Hlavní obsah

Překvapivá cesta Rulíka! Na Švédské hry nominoval nové tváře, vrací se matador

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Překvapení v nominaci! Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík se pro třetí turnaj Euro Hockey Tour, který se uskuteční od 8. do 11. února ve švédském Karlstadu, rozhodl ozkoušet nové tváře. Kouč nominoval hned dvanáct hráčů, kteří v této sezoně ještě nereprezentovali, včetně dvou úplných nováčků. „Vybrali jsme cestu, že zkusíme další hráče. Proto jsme ukázali na devět nových útočníků. A dva nové obránce i jednoho brankáře,“ řekl trenér na tiskové konferenci, kterou jste mohli sledovat živě na Sport.cz.

ŽIVĚ: Nominační tisková konference k Švédským hrámVideo: Sport.cz

 
Článek

První turnaj ve Finsku skončil suverénním vítězstvím, z toho druhého ze Švýcarska si Češi přivezli druhé místo. Na Švédské hry však pojede výrazně obměněný výběr. „Z prvních turnajů jsme si udělali obrázek o kostře národního týmu, ale musíme mít další varianty v případě, že přijdou zranění. Chceme mít širší záběr, abychom na každé místo měli víc variant,“ vysvětloval trenér Rulík.

Sáhl tak po dvou úplných nováčcích v národním týmu. Jsou jimi nečekaně 22letý brankář Šimon Zajíček, který v Litvínově dělá dvojku Mateji Tomkovi, ale předvádí skvělé výkony. Doplní ho o rok mladší Jakub Málek z Ilvesu, jenž debutoval na turnaji Karjala. „Držíme se linie mladých kluků, ale v našich úvahách byl i Marek Langhamer z Oskarshamnu. Během MS dvacítek jsme za ním vyrazili, ale nebyl v sestavě, protože se zranil. Má komplikace v dolní části těla, nastoupil až nyní po velmi dlouhé době, proto jsme od něj upustili,“ prozradil kouč.

Dalším debutantem je zkušený forvard Ondřej Kaše z Litvínova, který si zahraje i po boku bratra Davida. „Ondřej je konečně zdravý a může reprezentovat. Chtěli jsme ho i v listopadu a v prosinci, teď mi řekl, že je stoprocentně v pořádku,“ líčil Rulík.

V této sezoně se poprvé v reprezentaci představí dle očekávání pardubický bek Libor Hájek i brněnský Daniel Gazda, a hned sedm dalších útočníků Jan Kovář, Oscar Flynn, Roman Horák, Lukáš Radil, Jan Bambula, Šimon Stránský a po dlouhých šesti letech také 38letý třinecký matador Martin Růžička.

„Ve svém věku je neskutečně efektivní hráč a v Třinci patří každý rok mezi top pětku útočníků. Určitě by měl dostat šanci, aby ukázal, jestli takhle produktivní dokáže být i na mezinárodní scéně,“ prohlásil trenér. „Už minulé roky jsem se podivoval, že nedostával šanci ani v přípravných turnajích. Myslím, že tenhle únorový termín je pro něj ideální,“ pokračoval.

Rulík vysvětlil i výběr 33letého forvarda Jana Kováře. „Honzu jsme chtěli zkusit už v prosinci, ale měl zranění v dolní části těla, tak jsme ho vynechali. Teď už mi řekl, že je všechno v pořádku. Letos třeba nemá tolik bodů, ale pořád je to ohromně chytrý a konstruktivní centr,“ řekl.

Prozradil, že měl zájem i o hokejisty z Pardubic, které však vyřadilo zranění. konkrétně o Lukáše Sedláka a Martina Kauta, kteří v posledních utkáních nenastoupili. „A může se samozřejmě stát, že se někdo do začátku srazu zraní tak, jak tomu bylo při předchozích akcích, a budeme muset udělat nějaké vynucené změny,“ doplnil Rulík.

Nominace české hokejové reprezentace pro Švédské hry:

Brankáři:

Jakub Málek, Šimon Zajíček

Obránci:

Michal Kempný, Filip Král, Jakub Galvas, Mikuláš Hovorka, Filip Pyrochta, Libor Hájek, Petr Zámorský, Jan Košťálek, Martin Jandus, Daniel Gazda

Útočníci:

Jan Kovář, Ondřej Kaše, David Kaše, Jakub Rychlovský, Ondřej Beránek, Michal Kovařčík, Ondřej Kovařčík, Daniel Voženílek, Šimon Stránský, Oscar Flynn, Lukáš Radil, Martin Růžička, Lukáš Jašek, Roman Horák, Jan Bambula

Tentokrát reprezentaci nečeká složité cestování, protože celý turnaj odehraje ve Švédsku. Ve čtvrtek 8. února se nejprve střetne s domácím výběrem, v sobotu 10. února následně s Finskem a turnaj zakončí v neděli proti Švýcarsku.

Na středeční tiskové konferenci vystoupil i generální manažer reprezentace Petr Nedvěd, který se jen pár hodin před akcí vrátil ze své inspekční cesty po zámoří. „Vnímám to velmi pozitivně. Potěšilo mě, že všichni hráči mají zájem na mistrovství světa přijet,“ prohlásil.

Reklama