Hlavní obsah

Přijít o tři takové hráče je velká ztráta. A Krejčí tou největší, mrzí Hemského

Jan Škvor, Libor KalousSport.cz

Ví, že zdravotní patálie, které z účasti na Světovém poháru vyřadily obránce Gudase i útočníky Krejčího s Hertlem jsou pro českou hokejovou reprezentaci velkou komplikací. Třiatřicetiletý útočník Dallasu Aleš Hemský však věří, že i bez nich je Jandačova družina schopná odehrát v Torontu povedený turnaj. Předpovědím zámořských expertů navzdory...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Nakládal (vlevo) a Aleš Hemský na srazu hokejové reprezentace před Světovým pohárem v prážském hotelu Hilton.

Článek

„Jsou to velké ztráty, vždyť jde o hráče, kteří ve svých týmech mají klíčové role. Speciálně David Krejčí je tou největší ztrátou. Může hrát přesilovky na bekovi, je výborný pozičně i na vhazování. Ale zranění člověk neovlivní, musíme se s tím smířit a soustředit se sami na sebe," uvědomoval si Hemský na nedělním srazu národního týmu v pražském hotelu Hilton.

Na zářijovou akci se připravoval doma i v zahraničí. Před třemi týdny se vrátil do Čech z Dallasu, kde měsíc a půl trénoval s dalšími hráči Stars pod vedením klubového kondičního trenéra. Poté se připojil k extraligovým Pardubicím, svému mateřskému klubu.

„Příprava to v podstatě byla stejná jako před kteroukoli jinou sezónou, akorát že teď nám to začne o měsíc dřív. Nevidím v tom ale problém, stejně bych musel být na začátku září připravený na kemp, kdyby Světový pohár nebyl," říká technický útočník.

O předpovědi zámořských expertů se nestará

Během své kariéry startoval Hemský na třech světových šampionátech a dvou olympijských hrách, teď premiérově okusí i Světový pohár. „Půjde o jeden z nejlepších turnajů, které člověk v životě odehraje, vždyť se ho zúčastní ti nejlepší hráči. Nás kluky z NHL už možná nebudou pouštět na olympiádu, takže místo ní udělalo vedení NHL právě Světový pohár," tvrdí Hemský.

Pochopitelně ani jemu neunikly předpovědi zámořských hokejových expertů, podle nichž budou Češi v Torontu outsiderem. „V zámoří to tak vidí, my se o to ale vůbec nestaráme. Nemáme sice tolik hráčů jako Kanada nebo Amerika, ale na to, jaká jsme malá země, máme pořád z čeho vybírat. Když budeme hrát svou hru a plnit to, co máme, vždycky se dá udělat výsledek," je přesvědčený.

Dres národního týmu Hemský obleče po dvou a půl letech, naposledy reprezentoval na olympiádě v Soči. Letos v květnu sice projevil zájem posílit reprezentaci na MS v Moskvě, tehdejší trenér Vůjtek ale Hemského nepovolal.

„Ale moc jsem to neřešil, spíš se o tom víc jenom psalo. Chtěl jsem sice jet, ale dva dny poté, co to nevyšlo, jsem to už vypustil z hlavy. Nakonec jsem na tom hledal pozitiva. Třeba to, že kdybych se hnal do Ruska, taky bych to možná nemusel přežít," rozesmál se.

Reklama

Související témata: