Hlavní obsah

On-line Rosno Cup: Švédsko - Česko

MOSKVA/PRAHA

Už na moskevském ledě bude pokračovat účinkování české reprezentace na Rosno cupu. Hokejisté, pro něž turnaj začal pražskou porážkou 2:3 s Finy po nájezdech, se tam v sobotu v 11 hodin našeho času utkají se Švédy a v neděli od 15 h je čeká domácí sborná. Obě utkání vysílá ČT 2 a sledovat je můžete i on-line reportáž Sportu.cz!

Článek

"Jedeme si do Moskvy pro nějaké vítězství, porážek bylo už dost," vyhlašuje odhodlaně kapitán Jan Hlaváč. Páteční ranní odlet do ruské metropole, kam cestovali čeští hokejisté společně s Finy, měl půl hodiny zpoždění kvůli silnému větru na ruzyňském letišti.

Další zdržení přinesly celní prověrka v Moskvě a dopravní zácpa v ulicích, a tak národní mužstvo mělo naspěch, aby stihlo ubytování v hotelu Ukrajina i první trénink v Lužnikách.

Proti víkendovým soupeřům hokejisté v této sezóně dosud neuhráli ani bod, nepříznivou bilanci chtějí právě v Moskvě změnit. "Mám dobře v paměti, jak jsme Švédům v Liberci podlehli o dvě a v Helsinkách dokonce o tři branky, přičemž nás pokaždé dokázali přehrát. Potřetí to už nechceme dopustit, naopak jim budeme chtít čelit agresivnějším stylem hokeje," uvažuje trenér Alois Hadamczik.

V Euro Hockey Tour jsme ale Švédsko porazil naposledy na Karjale před třemi lety. "Musíme hrát důrazně a vyrovnat se s napadáním a důrazem Švédska i úžasnou kombinační rychlostí ruského celku. Zatím máme v tabulce Rosno cupu bod, snad přidáme v nadcházejících dvou dnech další," tvrdí kouč.

Proti Švédům s Pincem

Do branky v sobotu pošle Pince. "Na Rusy pak půjde lepší z gólmanů," říká Hadamczik, jenž neplánuje razantní změny sestavy oproti dvojzápasu s Finy, spíš jen zaplní místa po zraněných Markovi a Melenovském.

Národní tým by tedy měl dnes nastoupit v tomto složení: Pinc - K. Rachůnek, Blaťák, Kántor, Hamr, Kadlec, Hejda, Ševc, Phillip - Tenkrát, Hübl, Hlaváč - Kudrna, D. Moravec, M. Hořava - Bednář, Vlasák, Šachl - Kalla, Skuhravý, Šimánek.

Jak dopadne zápas Švédsko - Česko?
Hlasujte v anketě Sportu.cz!

Debutantu Mrázkovi zatím připadne role třináctého útočníka. "Uvidíme, jak se na hráčích projeví nahuštěná porce čtyř zápasů během pěti dnů. O výsledky nám jde v první řadě, ale turnaje jsou také o tom, aby se našli ti, kdo jsou schopni podávat opakovaně dobré výkony a obstát na mezistátní scéně," přiznává Hadamczik.

Česko se zatím krčí až na poslední příčce průběžného pořadí Euro Hockey Tour. "Všechny zápasy silné čtyřky jsou ale velmi vyrovnané, nám schází trochu štěstí nebo schopnosti dovést dobře načatou věc do úspěšného konce," tvrdí Hadamczik a připomíná, jak jsme na Karjale jsme byli blízko prvenství, ale po těsné porážce s Ruskem skončili až poslední.

Neztrácet dobře rozehraná utkání

"Taky ve čtvrtek s Finy měl tým zápas skvěle rozehraný, jenže o dvougólové vedení přišel a nakonec prohrál po samostatných nájezdech. "Možná jsme neměli takovou jiskru, jako o den dřív při testu v Českých Budějovicích, kdy se utkání zvládlo brilantně, ale nemohu být ani pražským výkonem zklamán. Na Finech byla vidět strašlivá touha po odplatě, věděli jsme, že nebude jednoduché s nimi uspět dvakrát za sebou," uvažuje kouč.

"Soupeř se nakonec prosadil jen z přesilovek, doplatili jsme na hloupé fauly v našem útočném pásmu. Už to bohužel nevrátíme, šlo o zákroky v zápalu boje, ale hráči by se měli umět umravnit. Jenže v zápase byla řada držení a hákování, které švédský rozhodčí netrestal. Nepřál bych si, aby se takhle pískalo, při nedávné cestě po NHL jsem viděl úplně jiný způsob rozhodování," kroutí hlavou Hadamczik.

Reklama

Související témata: