „Ale celou sezonu jsem zvládl bez prášku na spaní," culí se. „Když jsme se vrátili z tripu, trenéři nám dávali tréninky až odpoledne. Chodil jsem spát třeba v pět šest ráno, ale nějak jsem to zvládl," přitakává Mašín, který se v Chabarovsku zabydlel. Epidemická situace v kraji byla poměrně příznivá, otevřené tedy byly ve městě restaurace i obchody.

„Jenom lidé nemohli nějakou dobu vůbec na zápasy. Ale mohli jsme zajít normálně nakoupit nebo se spoluhráči na večeři. Zrovna v Chabarovsku byla rouška dobrovolná, ale lidé ji zodpovědně nosili, což bylo fajn," vykládá Mašín, jenž pronikal i do tajů ruštiny. „Čechů nás bylo v mužstvu víc, takže jsem rusky moc mluvit nemusel, ale snažil jsem se. Dorozumíval jsem se napůl rusky i česko-anglicky, takže to bylo takové zábavnější," líčí.

Foto: Český hokej, Jan Beneš

Kouč Filip Pešán na tréninku české hokejové reprezentace.

Odchodu ze zámoří, kde se neprobil do našlapaného týmu Lightning, zpětně nelituje. „Tampa měla řadu zraněných a trochu samozřejmě zamrzí, že kluci, s nimiž jsem hrával a kteří dostávali míň prostoru na farmě, teď hrají v NHL. Člověk má trošičku v hlavě, jestli neměl ještě zůstat, ale zase na druhou stranu nevíte, zda bych opravdu dostal tu šanci a prosadil se tam," říká.

Kapitolu NHL však rozhodně neuzavřel, o nejlepší lize světa sní dál. „Chci to určitě ještě zkusit a poprat se o ni. Důležité ale bude, do jaké situace bych šel. Na farmu jít hrát nechci," tvrdí odchovanec Slavie, jemuž v Amuru vypršel kontrakt. „V klubu říkali, že by mě tam chtěli i na příští rok. Uvidíme, jak to dopadne," dodává.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články