Hlavní obsah

Rulík vzal do reprezentace desítku z NHL

PRAHA

Deset kmenových hokejistů NHL figuruje v sestavě národního týmu na úterní zápas reprezentace s Běloruskem ve Frýdku-Místku i následný moskevský Rosno cup. Koučem při druhém díle Euro Hockey Tour bude Radim Rulík, který ve středu nominoval celkem 28 hráčů. Pouze na duel s Běloruskem jsou ale pozváni Rozsíval s Blaťákem a útočná formace Veselý, Burger, Hořava.

Foto: www.detroitredwings.com

V reprezentační nominaci je i obránce Detroitu Jiří Fischer.

Článek

"Pokud nebudeme muset měnit nominaci, pak zmíněná pětice do Ruska nepoletí. V případě zranění některých pozvaných hráčů se ale právě hráči z této pětky dostanou na soupisku pro moskevský turnaj," prohlašuje Rulík s tím, že naopak Fischer a T. Kaberle se ve Frýdku-Místku nepředstaví a budou hrát až v Rusku.

Jak dopadne česká hokejová reprezentace na Turnaji Rosno?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Z hokejistů, kteří jen díky výluce NHL, působí na českém ledě, byli do reprezentace vybráni Fischer (Detroit), M. Rozsíval (Pittsburgh), Martínek (NY Islanders), T. Kaberle (Toronto), Škoula (Anaheim), V. Nedorost (Florida), Vrbata, Vašíček (oba Carolina), Hemský (Edmonton) a M. Erat (Nashville). Jejich nominaci by ale mohlo ovlivnit ukončení výluky NHL jako výsledek ve čtvrtek v Torontu zahájeného jednání vlastníků zaoceánských klubů s hráčskou asociaci.

Rulík kdyby neřeší

"Jsme připraveni operativně reagovat , kdyby se v zámoří pohnula jednání o nové kolektivní smlouvě a NHL by měla přece jen začít, čímž by pozvaná desítka nemohla v národním týmu účinkovat," tvrdí generální manažer národního týmu Zbyněk Kusý. "Těžko by kluci, kteří mají v zámoří platné smlouvy, mohli hrát za reprezentaci bez výslovného souhlasu NHL. Neřeším ale žádná kdyby, jsem zvyklý pracovat s fakty a věřte mi, že nemám žádné přání, jak by to mělo dopadnout," říká Rulík.

Nominace se rodila podobně jako výběr pro Karjalu. "Sešli jsme se asistenti a šéftrenér Růžička, který naznačil jaké hráče by rád viděl a zkoušel, ale docela rychle jsme se shodovali na podobě soupisky. Před měsíce před turnajem ve Finsku měl poslední slovo Ondra Weissmann, tentokrát jsem to byl tedy já, ale žádné hádání kolem složení mužstva nebylo.

Navíc to neberu nijak osobně. Když už za hráči na střídačce stojíte, tak prostě máte za výsledky odpovědnost, kterou musíte nést, ať jste kouč nebo asistent. Tvoříme jeden realizační tým a vše směřujeme k mistrovství světa," říká 39letý Rulík, který před premiérou v roli kouče nepociťuje nervozitu: "Jsem zatím zcela klidný, těsně před zápasy zřejmě přijde zdravé napětí."

Tři nováčci

Poprvé obdrželi pozvánku do národního týmu dva legionáři z Finska Sičák a Kohn, který byl členem Detroitu při triumfu klubu ve Stanleyově poháru. "Oba jsou velmi dobře hodnoceni. Sičák patří mezi nejlepší obránce v Hämeenlinně a Kohn hrající za Espoo je jasně nejlepším českým střelcem v tamní lize, takže dostane šanci, i když mu bylo už devětadvacet," vysvětluje Rulík. Třetím debutantem je vsetínský Veselý, pro nějž je nominace opožděným dárkem k pondělním narozeninám.

