Hlavní obsah

Šulák je i v Lahti pod bedlivým dohledem Detroitu

Praha

Boj o NHL mu nevyšel, ale reprezentační obránce Libor Šulák ničeho nelituje. V Lahti, kam se z kempu Detroitu vrátil, rychle našel hokejovou pohodu. Ze sedmi zápasů v dresu aktuálně pátého týmu finské ligové tabulky má v kanadském bodování bilanci 1+5.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Libor Šulák na tréninku české reprezentace před turnajem Karjala.

Článek

„Povedlo se naskočit do rozjetého vlaku, což je dobře pro mou hlavu. Pocity jsou veskrze pozitivní, v Lahti cítím důvěru trenéra a dostávám velký prostor na ledě. Hraju všechny důležité situace včetně oslabení a přesilovek," líčí Šulák.

Také díky letnímu tréninku s finským klubem měl v Lahti pocit, že přichází do známého prostředí. „Během mého pobytu v zámoří mi drželi místo. Byl jsem tam vyloženě očekáván a docela mi sedí i systém, jaký tým produkuje. Hokej je tam hodně o rychlém bruslení," přemítá 23letý obránce, který odmítá, že by na severu Finska narazil chladné Seveřany.

„Kluci v kabině mi přijdou úplně pohodě, se vším pomohou. Ani nevadí, že jsem tam jediný Čech, alespoň mě to přiměje víc mluvit anglicky. Zlepšení v řeči jsem cítil už během měsíce v zámoří, ale finština tedy pro mě zatím rozhodně není," uvažuje Šulák, jenž dostal k dispozici byt v centru i auto.

V Lahti se už nyní teploty celý den drží pod nulou. „Největší mrazy tam mají být v lednu, mně osobně zima až tak nevadí. Pro rodinu je to těžší, hlavně malý syn, kterému je rok a půl, se nechce teple oblékat. Sluníčko tam svítí jen dvakrát do týdne a jak je brzy tma, tak to na někoho působí i depresivně, ale já jsem zatím v pohodě," říká Šulák.

Olympiáda za odměnu?

Nepociťuje ani žádné zklamání z toho, že neurval místo na soupisce Detroitu. „Trochu jsem tušil, že to takhle bude. Spíš bych řekl, že mi rok v Evropě prospěje. Dostal jsem i od vedení Detroitu takové doporučení," vykládá obránce, jenž po ukončení sezóny ale musí zpátky za oceán.

„Dali mi najevo, že mě čekají zpátky na play off, už teď mě pozorně sleduji. Do Lahti za mnou přijel osobně nový detroitský ředitel pro hráčský rozvoj a bývalý slavný útočník Horcoff a měl spoustu poznatků k mému hokejovému projevu," říká Šulák, jenž se dočkal pochvaly hlavně za své intenzivní bruslení. „Jsem pod bedlivým dohledem," směje se.

Už poučení z kempu je pro Šuláka veliké. „Otevřelo mi to oči. Poznal jsem, jak tam k hokeji přistupují. Snad mohu říct, že jsem se tam krůček po krůčku zlepšoval, a tak jsem si řekl, že má cenu o to zabojovat. Navíc jsem poznal neskutečný komfort," říká domácí hokejová kometa roku 2017, vždyť ještě v březnu hrál Šulák EBEL za Znojmo.

Tehdejší pozvánka do reprezentace byla nejen pro něj šokem. „Všechno se pak seběhlo neskutečně, že jsem dostal smlouvu v Lahti a odjel i na mistrovství světa, po něm přišla nabídka ze zámoří, tam jsem si to zkusil a najednou se mi teď otevírá šance na olympiádu," říká trochu nechápavě. „Pchjongčchang je hodně lákává vidina, ale nesmím si tím zase lámat úplně hlavu," dodává Šulák.

Reklama