Hlavní obsah

Tomáš Kaberle se vrací do reprezentace. V nominaci na Karjalu jsou i tři nováčci

Praha
Aktualizováno

Poprvé od olympijských her 2010 ve Vancouveru se do hokejové reprezentace vrací obránce Tomáš Kaberle. Trenér Alois Hadamczik jej zařadil do svého výběru pro Karjala Cup, který se odehraje příští týden. V nominaci na druhý podnik seriálu Euro Hockey Tour jsou i tři nováčci - obránce Milan Doudera z Kladna a útočníci Jan Buchtele ze Sparty a Radek Smoleňák z finského Lahti.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Kladenský obránce Tomáš Kaberle.

Článek
Fotogalerie

„Tomáš má enormní zájem reprezentovat na olympiádě v Soči. Jsem přesvědčen, že kdyby tomu tak nebylo, ani by se nevracel do extraligy. Jsem ale rád, že v Kladně je a hraje na širokém kluzišti. Jeho přístup je příkladný, svou výkonností mě velice uspokojil," řekl na adresu dvojnásobného mistra světa Kaberleho kouč Alois Hadamczik.

Milana Douderu, Kaberleho spoluhráče z Kladna, zvažoval Hadamczik vyzkoušet už v minulé sezóně, teď jej svými výkony přesvědčil. Stejně jako Jan Buchtele a Radek Smoleňák. „Od toho si slibuju hlavně góly. Proto je v nominaci," vysvětlil kouč.

Oproti prvnímu turnaji Euro Hockey Tour v Pardubicích se v nominaci pro Karjalu objevuje deset jiných tváří. „V Pardubicích šlo o začátek sezóny a ne každý z hráčů byl rozehraný. Teď už by všichni měli být v optimální formě a usilovat o to, aby nás přesvědčili, že si zaslouží být v nominaci pro olympiádu," prohlásil Hadamczik.

O nominaci v Soči se perou tři evropští gólmani

Brankářskou dvojici vytvoří Jakubové Kovář se Štěpánkem, jenž ve výběru nahrazuje Alexandra Saláka. A právě tito tři gólmani by se měli prát o dvě volná místa pro Soči, kde by jedničkou měl být Ondřej Pavelec. „Štěpánek podává v Čerepovci výborné výkony. Nebudeme si nic nalhávat, tato trojice bojuje o olympiádu.

Ve výběru pro Karjalu schází tradiční opory, jakými jsou obránce Ondřej Němec nebo útočníci Jiří Novotný a Michal Vondrka. „Novotný není zdravotně úplně v pořádku a požádal mě, jestli bych ho tentokrát mohl vynechat. Vondrka má zase dlouhodobé problémy s třísly. Němec trošku slevil ze své výkonnosti. Tohle je pro něho impuls, aby přidal a mohl se do reprezentace vrátit."

Slabší výkonnost připravila o místo v reprezentaci i další hráče. „To je případ třeba zlínských mladíků Holíka se Zámorským. Někteří mladí hráči sice ve svých týmech hrají dobře, ale dobře je na trojku. Mladí by se měli zamyslet, proč jsou na čele bodování extraligy vesměs hráči kolem čtyřiceti let," mrzí Hadamczika.

Na Karjale obhajují Češi prvenství

„Byl bych hrozně rád, aby nominovaní předvedli takové výkony, abychom byli schopni opakovaně porážet silné soupeře. Ať se každý vydá nadoraz. Pokud tuto mou výzvu přijmou, bude v jejich hře rvavost, nasazení a budou chtít soupeři někdy i ublížit a ne se jen zápasu zúčastnit, mají šanci vybojovat si účast na olympiádě," vyhlásil reprezentační trenér.

Český tým vstoupí do Karjala Cupu, který v loňské sezóně vůbec poprvé vyhrál, ve čtvrtek 7. listopadu ve švédském Gävle, kde nastoupí proti domácímu výběru Tří korunek. Pak už se přesune do Helsinek, kde v sobotu vyzve Finsko a turnaj o den později zakončí proti Rusům.

Po prvním turnaji Euro Hockey Tour, Českých hrách, mají Hadamczikovi svěřenci na kontě tři body. V Pardubicích podlehli Finům a Švédům, pak ale dokázali porazit Rusy.

Nominace české hokejové reprezentace na turnaj Karjala:
Brankáři:
Jakub Kovář (Jekatěrinburg/KHL)
Jakub Štěpánek (Čerepovec/KHL)
Obránci:
Tomáš Kaberle
Milan Doudera (oba Kladno)
Martin Ševc
Jakub Nakládal (oba Lev Praha/KHL)
Lukáš Krajíček (Dinamo Minsk/KHL)
Petr Čáslava (Čerepovec/KHL)
Zdeněk Kutlák (Slovan Bratislava/KHL)
Útočníci:
Jan Buchtele
Tomáš Rolinek
Ivan Rachůnek (všichni Sparta Praha)
Jiří Sekáč
Petr Vrána (oba Lev Praha/KHL)
Václav Nedorost
Lukáš Kašpar (oba Doněck/KHL)
Ondřej Roman (Vítkovice)
Roman Červenka (Petrohrad/KHL)
Zbyněk Irgl (Dinamo Minsk/KHL)
Jan Kovář (Magnitogorsk/KHL)
Jakub Petružálek (Chabarovsk/KHL)
Petr Hubáček (Jyväskylä/Fin.)
Radek Smoleňák (Lahti/Fin.)

Reklama

  Česko - Kazachstán dnes 14 : 00
20240429T14 : 00:00+0200
Česko vs. Kazachstán
Česko vs. Kazachstán
Česko
Kazachstán