Hlavní obsah

Reprezentace se sešla před Švédskými hrami. Místo kanonýra Kubalíka dorazil Vondrka

Praha

Česká hokejová reprezentace se sešla v Praze před Švédskými hrami v kompletním složení. Místo zdravotně indisponovaného Dominika Kubalíka z Plzně dorazil do holešovické Tipsport Areny chomutovský útočník Michal Vondrka. Tým mohou v Göteborgu doplnit ještě sparťané Michal Řepík, Petr Vrána či Dominik Uher, které v úterý čeká finále Ligy mistrů proti domácí Frölundě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Vitásek (vlevo) a Jan Rutta během srazu hokejové reprezentace před Švédskými hokejovými hrami.

Článek
Fotogalerie

Trenér Josef Jandač bude mít k dispozici třiadvacetičlenný kádr včetně třetího gólmana Patrika Bartošáka. Opora Vítkovic doplní v tréninku Pavla Francouze z Čeljabinsku a Jakuba Kováře z Čerepovce. "Pokud by se některý z brankářů zranil, samozřejmě by Patrik jel," uvedl Jandač.

Z třetího turnaje seriálu Euro Hockey Tour se musel omluvit ve formě hrající Kubalík. Místo nemocného plzeňského kanonýra, který v této sezóně nasázel už 27 gólů, povolal svazový kouč jiného extraligového střelce Vondrku. Zkušený forvard Pirátů oblékne reprezentační dres poprvé od pražského světového šampionátu v roce 2015.

"Měli jsme nějaké varianty. Na Michala jsme pomysleli až v poslední chvíli, kdy nám vypadl hráč z první pětky. Počítali jsme, že Dominik Kubalík bude hrát v první lajně s Honzou Kovářem a Lukášem Radilem. Tím, že nám vypadl elitní střelec, zvolili jsme jeho, aby nám mohl hrát v první lajně. Michalovi se extrémně daří, má výbornou sezónu a chuť," vysvětlil Jandač.

Zdravotní problémy v realizačním týmu

Vedle Kubalíka postihly zdravotní trable i trenéra brankářů Petra Jaroše. "Petr mi volal, v úterý jde na gastro vyšetření, ukáže se, jestli bude moci tuhle akci absolvovat. Pokud by nemohl odjet, nahradí ho Zdeněk Orct," uvedl Jandač. Ten chce každému z brankářů dát šanci v jednom utkání. "Kdo bude chytat v neděli proti Rusku, se rozhodneme až později," řekl.

Národní tým stojí rovněž o sparťany Vránu, Řepíka, případně i Uhra. Který z tohota tria útočníků doplní reprezentaci a zahraje si ve víkendových duelech, se teprve uvidí. "Je možné, že se nedej bože, něco přihodí, tak jsme v kontaktu s Jirkou Kalousem a ti kluci o tom vědí," řekl Jandač.

Češi drží v tabulce Euro Hockey Tour po listopadové Karjale a prosincovém Channel One Cupu druhé místo a rádi by své postavení v seriálu po Švédských hrách minimálně udrželi. "Z hlediska výkonů bychom chtěli navázat na Karjalu. Rádi bychom předváděli dobrou hru podloženou výhrami," dodal reprezentační trenér.

Český tým bude v Holešovicích trénovat v úterý a ve středu dopoledne, poté odcestuje do Göteborgu. Do turnaje vstoupí ve čtvrtek od 19:15 proti domácímu Švédsku. V sobotu v pravé poledne se střetne s Finskem a Švédské hokejové hry zakončí v neděli ve stejném čase proti Rusku.

Nominace Česka na Švédské hry (9.-12. února):
Brankáři:
Pavel Francouz (Čeljabinsk/KHL)
Jakub Kovář (Čerepovec/KHL)
Patrik Bartošák (Vítkovice)
Obránci:
Radim Šimek
Ondřej Vitásek (oba Liberec)
Tomáš Dvořák (Karlovy Vary)
Lukáš Klok (Vítkovice)
Jan Rutta (Chomutov)
Jan Kolář (Chabarovsk/KHL)
Tomáš Kundrátek (Slovan Bratislava/KHL)
Adam Polášek (Novosibirsk/KHL)
Útočníci:
Tomáš Hyka
Radan Lenc (oba Mladá Boleslav)
David Kämpf
Vladimír Růžička ml.
Michal Vondrka (všichni Chomutov)
Petr Holík (Zlín)
Petr Jelínek (Liberec)
Michal Birner (Fribourg-Gottéron/Švýc.)
Lukáš Kašpar (Dynamo Moskva/KHL)
Jan Kovář (Magnitogorsk/KHL)
Lukáš Radil (Spartak Moskva/KHL)
Tomáš Zohorna (Chabarovsk/KHL)
Porazí čeští hokejisté ve svém úvodním vystoupení na Švédských hrách domácí výběr Tří korunek?
Ano
66,3 %
Ne
33,7 %
Celkem hlasovalo 2285 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  Švédsko - Česko dnes 14 : 00
20240428T14 : 00:00+0200
Švédsko vs. Česko
Švédsko vs. Česko
Švédsko
Česko