Hlavní obsah

Pešána ranila Říhova smrt: Na dvacítkách ho byl plný skybox, vzpomíná smutně

V černých brýlích a s gerberou v ruce dorazil do Pardubického krematoria mezi prvními. Miloši Říhovi přišel dát poslední sbohem i šéftrenér Českého hokeje Filip Pešán. Smrt bývalého útočníka a uznávaného kouče, jehož v květnu vystřídal na střídačce národního mužstva, ho stejně jako ostatní hluboce ranila.

Poslední rozloučení s trenérem Milošem Říhou starším proběhlo v Pardubicích.Video: Sport.cz

 
Článek

Jak na něj budete vzpomínat?

Byl svůj a velmi dobře řídil národní tým. V poslední době jsme se sblížili, potkali jsme se na MS do 20 let, kde jsme prodebatovali několik večerů a je škoda, že nás opustil. Je to velká rána jak pro český hokej, tak samozřejmě pro jeho rodinu.

Zmiňujete debaty, co jste si z nich nejvíc vzal?

My jsme na principy hokeje koukali podobně. Samozřejmě Miloš byl svůj, já jsem taky svůj. V poslední době se účastnil některých konferencí, které jsem pořádal a chtěl mě velmi podporovat. Pochopitelně mediální přestřelky ohledně mého posunu do reprezentační funkce ho asi úplně netěšily, ale my jsme zůstali v pracovně-přátelském vztahu.

Vzpomínka na Miloše ŘíhuVideo: Sport.cz

Miloš Říha neskrýval při hokeji emoce, jak prožíval zápasy?

Strávil jsem s ním půlku mistrovství světa do dvaceti let a musím říct, že ho byl opravdu plný skybox. Každou věc, kterou chtěl sdělit, řekl z plného hrdla. Myslím si, že takový byl celý život.

Uvažujete, že by byl první reprezentační zápas v sezoně věnovaný jemu?

Vůbec jsem nad tím nepřemýšlel, protože zpráva mě zasáhla stejně jako všechny ostatní a teprve se o těchto věcech budeme bavit dál. Musím politovat, že jsme se nepotkali v Brně. Byť jsem bral brněnský turnaj jako rozlučku s Milošovým působením na střídačce národního týmu, bohužel jsme nic nestihli.

Robert Reichel
Miloš byl svůj a hodně mi připomínal Ivana Hlinku. Šel si za věcmi a měl na to podobný názor. V tom byl výjimečnej. Řekl věci narovinu, možná se to někomu nelíbilo, ale za nic se neschovával.
Bohuslav Šťastný
Nezkazil žádnou zábavu. Bavil okolí, i ze sebe si udělal legraci. Vynikající člověk a trenér. Velice milý, příjemný, s hráči to velmi dobře uměl.
Petr Nedvěd
Byl to charismatický člověk, který se uměl bavit i mimo hokej. Hrozně rádi na něj všichni vzpomínáme. Byl to vynikající trenér i vynikající chlap. Je to pro nás obrovská ztráta. Věděli jsme, že Milošovo zdraví není úplně nejlepší, ale nikdo nemohl očekávat, že to vezme takhle rychlý konec.
Tomáš Rolinek
Nemůžu na něj říct špatné slovo. I když mě zrovna netrénoval, tak jsme si měli vždycky co říct. Je to další rozloučení tady v Pardubicích, které mě obrovsky zasáhlo. Byl skvělý motivátor, skvělý trenér a vždycky každého nutil dělat všechno naplno.
Dušan Salfický
Těžko se to přijímá a vstřebává, ale bohužel takový je život. Všichni, kdo ho zažili, tak vědí, co to bylo za člověka a co s ním odešlo za emoce a životní elán.
Petr Bříza
Jednoduše řečeno byl gejzír emocí, hokejových témat a života. Skvělý parťák do jakéhokoliv povídání. Tím, že hokejem žil, byl velmi respektovaný jak v Rusku, tak v celé hokejové komunitě. Moc bude chybět.

Reklama

Související témata:
Krematorium