Hlavní obsah

Odvolali Růžičkův realizační tým. Hadamczik? O něm jsem nepřemýšlel, tvrdí Král

Marek BurkertSport.czPrávo
Aktualizováno

Zachmuřené pohledy, ponurá nálada. Den poté, co reprezentační kouč Vladimír Růžička odstoupil kvůli podezření z korupce z funkce reprezentačního kouče, se sešel mimořádně Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje, aby kritickou situaci řešil. První výsledek? Okamžité odvolání celého stávajícího realizačního týmu. Jména kandidátů na nového trenéra však podle svazového prezidenta Tomáše Krále ještě nepadla a bude se o nich jednat až na dalším zasedání 18. června.

Tisková konference k odvolání trenéra RůžičkyVideo: Sport.cz

 
Článek

Král byl v úterý v zahraničí, třaskavá situace kolem Růžičky a další obvinění o neprůhledném přijímání ‚sponzorských darů' při angažmá dnes už bývalého reprezentačního trenéra při jeho předchozím angažmá ve Slavii ale přinutila šéfa svazu k rychlému návratu.

„Je to pro nás mimořádně nepříjemný stav. Před třemi měsíci byl Růžička vnímán jako hrdina z Nagana, teď se ale ten náhled diametrálně změnil. Poškozuje to celý hokej," řekl Král na mimořádné tiskovce, kterou svolal na středeční odpoledne.

Růžička se s prezidentem svazu spojil a sdělil mu v podstatě stejné důvody odstoupení, jaké uvedl v tiskovém prohlášení, kde se mimo jiné mluví o cílené mediální kampani. „Řekl mi, že potřebuje prostor na očištění své osoby a víc jsme nediskutovali. Odvolání bychom řešili, i kdyby k odstoupení kouče nedošlo. Situace byla neúnosná," řekl Král, ale přitom zdůraznil to, co už tvrdil před mistrovstvím světa v Praze a v Ostravě. „Nadále ctíme presumpci neviny."

Řešení do půlky prázdnin

Nového kouče by Král chtěl představit do poloviny prázdnin. „Chceme to kompletně vyřešit do konce července, ale může to být i dřív. Pak se budeme s novým koučem bavit o smlouvě na dva tři roky. Já už mám nějakou představu, asi nebudeme mít dlouhý seznam kandidátů," řekl Král, který však určitě nepreferuje zahraničního kouče. „To asi není reálné. Máme dostatek osobností z domácích zdrojů."

Co třeba návrat Aloise Hadamczika, který odstoupil po olympiádě v Soči a bude trénovat brněnskou Kometu? „Nepřemýšlel jsem o něm, ale jestli ho navrhne někdo z kolegů, to nevím. Já přemýšlel o jiných jménech," oznámil prezident svazu.

Konkrétní jména, která by mohla usilovat o post nového trenéra, by mělo přinést už další zasedání výkonného výboru, jež je naplánováno na 18. června. Do té doby se hokejová generalita hodlá věnovat hledání vhodných kandidátů.

Král: Dostal jsem několik anonymních mailů

Roznětkou k výbušné kauze bylo video zveřejněné před šampionátem, na němž Růžička ještě jako manažer Slavie jednal s podnikatelem Miroslavem Palaščákem a přiznal převzetí částky 500 tisíc korun.

Podle Krále vzniklá situace podkopává autoritu Vladimíra Růžičky, sám prezident svazu ale z kauzy osobní odpovědnost nevyvozuje. „Odmítáme, že by se situace týkala plošně celého českého hokeje. Jde o věc jednoho klubu, jednoho trenéra."

Za sedm let, co je ve funkci, se prý Král nesetkal s konkrétním případem korupce v hokejovém hnutí. „Dostal jsem několik anonymních mailů, třeba o nominacích v mládežnických reprezentacích, ale vždy jsem se osobně přesvědčil a ověřil si, zda vše proběhlo v pořádku. Pokaždé jsem vyzval autora mailu, aby přinesl konkrétní důkazy. Jednou byla domluvena schůzka, ale ten člověk se nedostavil," popisoval Král.

Zkuste vybrat, kdo by se vám z širšího okruhu líbil na pozici kouče reprezentace?
Jaroslav Špaček
12,4 %
Ondřej Weissmann
0,9 %
Radim Rulík
2,7 %
Josef Jandač
6 %
Rostislav Vlach
4,4 %
Jiří Kalous
1 %
Miloš Hořava
3,7 %
Vladimír Vůjtek
26,2 %
Alois Hadamczik
1,9 %
Slavomír Lener
2 %
Trenér z ciziny
1,7 %
Miloš Říha
37,1 %
Celkem hlasovalo 44055 čtenářů.

Reklama