Hlavní obsah

Zajíček si vybral nováčkovskou daň: Štěstí mi moc nepřálo. V břiše cítil motýlky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik nadstandardních zákroků, ale také nešťastné góly. Brankář Šimon Zajíček prožil hodně obtížný debut v české hokejové reprezentaci. Porážce 2:4 s Finskem na Švédských hrách zabránit nedokázal. „Mezinárodní úroveň je ještě tak o level jinde, než jsem si myslel,“ připustil.

Sestřih zápasu Finsko - ČeskoVideo: Český hokej

 
Článek

Karlstad (od našeho zpravodaje) - Povahu pro gólmana má ideální. Je flegmatik, chyby umí hodit za hlavu, před zápasem se nenervuje. „Stresu moc nebylo, ale přece jen před prvním buly jsem cítil nějaké ty motýlky v břiše,“ usmál se 22letý litvínovský brankář.

Do utkání se dostal rychle, hned ve 2. minutě musel zlikvidovat tutovku Borgströma. O chviličku později už ale neměl šanci proti dorážce osamoceného Hyryho. „Ale nic jsem si z toho nedělal. Je to hokej, v něm góly padají,“ líčil.

Velkou smůlu si vybral při třetí inkasované brance, kdy se nahození od modré čáry odrazilo od soupeře do jeho protipohybu. „Štěstí mi asi moc nepřálo, ale snad si ho vyberu jindy,“ doufá. Vyčítá si jen čtvrtý gól, kdy mu za záda prošla schovaná střela Björninena. „Laciná branka. Ztratil jsem kotouč z dohledu a už jsem ho nenašel,“ litoval.

Pro mladého brankáře to byly hodně těžké momenty. „Asi si trošku vybral daň, první start pro něj nebyl jednoduchý,“ mínil trenér Radim Rulík. „Ale měl tak zároveň i dobré zákroky,“ hodnotil kouč.

Zajíček tak bude na debut v národním týmu vzpomínat dlouho. „Premiéru jsem si užil, ale výhra tomu samozřejmě chybí. Můžu se však hodně poučit a z toho zápasu si vzít spoustu zkušeností,“ uvědomoval si.

Jeho jméno v nominaci bylo největším překvapením. V Litvínově sice předvádí spolehlivé výkony, ale většinou stejně kryje záda Mateji Tomkovi. „Je pro něj super, že byl povolaný,“ řekl na adresu klubového spoluhráče útočník David Kaše.

Foto: Jan Beneš/Český hokej

Český reprezentant David Kaše zakládá útok.

Ten se v reprezentaci prosadil po dvou a čtvrt roce, když ve třetí části v přesilovce udeřil z pravého kruhu a snížil na 2:3. „Jsem rád, že mi to tam spadlo. Hory (Roman Horák) mě hezky našel a já jsem byl až překvapený, kolik jsem tam měl místa. Zkusil jsem vystřelit, vyšlo to. Gól nás nakopnul, jenže v dalším střídání jsme hned inkasovali a to nás hodně srazilo,“ mrzelo ho.

Jinak však kvitoval zlepšení českého pohybu i souhry. „Oproti Švédsku úplně jiný zápas. Neřekl bych, že jsme byli horším týmem. Zlepšili jsme pohyb, ale rozhodla koncovka. Na tom musíme zapracovat, abychom v neděli proti Švýcarsku vyhráli,“ mínil Kaše.

První reprezentační zkušenosti pod Rulíkem si užívá. „Mám rád, když se hraje ofenzivně, což předvádíme. Hrajeme náročný hokej, to mi sedí. Rozhodně lepší než někde postávat a vyčkávat,“ připomněl odlišný herní styl bývalého trenéra Kariho Jalonena.

Reklama

  Česko - Slovensko dnes 13 : 45
20240502T13 : 45:00+0200
Česko vs. Slovensko
Česko vs. Slovensko
Česko
Slovensko