V nominaci záměrně nejsou hráči Sparty, Rulík respektuje dohodu, že pražský tým dostává možnost nerušené přípravy na Spenglerův pohár. Ze stejného důvodu ve výběru nejsou i obránci Židlický z IFK Helsinky či Martin Čech z Magnitogorsku anebo útočník Davosu Marha. "Naši představu ovlivnila i zranění některých hráčů, takže Havláta z moskevského Dynama vyřadilo zranění třísel, fit nejsou ani pardubický Bulis či budějovický Dvořák," vypráví Rulík, který nepovolal ani lídra kanadského bodování extraligy zlínského Lešku. "Obě jeho křídla zveme, ale útoky poskládáme trochu jinak, než jsou někteří lidé možná zvyklí," říká kouč.

Oba vybraní brankáři chytají v cizině a v příštím týdnu se rovnoměrně podělí o porci čtyř mezistátních zápasů. Svoboda by měl předvést, zda je schopen znovu chytat tak skvěle jako na Karjale, nejstarší z reprezentantů a jediný třicátník Trvaj dostává příležitost po dvaceti měsících ukázat aktuální formu.

Z prvoligových Budějovic je pozvaný jen Martínek

Devět hráčů, kteří by se měli objevit na moskevském ledě, hrálo i na Karjale. Účast na obou dílech Euro Hockey Tour si vedle Svobody připíší i Ptáček, Hejda, Mikeska, Hemský, Irgl, Erat, Balaštík, Rosa. "Pravidlo startu jen na dvou turnajích v sezóně platí jen pro hráče z extraligy, legionáře je možné využít na všech akcích," upozorňuje Kusý.

Naopak slávistický obránce Novák i ruský legionář Hlinka naposledy reprezentovali v dubnu, ještě o pár měsíců delší pauzu měli Divíšek, Nedorost, Vrbata i zmíněný Trvaj. Z prvoligových Budějovic je pozván Martínek, který nehrál za národní tým dokonce od finále MS v roce 2001.

Český národní tým se sejde v pondělí 13. prosince večer v pražské Hostivaři, kde ale bude chybět obránce Fischer, jenž slíbil účast na Larionovově loučení s kariérou a k týmu se tak připojí až v Rusku. V úterý ráno stihnou reprezentanti jen krátké rozbruslení na ledě Sparty, pak se leteckým speciálem vydají k utkání do Frýdku-Místku, aby ve středu ráno z mošnovského letiště vyrazil přímo do Moskvy.

Tam 16. 12. od 13 h našeho času hrají se Švédy a po dnu volna je čekají Finové (sobota 15 h) a Rusové (neděle 11 h). "Program je dost nahuštěný, sotva do něj dostaneme před startem turnaje víc než jeden trénink, ale musíme to tak vzít a srovnat se s tím," přiznává Rulík.

Nominace České republiky:
Brankáři: Adam Svoboda (Norimberk/Něm.), Jiří Trvaj (CSKA Moskva/Rus.),
obránci: Jiří Fischer (Liberec), Vladimír Sičák (Hämeenlinna/Fin.), František Ptáček (Karlovy Vary), Michal Rozsíval (Třinec), Radek Martínek (České Budějovice), Tomáš Kaberle (Kladno), Jan Novák (Slavia Praha), Jan Hejda (CSKA Moskva/Rus.), Martin Škoula (Litvínov), Miroslav Blaťák (Zlín),
útočníci: Michal Mikeska, Tomáš Divíšek, Aleš Hemský (všichni Pardubice), Václav Nedorost, Radim Vrbata (oba Liberec), Zbyněk Irgl, Jiří Burger (oba Vítkovice), Tomáš Vlasák, Josef Vašíček (oba Slavia Praha), Martin Erat, Jaroslav Balaštík (oba Zlín), Jaroslav Hlinka (Kazaň/Rus.), Pavel Rosa (Dynamo Moskva/Rus.), Miloslav Hořava (Kladno), Ladislav Kohn (Espoo/Fin.), Ondřej Veselý (Vsetín).

Reklama

Související témata: