Hlavní obsah

Pešán vyhlíží v Plzni posily z Finska, extraligoví finalisté dostanou do konce týdne volno

Martin KézrSport.czPrávo

Na plzeňském ledě pokračuje tento týden příprava národního týmu na mistrovství světa a trenér Filip Pešán uvítal nově boleslavské trio Jan Růžička, Pavel Kousal a Ondřej Najman a sparťanské Davidy Němečka s Tomáškem. „Na cestě z Finska už je i Libor Šulák, který by měl za námi dorazit v úterý večer, a víme, že play off v tamní lize už skončilo i pro české trio v Lahti," prozrazuje trenér Filip Pešán.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Filip Pešán a asistent Martin Straka během utkání v rámci přípravy na MS

Článek

K dispozici tak mohou brzy být brankář Patrik Bartošák a útočníci Filip Chlapík a Rudolf Červený. „Rozhodně o všech uvažujeme. Bartošák odchytal za národní tým velmi dobré turnaje, takže je velmi vážně ve hře o nominaci. Někdo z Lahti se zřejmě připojí už během tohoto týdne a mohl by i hrát sobotní odvetu s Němci v Norimberku," vysvětluje kouč.

Z finských legionářů ještě čeká na zprávu od Radima Koblížka z Oulu a vyhlíží Michala Moravčíka a Jiřího Smejkala z Tappary Tampere či Lukáše Kloka z Raumy. „Hrají teď proti sobě v semifinále," připouští kouč. S adepty reprezentace, kteří v pondělí dohráli extraligové finále, počítá do přípravy až od 3. května. „Jména sdělím, až si s těmi kluky promluvím," říká.

Každopádně po norimberských zápasech dojde na další škrt v kádru. „Výběr je hodně tvořen mladými hráči, kteří nebudou uraženi, když je po týdnech přípravy pošleme domů. Každý z nich musí v této fázi nominačního programu s něčím podobným počítat," naznačuje Pešán, který má i s Šulákem aktuálně ve výběru 29 hráčů.

Dalším soupeřem Německo

Také pro další dny přípravy nechat pohromadě tři brankáře a pět kompletních pětek. „Jak budeme doplňovat hráče, kteří budou končit v ligách, musíme téměř identicky hráče vyřazovat," říká.

Další duely Euro Hockey Challenge čekají národní tým tento týden v Norimberku proti Německu. Ve čtvrtek od 18.00 a v sobotu od 13.30 h. Příští týden pak bude Česko 6. a 7. května hostit v Praze Slovensko a generálkou na mistrovství světa pro ně budou od 12. do 15. května také v O2 areně České hry s duely proti Finsku, Švédsku a Rusku.

Pešán stále netuší, zda bude možné na něj zařadit už některé posily z NHL. „To řešíme s generálním manažerem Petrem Nedvědem na denní bázi. Byl bych nadšený, kdyby se někteří mohli účastnit už turnaje v Praze v jakékoliv jeho fázi. Nejsem ale úplně optimista," prohlásil Pešán.

S kým se z NHL dohodne, s tím bude počítat do finálního kádru. „Jsou hráči, kteří toho mají po sezoně opravdu hodně a mají i zdravotní komplikace, takže ta nominace nebude úplně ideální ze všech těch, jejichž týmy neudělají play off. Od spousty kluků máme příslib a řešíme, kdy a jak se k týmu připojí," tvrdí český kouč.

Reklama