Hlavní obsah

Temná dekáda mládežnického hokeje. Češi nebojovali o medaile na MS už 10 let!

Montreal
Aktualizováno

Elitní výběr českých hokejových talentů uzavřel dekádu temna. Tentokrát pod taktovkou trenéra Miroslava Přerosta nedokázal výběr nejlepších tuzemských hráčů do dvaceti let postoupit do boje o medaile. Již podesáté za sebou. Ve čtvrtfinále MS v kanadském Montrealu vystavily Čechům stopku slovenská obrana v čele s neprůstřelným gólmanem Denisem Godlou a vlastní střelecká nemohoucnost, z čehož rezultovala jednoznačná porážka 0:3, po níž Přerostova parta balí kufry. Na turnaji Češi obsadili konečné šesté místo za výběrem USA.

Foto: Ryan Remiorz, ČTK/AP

Slovenský brankář Denis Godla maří šanci českého útočníka Jakuba Vrány.

Článek
Fotogalerie

"Je to obrovské zklamání. Měli jsme obrovskou příležitost prolomit to pro nás zakleté čtvrtfinále, ale nedokázali ji využít. Asi jsme si to takhle zasloužili, možná to mělo takhle být," prohlásil český útočník David Pastrňák a narážel tak na nepřesvědčivé vystoupení týmu v turnaji.

Branky vítězů vstřelili Michal Kabáč, Peter Cehlárik a Martin Réway, svěřenci trenéra Přerosta naopak recept na výborného brankáře Denise Godlu nenašli. Slováci se v souboji o finále utkají s favorizovanou Kanadou, která porazila Dánsko vysoko 8:0. "Pro všechny z nás to jsou skvělé pocity a myslím, že každý na Slovensku je na nás hrdý. Jsem si jistý, že lidé ten zápas viděli a nenechali si to ujít," uvedl sparťan v dresu vítězů Martin Réway.

"Troufám si říct, že jsme i chvílemi byli lepším týmem, ale po tom, co jsme v začátku turnaje předváděli, jsme si asi ani nezasloužili čtvrtfinále přejít," nešetřil sebe ani spoluhráče střelecký hrdina klíčového zápasu ve skupině s Ruskem Patrik Zdráhal.

V prvním dějství se rozhodovalo u videorozhodčího

Kvůli viróze vypadl z české sestavy útočník David Kaše a vrátil se tak do hry Michael Špaček. V první třetině pak bylo v hlavní roli především video a také sudí na ledě Gofman s Oleninem, kteří podle rad specialisty museli učinit hned dvě klíčová rozhodnutí.

Ve 14. minutě byli nejprve Slováci blízko gólu, když se střela Skalického odrazila od levé tyče a gólman Svoboda stihl včas zachytit puk lapačkou před brankovou čárou, což sudí raději ještě prověřili. Další zaváhání v české defenzívě už ale Bokrošův tým potrestal. Kabáč se dostal z levé strany sám před Svobodu a se štěstím jej po blafáku do bekhendu překonal, když se odražený padající puk od gólmanovy nohy odrazil do branky a Pastrňák ho odvrátil až za brankovou čárou. Pro Slováky byl tentokrát výrok od videa radostnější.

Češi doplatili na neproměňování šancí

V druhém dějství byly velké šance především na české straně. Ve 23. minutě se dostal do úniku v oslabení Ondřej Kaše, ale po blafáku do bekhendu trefil jen pravou tyč. Přerostův tým se tlačil za vyrovnáním, jenže Mašínův pokus byl zablokován a Zachova přihrávka nenašla hokejku Zdráhala ani Pastrňáka. Největší šanci druhé části pak připravil ve 34. minutě lídr české ofenzívy Pastrňák pro Zdráhala, který ale zblízka netrefil.

"Nedal jsem obrovskou 'tutovku', což si vyčítám. Nakoplo by nás to a mohl se hrát úplně jiný zápas, ale to se bohužel nestalo," litoval Zdráhal. Další možnost Vránovi na konci druhé části zmařil pádem pod nohy Godla a dorážet do odkryté branky nestačil Kämpf, jenž zkoušel smazat ztrátu i hned v úvodu třetí třetiny. "Druhá třetina rozhodla. Měli jsme obrovské množství příležitostí, které jsme neproměnili. Pak už možná v závěru zapracovala nervozita," uvedl kouč Přerost.

Podle kouče selhali klíčoví borci

Češi se snažili ve třetí části  o vyrovnání marně a soupeř v závěru ještě dvakrát osudově udeřil. "Chyběla nám i trocha štěstí, vytvořili jsme si spoustu šancí, ale zkrátka jsme je neproměňovali, zatímco jim se to dvakrát povedlo," smutnil nejlepší český hráč na turnaji Pastrňák.

"Slováci hráli z organizované defenzivy, my jsme stále chodili do jejich plného postavení a vzácná přečíslení jsme využít nedokázali. Když tyto šance nevyužijete, vyhrát se nedá. Potřebovali jsme, aby se prosadili klíčoví hráči, ale to se tentokrát bohužel nepodařilo," shrnul malou českou hokejovou tragédii v Montrealu Přerost.

Česká dvacítka tak po porážce 0:3 čeká na semifinále od bronzu v roce 2005 v Grand Forks. Slováci jsou naproti tomu jedno vítězství od medailového úspěchu, který si mohli v této věkové kategorii vychutnat zatím pouze jednou v historii, když v roce 1999 dosáhli na bronz.

Reklama

Související témata:

Pavouk - MS hokejistů do 20 let

  • Čtvrtfinále

  • 02.01.15      19 : 00 Montreal
    Spojené státy USA Ruská federace Rusko
    2 : 3
  • 02.01.15      21 : 00 Toronto
    Švédsko Švédsko Finsko Finsko
    6 : 3
  • 02.01.15      23 : 00 Montreal
    Česká republika Česko Slovensko Slovensko
    0 : 3
  • 03.01.15      02 : 00 Toronto
    Kanada Kanada Dánsko Dánsko
    8 : 0
  • Semifinále

  • 04.01.15      22 : 00 Toronto
    Ruská federace Rusko Švédsko Švédsko
    4 : 1
  • 05.01.15      02 : 00 Toronto
    Kanada Kanada Slovensko Slovensko
    5 : 1
  • Finále

  • 06.01.15      02 : 00 Toronto
    Kanada Kanada Ruská federace Rusko
    5 : 4
  • 05.01.15      22 : 00 Toronto O 3. místo
    Švédsko Švédsko Slovensko Slovensko
    2 : 4
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko