Hlavní obsah

Reprezentanti zkoumali Český dům i Rudé náměstí

MOSKVA/PRAHA

Jediného volného odpoledne během turnaje Rosno cup se v pátek dočkala česká hokejová reprezentace. Po poledním tréninku se především mladší hráči vydali prozkoumat Moskvu, zkušenější borci dali předost regeneraci před víkendovými duely s Finy a Rusy. Žádná hromadná výprava do města se nekonala.

Článek

"Je to každého věc, kam šel. Pro mě je jen podstatné, aby přišli na zápas odpočatí a zregenerovaní. A já? Potřeboval jsem ještě nakoupit nějaké dárky pro rodinu," vykládal reprezentační kouč Radim Rulík, který se do Moskvy několikrát podíval i v době svého působení v Omsku.

Matrijošky a čepice

Při prohlídce ruské metropole nemuseli hokejisté tápat, v kádru jsou tři hráči, pro které je v této sezóně Moskva domovem - Trvaj, Hejda a Rosa. Na jejich průvodcovské schopnosti se však ostatní hokejisté spolehnout nemohli. "Měl jsem nějaké zařizování na letišti," hlásil brankář CSKA Jiří Trvaj.

"Já byl s rodinou," prozradil jeho spoluhráč z klubu i reprezentace Jan Hejda. Oba ale byli svým krajanům nápomocni alespoň radou. "Kluci se mě ptali, kolik kam stojí taxík. Největší zájem měli o Rudé náměstí a Sushi bar. Taky si zjišťovali, kde seženou matrijošky a kožešinové čepice," prozradil Hejda.

Předvánoční čas vybízí k nákupům dárků, množství pouličních stánků i supermarketů rozesetých v centru Moskvy pozornosti českých hokejistů neušlo. "Památky už většina z nás viděla, šli jsme nakupovat," oznamoval obránce Tomáš Kaberle, podobný program měl i brankář Marek Pinc: "Chtěl jsem vidět Rudé náměstí a taky se podívat po obchodech."

Večer se většina týmu vydala do Českého domu na společnou večeři, Rulíkův asistent Marian Jelínek měl naplánováno setkání s Jaromírem Jágrem, jenž se v Moskvě zastavil na cestě zpět do svého působiště v sibiřském Omsku.

Chytat bude Pinc

Po pátečním tréninku si Rulík mohl udělat jasno o sestavě na zápas s Finy (v sobotu od 15 hodin, vysílá ČT 2). Podle plánu se místo Trvaje postaví do branky vítkovický Pinc, druhou změnou v sestavě oproti duelu se Švédy je zařazení Veselého na pravé křídlo čtvrtého útoku, Hořava se posune doleva a na Irgla zbude role třináctého útočníka.

Pince čeká druhý zápas v reprezentačním dresu, svůj debut v úterní přípravě s Běloruskem ozdobil vychytanou nulou. "Je to určitě příjemnější, než kdybych nastupoval poprvé až tady na Rosno cupu. Na druhou stranu to bude úplně jiný zápas, Fini jsou po všech stránkách lepší než Bělorusové," ocenil kvality protivníka blonďatý gólman.

Hokejistům země tisíce jezer vstup do turnaje nevyšel, Rusům podlehli 1:2. "Ten zápas jsem viděl, Finové mají hodně podobný tým jako Švédové, jsou silní při napadání. Ale je to příprava, my se musíme soustředit hlavně na naší hru," pravil trenér Rulík.

Jeho přáním je, aby se mužstvo vyhnulo selhání z utkání se Švédy, kdy lacino přišlo o dvoubrankové vedení. "Musíme hrát jednoduše a hlavně udržet nasazené tempo po celý zápas," burcoval Tomáš Kaberle, který na turnaji plní roli kapitána. "Trochu nezvyk, v seniorech je to pro mě poprvé," dodal kladenský obránce, kolem něhož v současnosti sviští lasa bohatých ruských klubů.

Speciální přesilovkové útoky Rulík nechystá

Značnou část dnešního tréninku věnoval tým nácviku hry v početní převaze, při níž se český tým v úvodním duelu neprosazoval. Žádné speciální formace ale zkoušet nebude, jednotlivé útoky budou nastupovat podle pořadí.

"Hrajeme čtyři zápasy v šesti dnech, což je dost velká zátěž a síly rychle ubývají, nechceme hráče přetěžovat. Navíc si je chceme všechny vyzkoušet v různých situacích a zjistit, jak se jim v přesilovkách daří," plánoval Rulík.

Nedělní duel s Rusy (od 11 hodin, vysílá ČT2) by měl podle přání organizátorů být vyvrcholením turnaje. "Berou to hodně prestižně, jako derby, když na rozdíl od seveřanů tady v lize hraje spousta Čechů," poznamenal bek moskevského CSKA Jan Hejda.

Předpokládáná sestava ČR pro zápas s Finskem:
Pinc - Martínek, T. Kaberle, Hejda, J. Novák, Škoula, Blaťák, Sičák, F. Ptáček - J. Hlinka, Vašíček, Vlasák - Rosa, Mikeska, Kohn - Vrbata, Nedorost, Hemský - M. Hořava, Divíšek, Veselý.

Reklama

Související témata: